ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγκλαντές: Πωλούν τα νεφρά τους για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους

Μπαγκλαντές: Πωλούν τα νεφρά τους για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στις μέρες μας ακμάζει ολοένα. Μπορεί κανείς στις ατέλειωτες λίστες του Amazon ή του Ebay να βρει πλήθος “προϊόντων” προς πώληση που είναι ικανά να καλύψουν κάθε ανάγκη. Από ρούχα και παπούτσια, μέχρι ηλεκτρικές κι ηλεκτρονικές συσκευές, όλα παρελαύνουν στο ίντερνετ προς πώληση. Αλλά όχι μόνο αυτά.

Δυστυχώς, ακμάζει και μια άλλη πτυχή του εμπορίου, η οποία τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρόκειται για αυτή της παράνομης αγοραπωλησίας ανθρωπίνων οργάνων. Η εκμετάλλευση του πόνου και της βαθύτερης ανάγκης για επιβίωση, κάνει τους ανθρώπους να στρέφονται σε αυτή την απεχθή πράξη.

Η ιστορία μιας γυναίκας. 

To go with Bangladesh-Crime-Trafficking-Organs FEATURE by Shafiqul Alam In this photograph taken on August 1, 2015, Bangladeshi villager Rawshan Ara,28, poses at her home in the village of Kalai some 300 kms (185 miles) northwest of Dhaka. After years of crippling debt, Bangladeshi villager Rawshan Ara decided to follow in her family's footsteps -- and sell a kidney on the black market to raise cash. Some eight million Bangladeshis suffer from kidney disease, mostly because of high rates of diabetes, and at least 2,000 need transplants annually. But donation is only legal between living relatives, resulting in a chronic shortage of kidneys for transplant. A lucrative blackmarket has filled the void, with a steady stream of desperate buyers and equally desperate and poor donors. AFP PHOTO/SUVRA KANTI DAS

Όπως και πολλοί άλλοι στο χωριό της, η Rawshan Ara ήταν χρεωμένη μέχρι το λαιμό. Για να καταφέρει να μαζέψει τα χρήματα που χρειαζόταν, πούλησε τα νεφρά της στη μαύρη αγορά, όπως ήδη είχαν κάνει πολλοί απο τους φίλους αλλά και την οικογένεια της.

Η 28χρονη ισχυρίζεται ότι ήταν “κουρασμένη από τη φτώχεια” και γι’ αυτό έγινε θύμα αυτής της παράνομης αλλά ακμάζουσας αγοράς. Αποκάλυψε πως ο σύζυγος ήταν άρρωστος και η εκπαίδευση της κόρης της είχε γίνει πολύ δαπανηρή. Τα έξοδα έτρεχαν και δεν μπορούσε να τα καλύψει. Πήγε να δουλέψει ως υπηρέτρια και σε ένα εργοστάσιο ρούχων στη Ντάκα μα τα χρήματα ήταν άθλια.

Επιμένει πως η οικογένεια της ήταν απόλυτα αντίθετη με τα σχέδια της. Η τοπική όμως αστυνομία πιστεύει το αντίθετο. Θεωρούν πως, όπως συμβαίνει συχνά, την πίεσαν σε αυτή την κίνηση για δικό τους όφελος, αφού με κάθε χειρουργική επέμβαση που θα γινόταν εκείνοι θα λάμβαναν προμήθεια.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Sirajul, αποκαλύπτει πως μόνο φέτος 40 κάτοικοι του χωριού πούλησαν τα νεφρά τους στη μαύρη αγορά.

Συγκεκριμένα τώρα, λείπουν  από το χωριό 12 χωρικοί, οι οποίοι θεωρείται πως είναι στα σύνορα των γύρω περιοχών κάνοντας τις εγχειρήσεις τους.

Αιτία και επιδράσεις. 

Kidney1

Ποιός είναι, όμως, ο λόγος για την αύξηση αυτού του παράνομου εμπορίου;
Λόγω του υψηλού ποσοστού του διαβήτη, περίπου 8 εκατομμύρια κάτοικοι του Μπαγκλαντές, πάσχουν απο νεφρική ανεπάρκεια και γύρω στους 2.000 ζητούν μεταμόσχευση κάθε χρόνο. Ωστόσο, η δωρεά είναι νόμιμη μόνο απο συγγενείς εν ζωή, οπότε αυτό προκαλεί έλλειψη σε νεφρά.

Η μαύρη αγορά έχει σταθερούς αγοραστές καθώς υπάρχουν απελπισμένοι και φτωχοί δότες. Παρά το γεγονός, ότι η αστυνομία το 2011 εξάρθρωσε μια μεγάλη σπείρα που περιελάμβανε γιατρούς, νοσοκόμες και κλινικές, πολλοί μεταφέρθηκαν στην Ινδία με παράνομα έγγραφα και διαβατήρια προκειμένου να λάβει χώρα αυτό το παράνομο εμπόριο.

Αφού θεωρήθηκε υγιής και της δόθηκε ένα καινούριο όνομα, η Ara πέρασε παράνομα τα σύνορα. Δήλωσε πως εκείνη την ημέρα είχε παγώσει απο τον φόβο της και προσευχόταν συνέχεια στον Αλλάχ.

Πληρώθηκε $4.500 για τα νεφρά της. Τα χρήματα αυτά όμως της κόστισαν κάτι. Πλέον δε σηκώνει βάρη, κουράζεται πιο εύκολα και δυσκολεύεται στην αναπνοή. Μετανιώνει πλέον για την εγχείρηση γιατί χρειάζεται ακριβά φάρμακα για να παραμείνει υγιής. Αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Τα “κέρδη” της τα έδωσε για να αγοράσει χωράφι και να καλλιεργήσει πατάτες και ρύζι. Ένα θετικό είναι πως πλέον μπορεί να πάρει έναν δάσκαλο για την 13χρονη κόρη της, που φιλοδοξεί να γίνει γιατρός.

Το μέλλον του Καλάι. 

Kindey 3

Εάν μπείτε σε ένα από τα σπίτια αυτού του χωριού, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δείτε κάποιον με αυτήν την ουλή είτε με πολλές επιπλοκές στην υγεία του, λόγω της άθλιας φροντίδας που τους παρέχουν μετά την επέμβαση.

Όπως η Ara, δε μπορούν πλέον να δουλέψουν και ως εκ τούτου να γίνουν δωρητές για τις επόμενες εγχειρήσεις που είχαν δεσμευτεί, ώστε να πάρουν τα $3000 για την καθεμιά.

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία έκανε τεράστιο βήμα συλλαμβάνοντας μια ντουζίνα από αυτούς σε Καλάι και Ντάκα. Η ευκαιρία ήρθε όταν μια εγκληματική συμμορία, πήρε το νεφρό ενός εξάχρονου αγοριού και άφησε το σώμα του σε μια λίμνη.

Παρ’ όλα αυτά, οι χωρικοί  δε πιστεύουν πως θα αλλάξουν και πολλά λόγω της αναποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου. Κάποιος είπε: “Οι υποθέσεις κινούνται με αργούς ρυθμούς. Μόνο με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων έχουμε ελπίδα να σταματήσει όλο αυτό κάποια στιγμή”.

Παρά τη ταλαιπωρία της, η Ara θεωρεί τον εαυτό της τυχερό. Αυτή έζησε ενώ οι άλλοι συγχωριανοί της ταλαιπωρούνται ή ακόμη και πεθαίνουν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top