Μπορούμε να ανοίξουμε το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ για το 2016, είπε ότι το κεφάλαιο Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (το οποίο πάγωσε η Γαλλία το 2007) μπορεί να ανοίξει.
Είπε ότι το κεφάλαιο 17 δεν περιλαμβάνεται σε εκείνα που πάγωσε η Κύπρος και ως εκ τούτου `μπορούμε να το ανοίξουμε`.
Την περίοδο των παραβιάσεων από το Μπαρμπαρός, πρόσθεσε, η ΕΕ ήθελε να ανοίξει το κεφάλαιο αυτό αλλά γνώριζε την ένσταση της Κύπρου και δεν προέβη σε κάποια ενέργεια.
Ενέργεια
Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, είπε ότι μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ στην Αίγυπτο έχει αναβιώσει το ενδιαφέρον και εξήγησε ότι υπάρχει τώρα ένα τεράστιο ενδιαφέρον διεθνών εταιριών για την κυπριακή ΑΟΖ. Πρώτον, είπε, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον της ΕΝΙ η οποία θέλει να επανέλθει στα τεμάχια της Κύπρου, ενώ η ΤΟΤΑΛ επιθυμεί να πάρει πίσω το τεμάχιο 11 το οποίο είχε εγκαταλείψει, σημειώνοντας ότι πολλές άλλες εταιρείες επέδειξαν ενδιαφέρον και για το 11.
Αναφέρθηκε και στην ΝΟΜΠΛ, η οποία παρουσίασε σχέδιο εμπορικότητας του 12 και τώρα βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης συνεταίρου για τη διασύνδεση του τεμαχίου.
Είπε ακόμη ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για το Αφροδίτη πέραν της εσωτερικής κατανάλωσης και για εξαγωγή.
Οι αποφάσεις, είπε, δεν εξαρτώνται μόνο από την Κύπρο αλλά και από τις άλλες χώρες και σημείωσε ότι οι μήνες που ακολουθούν θα είναι μήνες ζυμώσεων και περαιτέρω ερευνών.
Εξωτερική πολιτική
Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας παράλληλα ότι σχετικά με το Παλαιστινιακό οι Ισραηλινοί γνωρίζουν τη θέση της Κύπρου.
Αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία, είπε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την μια χώρα δεν επηρεάζουν τις σχέσεις της με την άλλη. Είπε ότι η Κύπρος άσκησε κριτική στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας χωρίς όμως να απομονώνεται από τους εταίρους της στην ΕΕ. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος στήριξε πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ, λέγοντας ότι αυτή είναι η μόνη διέξοδος και αποδείχθηκε ότι είναι ορθή.
Για τη Συρία, είπε ότι η Λευκωσία θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική επίλυση που θα συμβάλει στην επίλυση του προσφυγικού. Προειδοποιούσαμε, είπε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ότι οι Σύριοι πρόσφυγες διέφυγαν σε Ιορδανία και Τουρκία.
Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι ποτέ δεν υπήρξε “άδεια καρέκλα” σε διεθνείς οργανισμούς για οικονομικούς λόγους.
“Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Με τα πενιχρά οικονομικά μέσα και τον μικρό αριθμό ανθρώπων, καλά σταθήκαμε μπροστά στην τουρκική πολιτική”, είπε.
Σε σχέση με τις πρεσβείες, είπε ότι ανεστάλη η λειτουργία των πρεσβειών στην Κένυα, την Τζακάρτα, την Πράγα και τη Σλοβενία, ενώ έκλεισαν εκ των πραγμάτων οι πρεσβείες στην Τρίπολη και Δαμασκό για λόγους ασφαλείας.
Σχετικά με την Κούβα, είπε ότι υπάρχει επιτετραμμένος αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας πολιτικός λόγος για αυτό, αλλά εντάσσεται στα πλαίσια των εξοικονομήσεων.
Νερό από Τουρκία
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο αγωγός νερού από την Τουρκία “δεν ξεκίνησε χθες, ούτε τα έργα ξεκίνησαν επί δικής μας διακυβέρνησης αλλά πολύ πριν”.
Ανέφερε επίσης ότι έγινε σωρεία καταγγελιών για το θέμα πχ στον ΟΗΕ.
Ελπίζω, είπε, να έχουμε όλες τις αντίστοιχες ενέργειες για να μην επεκταθεί η εξάρτηση αυτή σε ολόκληρο το νησί.
Πρόσφυγες
Σχετικά με τους πρόσφυγες που έφθασαν χθες στο Ακρωτήρι, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι
υπάρχει η υποψία ότι εσκεμμένα οι διακινητές έστειλαν τους μετανάστες στις Βρετανικές Βάσεις, θεωρώντας ότι έτσι θα μετέβαιναν στη Βρετανία, κάτι που δεν ευσταθεί, όπως είπε.
Υπενθύμισε ότι υπάρχει σύμβαση μεταξύ της Κύπρου και της Βρετανίας (παραμονές ένταξης στην ΕΕ) σύμφωνα με την οποία η ΚΔ υποχρεούται να αναλαμβάνει τους αιτητές ασύλου. `Θα τιμήσουμε τη συμφωνία` είπε ο Υπουργός.
Προϋπολογισμός ΥΠΕΞ
Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ για το 2016 φθάνει τα 76.903.847 ευρώ με αύξηση 4,57% σε σχέση με το 2015. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως την υποχρεωτική συνεισφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως αλλά και στο ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι το Μάη του 2017.
Η προετοιμασία για την προεδρία αυτή, είπε, ξεκίνησε με τη λιγότερη δυνατή δαπάνη και περιλαμβάνει επίσης πολλές δραστηριότητες, εκδηλώσεις κτλ κατά τις οποίες επίσης προβάλλεται και η Κύπρος.
Μεγάλο μέρος των δαπανών του ΥΠΕΞ αφορά τα λειτουργικά έξοδα των διπλωματικών αποστολών (ενοίκια, μισθοί επιτόπιου προσωπικού, ηλεκτρισμός, τηλέφωνα, συντηρήσεις κτλ.). Το σύνολο των εξόδων αυτών ανέρχεται στα 20.034.296 ευρώ και αντιστοιχούν στο 26,05% του συνολικού προϋπολογισμού για το 2016, ενώ ποσοστό 21,46% του προϋπολογισμού αντιπροσωπεύει υποχρεωτική συνεισφορά στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ.
Ο προϋπολογισμός αποτελείται κυρίως από δαπάνες που στην πλειοψηφία τους είναι συμβατικές υποχρεώσεις πχ σε διεθνείς οργανισμούς, συνεισφορά για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, συνεισφορά για παροχή αναπτυξιακής και τεχνικής βοήθειας προς ξένες χώρες, ενοίκια κτιρίων στο εξωτερικό καθώς και από έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού, μόνιμου και επιτόπιου, και άλλων λειτουργικών εξόδων του Υπουργείου και των διπλωματικών αποστολών.
Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι έγιναν σημαντικές μειώσεις στον προϋπολογισμό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα τελευταία 2,5 χρόνια, με μειώσεις ενοικίων οικημάτων, κατοικιών πρέσβεων αλλά και από εθελοντική ανταλλαγή κατοικιών μελών του προσωπικού οι οποίοι άλλαξαν χώρους διαμονής για να καταβάλλουν λιγότερο ενοίκιο.
Εθελοντικά μεριμνήσαμε, είπε, για εξοικονόμηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ κατά σχεδόν 18% που έγινε με δική μας προσπάθεια που αποδεικνύει ότι μπορούμε να κάνουμε την ίδια δουλειά διότι δεν στερεί σε ποιότητα η δουλειά της Δημοκρατίας με λιγότερα κονδύλια.
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι το ΥΠΕΞ αναθεώρησε το θέμα της διαφώτισης στο εξωτερικό και είπε ότι έχουν διακοπεί οι επιχορηγήσεις ταξιδιών διαφόρων οργανισμών ή σωματείων.
Πρόεδρος Επιτροπής
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν διαφέρει κατά πολύ από την προηγούμενη χρονιά και σημείωσε ότι καλείται το ΥΠΕΞ να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο, `να τα βάλει με την εξωτερική πολιτική μιας χώρας όπως η Τουρκία` με έναν προϋπολογισμό που είναι πολύ περιορισμένος, έχοντας να αντιμετωπίσει τις μηχανουργίες και επιδιώξεις της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της για κατάλυση της Δημοκρατίας.
Χαιρέτισε τις σημαντικές εξοικονομήσεις σε ενοίκια, λέγοντας ότι διαπιστώνεται ότι στο παρελθόν γινόταν κατάχρηση σε κάποιες χώρες.
Εγείρονται, είπε, ερωτηματικά, κατά πόσον τα χρήματα που έχουμε ως ΚΔ είναι αρκετά για να ανταποκριθεί η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ.
Η πολιτική της άδειας καρέκλας για λόγους εξοικονομήσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ανέφερε.
Σε σχέση με τον κεφάλαιο 17 της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ανησυχία για το ότι η Κυβέρνηση συζητά το άνοιγμα του κεφαλαίου.
Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είπε, από τη στιγμή που πριν μερικούς μήνες υπήρχαν πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου και λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων με τον αγωγό νερού.
Σημειώνοντας ότι το κεφάλαιο 17 δεν περιλαμβάνεται σε αυτά που πάγωσαν από τη Λευκωσία, είπε ότι η Κύπρος έχει θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις για το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις