Η θερμοκρασία πέφτει και ο καιρός άρχισε να δείχνει τα δόντια του με εναλλαγές στη διάθεσή του, γιατί μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Κύπρο την εποχή της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, όμως, αρχίσαμε να μην χωράμε στα ρούχα μας και στο τέλος αγοράζουμε καινούργια.
Όπως δήλωσε στο ThemaOnline o κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Πάνος Πλατρίτης, τον χειμώνα βάζουμε κατά μέσο όρο 2-4 κιλά.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό;
Κρύο, καιρός για… περιορισμό
Λόγω του κρύου και του βροχερού καιρού περιοριζόμαστε περισσότερο στο σπίτι ή άλλους κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η φυσική δραστηριότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές. Για παράδειγμα, όταν ο καιρός είναι καλύτερος θα μπορούσαμε να πηγαίναμε με τα πόδια στη δουλειά αν είναι κοντά, ή να κάναμε βόλτα με περπάτημα στο πάρκο χωρίς τη σκέψη ότι θα αρρωστήσουμε και σίγουρα κολύμπι στη θάλασσα.
Ακόμη, περισσότερος χρόνος στο σπίτι σημαίνει και μεγαλύτερη πρόσβαση στο ντουλάπι με τρόφιμα. Οπότε αν αυτό είναι γεμάτο με λιχουδιές, είναι και μεγαλύτερος ο πειρασμός και σίγουρα πιο εύκολη η πρόσβαση σε ανθυγιεινές τροφές.
Ξεχνάμε το νερό
Σημαντικό στοιχείο είναι και η μειωμένη κατανάλωση νερού λόγω του κρύου που μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Παράλληλα, αυξάνεται η κατανάλωση ζεστής σοκολάτας και καφέδων latte που είναι επιφορτισμένοι με ζάχαρη, καραμέλα και άλλα σιρόπια και τις πιο γιορτινές μέρες το ζεστό κρασί.
Εποχή γεμάτη γιορτές και… πειρασμούς
Ο χειμώνας συμπίπτει με τα Χριστούγεννα και φυσικά την Πρωτοχρονιά όπου το φαγητό και το ποτό ιδιαίτερα στο κυπριακό οικογενειακό τραπέζι δεν σταματά να ρέει. Ο κόσμος, φυσικά, μπαίνει σε μια πιο γιορτινή διάθεση από αρκετά πιο νωρίς, ακόμη και από τα αρχές Νοεμβρίου και οι πειρασμοί είναι περισσότεροι καθώς και έξοδοι είναι περισσότεροι. Συνεπάγεται πιο πολύ φαγητό, περισσότερο αλκοόλ και γλυκά.
Και μέσα στον χειμώνα είναι και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου που εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου που επίσης έχει συνδεθεί με φαγητό και γλυκά
Η «καλυμμένη» εικόνα
Το κρύο μας οδηγεί να ντυνόμαστε σαν «κρεμμύδια» με αποτέλεσμα να κρύβουμε το σώμα μας και συνεπακόλουθα να μην νοιαζόμαστε τόσο πολύ για αυτό σε σχέση με το καλοκαίρι που θα πάμε παραλία. Όταν το κορμί μας «εκτίθεται» ή όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, μπορεί να μας οδηγήσει στην σκέψη ότι δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω και να θέλω να το αλλάξω. Τον χειμώνα όμως κρύβουμε το σώμα, μπορεί να μπούμε στη διαδικασία να αφήσουμε την αλλαγή για πιο μετά, που δεν θα υπάρχει αυτή η κάλυψη.
Ο «μύθος» της... αρκούδας
Είναι γνωστό ότι οι αρκούδες μαζεύουν λίπος πριν τον χειμώνα για να αντέξουν κατά τη διάρκεια της χειμέριας νάρκης. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι μέρος και της ανθρώπινης βιολογίας. Σύμφωνα με τον Πάνο Πλατρίτη υπάρχει μία θεωρία ότι λόγω του κρύου τείνουμε να τρώμε περισσότερο για να αποθηκεύουμε λίπος κάτι που όμως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά αλλά ούτε απορρίπτεται.
The «Jingle Bell Blues» και η συναισθηματική υπερφαγία
Πολλές φορές τις γιορτές άτομα παρουσιάζουν μελαγχολία, και μπορεί να οδηγηθεί σε συναισθηματική υπερφαγία. Μπορεί να έχει χάσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο τις γιορτές ή πενθεί ή γενικά νιώθει μοναξιά και περνάει την αλλαγή του χρόνου μόνος. Ακόμη και ο βροχερός καιρός μπορεί να οδηγήσει σε μελαγχολία.
Τι να προσέξουμε
Ο Πάνος Πλατρίτης συμβουλεύει:
- Το πιο κύριο είναι να θέσουμε στόχο ότι δεν θα μειώσουμε τη φυσική δραστηριότητα. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες ασκήσεις στο σπίτι, να παρακολουθούμε κάποια βίντεο ή προγράμματα γυμναστικής από το διαδίκτυο
- Προσοχή στο τι τρώμε και στις ποσότητες. Να έχω ενσυνείδητα εστιάσει από πριν στις ποσότητες που θα καταναλώσω
- Να μην είναι σε διακριτά σημεία οι διάφοροι πειρασμοί ή να είναι σε ένα σημείο που δύσκολα θα φτάσω και να μην γεμίζουμε τα ντουλάπια μας με ανθυγιεινές τροφές
- Αν θα καταναλώσω αλκοόλ να στερηθώ κάτι άλλο για να ισορροπήσω τις θερμίδες
- Να μην επιφορτίζουμε σούπες με ψωμί και άλλα υλικά π.χ. χαλλούμι στον τραχανά
- Αλλαγής νοοτροπίας στο να μην εστιαζόμαστε στην ποσότητα του φαγητού για να νιώθουμε ότι φάγαμε καλά αλλά στην ποιότητα και τον τρόπο που παράχθηκε
- Στην περίπτωση της συναισθηματικής υπερφαγίας ο κλινικός διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στον χειρισμό της διατροφής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις