Παγωμένη βουτιά ή ζεστό μπάνιο: Τι ωφελεί περισσότερο τους πιασμένους μύες

Παγωμένη βουτιά ή ζεστό μπάνιο: Τι ωφελεί περισσότερο τους πιασμένους μύες

Κρύο ή ζεστό; Τι βοηθά στην μυική αποκατάσταση μετά από άθληση; «Ενώ η μετά την άσκηση εμβάπτιση σε κρύο νερό είναι κοινή στον αθλητικό χώρο, η ψύξη δεν έχει πάντα θετική επίδραση στην ικανότητα άσκησης», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Mamoru Tsuyuki, μεταπτυχιακός φοιτητής στην επιστήμη του αθλητισμού και της υγείας στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στη Shiga της Ιαπωνίας.

Για την απάντηση στο ερώτημα «είναι καλύτερη λύση το ζεστό νερό;» οι ερευνητές ζήτησαν από μια μικρή ομάδα αθλητών αντοχής να εκτελέσουν 50 λεπτά διαλειμματικού τρεξίματος υψηλής έντασης, ακολουθούμενα από 20 λεπτά είτε σε μπάνιο με κρύο νερό στους 15 ℃ είτε σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό στους 40℃ . Μία ώρα μετά την προπόνηση, οι ερευνητές μέτρησαν το ύψος άλματος των αθλητών και τα επίπεδα στο αίμα των ενζύμων που υποδηλώνουν μυϊκό πόνο.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών

Έπειτα από την ολοκλήρωση της έρευνας, παρατηρήθηκε ότι τα άλματα των αθλητών ήταν υψηλότερα μετά από βύθιση στο ζεστό νερό σε σύγκριση με το κρύο. «Τα νέα ευρήματα της μελέτης μας είναι ότι η εμβάπτιση σε ζεστό νερό μετά την άσκηση προωθεί την αποκατάσταση της μυϊκής ισχύος σε σύγκριση με την εμβάπτιση σε κρύο νερό μετά την άσκηση και είναι χρήσιμα για τους ανθρώπους που διεξάγουν πολλαπλές συνεδρίες άσκησης ή αγώνα μέσα σε μια ημέρα», όπως κατέληξε ο Mamoru Tsuyuki. Ειδικότερα, το ζεστό νερό αυξάνει τη ροή του αίματος στις κατεστραμμένες μυϊκές ίνες, βοηθώντας τις να επιδιορθωθούν και να γίνουν ισχυρότερες.
«Όταν πρέπει να εκτελέσετε αθλήματα δύο φορές την ίδια ημέρα, όπως στα αθλήματα που έχουν ημίχρονο, η θερμότητα είναι αποτελεσματικότερη», πρεσβεύει ο ερευνητής και προσθέτει «κατά τη διάρκεια των 15 ή 20 λεπτών, αν μπορείτε να βυθιστείτε σε ζεστό νερό, μπορείτε να αποδώσετε καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο».

Βέβαια τα κρύα λουτρά δεν είναι περιττά σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή Spencer Stein, επίκουρο καθηγητή ορθοπεδικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU στο NBC News. Επίσης, ανέφερε ότι «αν υπάρχει ημίχρονο, οι αθλητές αποφεύγουν τις κρύες βουτιές», γεγονός που σημαίνει ότι τα οφέλη του κρύου μπάνιο ελαχιστοποιούνται.

Την παρατήρησή του συμπληρώνει ο David Putrino, διευθυντής καινοτομίας αποκατάστασης στο Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη, συνιστώντας στους αθλητές να κάνουν μπάνιο είτε σε νερό 36,6 έως 40 ℃ για 10 έως 20 λεπτά, αν θέλουν ζεστό μπάνιο, είτε 10 έως 15 λεπτά σε νερό 10 έως 15 ℃ για κρύο μπάνιο.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Integrative Physiology of Exercise 2024 στο Πολιτειακό Κολλέγιο της Πενσυλβάνια.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ - Προηγήθηκε αεροπορική επιδρομή στο Ιράν - Σχόλια από Ρωσία και Κίνα

LIVE: Νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ - Προηγήθηκε αεροπορική επιδρομή στο Ιράν - Σχόλια από Ρωσία και Κίνα

Εκρήξεις σημειώνονται στην Τεχεράνη τις πρωινές ώρες της Τρίτης μετά από εκατέρωθεν πλήγματα με το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας. Σε κοινή δήλωση των G7 αναφέρεται ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και γίνεται λόγος για «ανάγκη αποκλιμάκωσης». Την ίδια στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε εσπευσμένα από τον Καναδά που γινόταν η Σύνοδος των G7 για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον εξαιτίας των «εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», ενώ αυξάνονται οι φόβοι από τις δηλώσεις του για εκκένωση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.  

BEST OF TOTHEMAONLINE