Τρία πρωτόκολλα συνεργασίας υπέγραψαν, τη Δευτέρα, ΤΕΠΑΚ και ΟΚΥπΥ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της υγείας προς όφελος της κοινωνίας.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε το πρωί, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, με τα πρωτόκολλα να υπογράφουν ο πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Ρομπέρτος Καραχάννας.
Το πρώτο πρωτόκολλο, προστίθεται, επισημοποιεί τη συνεργασία μεταξύ του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Υγείας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ. Η συνεργασία αυτή αφορά την ανάπτυξη και υλοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την αναβάθμιση της επείγουσας και προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας.
Το δεύτερο πρωτόκολλο προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, με κύριο στόχο την παροχή πρακτικής εξάσκησης στους φοιτητές και στις φοιτήτριες της Σχολής, ενισχύοντας την επαγγελματική τους κατάρτιση μέσω πραγματικής κλινικής εμπειρίας.
Τέλος, το τρίτο πρωτόκολλο συνδέει το Εργαστήριο CIRCLE του ΤΕΠΑΚ με την Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και στοχεύει στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας και στην παροχή υψηλής ποιοτικών υπηρεσιών σε άτομα με ακουστικά βοηθήματα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το σύστημα υποστήριξης επείγουσας και προνοσοκομειακής φροντίδας "ΑΒΑΡΙΣ" και έγινε επίδειξη ασθενοφόρου, εξοπλισμένου με τεχνολογίες αιχμής για την παροχή επείγουσας φροντίδας.
Όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της τελετής, ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, η υπογραφή αυτών των πρωτοκόλλων συνεργασίας αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο ως φορέας έρευνας, καινοτομίας και κοινωνικής προσφοράς. «Μέσω της συνεργασίας μας με τον ΟΚΥπΥ, ενισχύουμε τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον πραγματικό κόσμο, προσφέροντας λύσεις που απαντούν στις ανάγκες του τομέα της υγείας και ενισχύουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, ανέφερε πως «θεωρούμε πολύ σημαντικό να στηρίζουμε τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, όπως και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα να μας στηρίζουν εμάς. Η συνεργασία με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα μπορεί μόνο να φέρει όφελος προς τον οργανισμό μας και την κοινωνία ευρύτερα», είπε.
Σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ διατηρεί ήδη μια πολύ καλή συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, προσθέτοντας πως «τα σημερινά πρωτόκολλα απλά ενδυναμώνουν και επεκτείνουν αυτή τη συνεργασία». Ερωτηθείς για τη δημιουργία ενός Πρότυπου Κέντρου Υγείας στον Β’ Πόλο Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ, είπε ότι «όντως είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία αυτή, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή για πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά προγράμματα».
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της εκδήλωσης, η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, Ριάνα Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου αποτελεί την επισφράγιση της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Υγείας του ΤΕΠΑΚ με την Υπηρεσία ασθενοφόρων.
«Είναι μία τρομερή επιστημονική δουλειά που γίνεται, όχι μόνο προς όφελος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, αλλά για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά», είπε, και πρόσθεσε πως «η ψηφιακή μετάβαση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων θα προσφέρει στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής τα μέγιστα και νομίζω ότι είναι ευλογία για όλη τη χώρα αυτή η συνεργασία και η εξέλιξη της Υπηρεσίας».
Υπέδειξε, ακόμη, ότι «οι μελέτες δείχνουν ότι κάθε λεπτό που περνά και η Υπηρεσία Διάσωσης δεν ανταποκρίνεται, επιβαρύνεται ανά 10% το ποσοστό της επιβίωσης του πάσχοντα», επισημαίνοντας ότι τα συστήματα που αναπτύσσονται από το ΤΕΠΑΚ αποσκοπούν στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης αλλά και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προνοσοκομεικής φροντίδας υγείας.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η μετεξέλιξη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων κατέστη εφικτή χάρη στο ΤΕΠΑΚ «που ώθησε και βοήθησε στην ανάπτυξη των ψηφιακών συστημάτων, κάτι που από μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να το πετύχουμε». Η κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας του ΤΕΠΑΚ «που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο για να αναπτύξουμε τα καλύτερα συστήματα για τη χώρα μας».
Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και υπεύθυνος του Εργαστήριου Ηλεκτρονικής Υγείας του Τμήματος, Ευθύβολος Κυριάκου, ανέφερε ότι αυτή η συνεργασία με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων εντάσσεται στο πλαίσιο της προσφοράς του ΤΕΠΑΚ προς την κοινωνία. «Όλη αυτή η δουλειά που έχει παρουσιαστεί έχει γίνει με αυτοχρηματοδότηση, μέσα από προγράμματα που έχουμε κερδίσει με ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς», συμπλήρωσε.
Τέλος, η ερευνήτρια στο Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του ΤΕΠΑΚ, Μαρία Αναστασιάδου αναφέρθηκε στη συνεργασία του Κέντρου με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και του Εργαστήριου Ηλεκτρονικής Υγείας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου διαχείρισης κίνησης ασθενοφόρων (SmartPlaigo). Στόχος του έργου, είπε, είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των GIS δεδομένων για τη βελτίωση των δρομολογίων των ασθενοφόρων και τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης των ασθενοφόρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καρέ - καρέ η στιγμή που απεργός χτυπήθηκε από μπετονιέρα - Δείτε βίντεο
• Με εντολή Ησαΐα επιστρέφουν τα ιερά λείψανα του Αγίου Αββακούμ στο Φτερικούδι
• Μαγικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό έστησαν σε πολυκατοικία στη Λάρνακα για καλό σκοπό - Δείτε βίντεο
• Πέθανε ο θρυλικός τερματοφύλακας Χέλμουτ Ντουκαντάμ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις