ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλάδος σκυροδέματος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας - Ποια τα επόμενα βήματα

Κλάδος σκυροδέματος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας - Ποια τα επόμενα βήματα

Παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, για την ανανέωση της σύμβασης στον κλάδο παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, με την κατάσταση να έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε συναφείς τομείς της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, μετά τη σημερινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και εκπρόσωποι εργοληπτών και κατασκευαστών σκυροδέματος.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, «φαίνεται ότι η απόσταση μεταξύ των θέσεων, που αποδέχτηκε η εργοδοτική πλευρά, οι οποίες περιλαμβάνονταν στη μεσολαβητική πρόταση που υποβλήθηκε και η οποία απορρίφθηκε από τη συνδικαλιστική πλευρά, που επανήλθε στις αρχικές τις τοποθετήσεις, είναι μεγάλη και η προσέγγιση με τα δεδομένα όπως σήμερα είναι διαμορφωμένα, είναι δύσκολη».

Ο κ. Παναγιώτου απηύθυνε έκκληση και προς τις δυο πλευρές όπως επανεξετάσουν τη στάση τους και να κάνουν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες ενδεχομένως να είναι υποβοηθητικές για την επαναφορά της ομαλότητας.

Ο αρμόδιος Υπουργός είπε ακόμα πως θα επικοινωνήσει εκ νέου με την εργοδοτική και συνδικαλιστική πλευρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να μπορέσει να διαπιστωθεί «κατά πόσο υπάρχει ή όχι η προοπτική για να ολοκληρωθεί η διαδικασία», που όπως είπε «με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα έχει θετική κατάληξη με τρόπο θετικό που να είναι κοινά αποδεκτός».

«Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί το προηγούμενο διάστημα δεν κατέστη ακόμη εφικτή η διαμόρφωση ικανοποιητικών συγκλίσεων, οι οποίες να επιτρέπουν την κατάληξη σε συμφωνία, για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης και την επαναφορά της ομαλότητας στον συγκεκριμένο κλάδο, που επηρεάζει ευρύτερα την οικοδομική βιομηχανία και την κυπριακή οικονομία», είπε.

Έκανε λόγο για μεγάλη απόσταση μεταξύ των θέσεων, που αποδέχθηκε η εργοδοτική πλευρά, οι οποίες περιλαμβάνονταν στη μεσολαβητική πρόταση που υποβλήθηκε και η οποία απορρίφθηκε από τη συνδικαλιστική πλευρά που επανήλθε στις αρχικές της τοποθετήσεις, για να προσθέσει πως «η προσέγγιση, με τα δεδομένα όπως είναι σήμερα διαμορφωμένα, είναι δύσκολη».

«Μέσα από τη σημερινή συνάντηση επιδιώχθηκε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για την επανάληψη οποιασδήποτε μεσολαβητικής προσπάθειας έτσι ώστε, εφόσον υπάρχει τέτοια προοπτική, κάτι τέτοιο να επιδιωχθεί», ανέφερε.

Τόνισε, επίσης, ότι «η συλλογική επίδειξη υπευθυνότητας είναι απαραίτητη για την επαναφορά της ομαλότητας», ενώ σημείωσε πως οι επιπτώσεις στην οικονομία μέσα από τη συνεχιζόμενη απεργία «είναι πλέον αισθητές και θα γίνουν ακόμη πιο αισθητές» κατά το επόμενο διάστημα.

Διεμήνυσε πως «χρειάζεται όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων μέσα από τις αμοιβαίες υποχωρήσεις, που είναι απαραίτητες για την κατάληξη σε οποιαδήποτε συμφωνία».

Εξάλλου, ανέφερε πως το Υπουργείο του, αξιολογώντας τα δεδομένα αυτά, έχει διαμορφώσει σχεδιασμό για την κατάλληλη διαχείριση της κατάστασης και ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων θα ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις.

Καταληκτικά είπε πως επιδίωξη τους είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώριά, έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, παρόλο -σημείωσε- που φαίνεται ότι τα περιθώρια αυτά πλέον «είναι πολύ στενά».

Σε ερώτηση αν στην περίπτωση που συνεχιστούν τα απεργιακά μέτρα το Υπουργείο προτίθεται να λάβει άλλα μέτρα, με αφορμή και τις τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό, όπως επίσης είναι σεβαστό και το δικαίωμα στην εργασία».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία τα πράγματα θα είναι πιο απλά, παρά στην αντίθετη περίπτωση», προσθέτοντας πως δεν πρέπει «να προδικάζουμε» και ότι πρέπει «να αναμένουμε».

«Στο τέλος της ημέρας», είπε, «μέσα από την επίδειξη της εκατέρωθεν υπευθυνότητας θα αποφευχθεί η περαιτέρω διασάλευση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας και στην κυπριακή οικονομία».

Δείτε τις δηλώσεις

Τι λένε οι συντεχνίες των εργαζομένων

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top