Έκκληση στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να μεσολαβήσουν σε εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για λήξη της απεργίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή για τον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2025.
Μετά από ερωτήσεις από τους Βουλευτές, τόσο του ΔΗΣΥ, όσο και του ΑΚΕΛ, για τον χειρισμό της απεργίας, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής θετική έκβαση στις προσπάθειες εξεύρεσης πεδίου συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Είπε, ακόμα, ότι «πρέπει και οι δύο πλευρές να χαρακτηρίζονται από υπευθυνότητα», ώστε να μην προκαλείται κόστος στη βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους Βουλευτές να απευθυνθούν σε όσους έχουν επιρροή, ώστε να συνδράμουν στην εξεύρευση λύσης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «δυστυχώς δεν έχουν δοθεί μέχρι τώρα ενδείξεις, οι οποίες να μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές για προσέγγιση σε ακτίνα συμφωνίας, έτσι ώστε να υποβληθεί πρόταση για την οποία να εκτιμηθεί ότι θα γίνει και από τις δύο πλευρές αποδεκτή».
Καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις μπαίνουν στην τέταρτη εβδομάδα, ο Υπουργός σημείωσε ότι «οι δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας δεν πρέπει να οδηγούνται στα άκρα εξαιτίας μίας διαφοράς η οποία θα μπορούσε να είχε ήδη επιλυθεί, λόγω του ότι το μέγεθός της είναι μικρό, και το πρόβλημα που δημιουργείται εξαιτίας της διαιώνισής της είναι πολύ μεγαλύτερο».
«Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αναλόγως και με τις εξελίξεις της σημερινής ημέρας και των ενδείξεων που θα έχουμε εκατέρωθεν, θα αποφασίσουμε για τον τρόπο που θα κινηθούμε αμέσως μετά, έτσι ώστε να καταφέρουμε την ερχόμενη εβδομάδα ο κλάδος παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά, για να μην προκύψουν επιπρόσθετες αρνητικές συνέπειες για την οικοδομική βιομηχανία και την κυπριακή οικονομία», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου.
Επεσήμανε, επίσης, ότι προς παρόν δεν έχει επηρεαστεί η απασχόληση των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία, δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον κλάδο αυτό κατά το μήνα Νοέμβριο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι τερματισμοί εργοδότησης στον κλάδο, σε σχέση με τα στοιχεία που υπάρχουν για το προηγούμενο διάστημα. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι, για να μην ξεκινήσουν τα φαινόμενα αυτά και να επηρεάζονται 40.000 εργαζόμενοι, λόγω της διαφοράς περίπου 500 εργαζομένων και 30 εργοδοτών, οφείλουν και οι δύο πλευρές να επιδείξουν άμεσα την απαραίτητη υπευθυνότητα.
Οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, εκφράζοντας προβληματισμό για τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, έθεσαν εκ νέου την πρόταση για διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου αναφορικά με την Εφαρμογή Ελαχίστων Επιπέδων Λειτουργίας Ουσιωδών Υπηρεσιών.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι το κόμμα της καλεί «την Κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τη διαβούλευση στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος με στόχο την επέκταση και πρακτική εφαρμογή της υφιστάμενης Συμφωνίας για τη Διαδικασία Επίλυσης Εργατικών Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες για να καλύπτει όλους τους εμπλεκόμενους».
Την άποψή του για την έκκληση που απηύθυνε ο Υπουργός προς του Βουλευτές, κλήθηκε να δώσει και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς. Κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, σημείωσε ότι θεσμικό ρόλο διαμεσολαβητή στις περιπτώσεις εργατικών διαφορών έχει η εκτελεστική εξουσία και ο Υπουργός Εργασίας, από τον οποίο όλοι αναμένουν να διαδραματίσει αυτό το ρόλο, όπως είπε.
«Δεν αδιαφορούμε σε καμία των περιπτώσεων σε σχέση με τις εξελίξεις», συνέχισε ο κ. Καυκαλιάς και διαβεβαίωσε ότι στον βαθμό μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια για επίλυση της κρίσης στην βιομηχανία σκυροδέματος, ενεργούν ανάλογα. «Από εκεί και πέρα, ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα σε ότι αφορά την εξέλιξη των απεργιακών μέτρων της επόμενες μέρες», κατέληξε.
Για το θέμα της διαχείρισης της απεργίας τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, αναφέροντας ότι «όλοι κρινόμαστε όταν κυβερνούμε και όχι όταν είμαστε στην αντιπολίτευση», ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το έργο που επιτελεί το Υπουργείο Εργασίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κλοπιμαία σε σπίτι 41χρονου στη Λεμεσό - Παρακολουθούσαν την οικία του
• ΑΠΟΕΛ: Τα λεφτά είναι πολλά και αυξάνονται! Τόσα έβαλε στα ταμεία του μετά το διπλό
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις