ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ - Κάνει λόγο για «εγγενές» δικαίωμα

Τατάρ: Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ - Κάνει λόγο για «εγγενές» δικαίωμα

Η βάση της νέας εθνικής πολιτικής στο Κυπριακό είναι το δικαίωμα της κυριαρχίας, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, το οποίο θεωρεί εγγενές και - όπως λέει - δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση. «Είμαστε παιδιά του Ατατούρκ και συνεχίζουμε τον αγώνα μας», πρόσθεσε.

Μιλώντας μετά τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ και πριν την διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν θα καθίσει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «σκύβοντας το κεφάλι». «Συνεχίζουμε να φωνάζουμε από κάθε βήμα με όλη μας τη δύναμη ότι μπορούμε να εισέλθουμε σε μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης μόνο με την επίσημη καταγραφή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας» είπε.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι «το τεφτέρι της ομοσπονδίας έχει κλείσει» και είπε ότι τώρα ο ΓΓ του ΟΗΕ αναζητά τρόπους για να συζητηθούν κάποιες νέες σκέψεις στην επερχόμενη διαδικασία. «Για άλλη μια φορά, εμείς, ως τουρκικός λαός της Κύπρου αναγνωρίζουμε ότι το μοντέλο των δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο είναι απαραίτητο για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία για εμάς, διότι το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει πλέον κλείσει, όπως είπε πριν από λίγο ο Πρόεδρός μας [Σ.Σ.: εννοεί τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ]. Διότι όλοι γνωρίζουμε ήδη ότι η νότια Κύπρος δεν προτίθεται να μοιραστεί μαζί μας τα αγαθά, την εξουσία, την ομορφιά και τον πλούτο αυτής της χώρας στη βάση της ισότητας. Επομένως, ο δρόμος μας είναι ο αγώνας, ο δρόμος μας είναι μαζί με την Τουρκία, είναι ο δρόμος του μέλλοντος μας».

Αναφέρθηκε επίσης στις εκκλήσεις Ερντογάν από την ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους και τις ενέργειες που κάνει η Τουρκία για την προώθησή του σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και ευχαρίστησε την Τουρκική Δημοκρατία, «η οποία συνεχίζει να στηρίζει αυτό το βήμα μας, τη φωνή μας, σε περισσότερες από 250 πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, μέσω των πρεσβευτών της και συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν παντού».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, έχει αυξήσει τις πιέσεις της το τελευταίο διάστημα προς τους Τ/κ και μίλησε για «επιθέσεις» στους τομείς του τουρισμού, τον κτηματομεσιτικό, των κατασκευών, της εκπαίδευσης και άλλους, με στόχο - κατά τον ισχυρισμό του - να βλάψουν την «κυβέρνηση της τδβκ» όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος. Υποστήριξε ότι αυτές οι «επιθέσεις» δεν θα έχουν αποτέλεσμα διότι «η τδβκ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις βασικές αρχές της, ενώ προστατεύει τη δίκαιη υπόθεσή της».

Ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε ετοιμότητα για συνεργασία με την άλλη πλευρά «στη βάση της κυριαρχίας», στους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, στο διαμοιρασμό του νερού που έρχεται με αγωγό από την Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να είναι σε επικοινωνία για όλα αυτά τα θέματα, όπως και για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων, προκειμένου να υπάρξει «οικονομική ευημερία που θα αντανακλάται και στου δύο λαούς».

Για την σημασία της οικονομικής ανάπτυξης και τα έργα που πραγματοποιεί η Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μια ισχυρότερη οικονομική δομή, η αύξηση της ευημερίας θα επιτρέψει «να ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα, να μπορέσουμε να έχουμε νέες επενδύσεις σε εμάς, αυτό θα αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και την πίστη στην κυβέρνηση της βόρειας Κύπρου ως τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφέρθηκε ακόμη στην παρουσία του σε συνόδους του ΟΤΚ στο Αζερμπαϊτζάν και την Κιργιζία και πρόσθεσε ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι σημαντική όταν βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Γάζα, την Συρία.

Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ

Στο μεταξύ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση που είχαν ο Τ/κ ηγέτης και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, όπου - σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας» - ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε γι’ ακόμη μια φορά ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα πρέπει να είναι στη βάση των δύο κρατών και όχι της ομοσπονδίας και ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν το μέλλον τους, όπως κάθε λαός.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η 15η Νοεμβρίου 1983 είναι «το μεγαλύτερο μάθημα που δόθηκε σε εκείνους που προσπάθησαν να αφανίσουν τον τουρκοκυπριακό λαό» και ότι το ψευδοκράτος διένυσε πολύ σημαντικά στάδια από την ίδρυσή του και εντεύθεν. Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να εργάζονται στο πλαίσιο της «συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2024» προκειμένου να υλοποιήσουν πολλά έργα που θα εξυπηρετήσουν την ευημερία του τουρκοκυπριακού «λαού».

Να σημειωθεί ότι στο γραφείο του Τ/κ ηγέτη, σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα, έγινε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του Τούρκου Αντιπροέδρου, του κ. Τατάρ και του «πρωθυπουργού», Ουνάλ Ουστέλ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διασωληνωμένος 18χρονος μετά τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Διερευνά απόπειρα φόνου η Αστυνομία

• Ντόναλντ Τραμπ: Έφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τη Μελάνια για την ορκωμοσία - Δείτε βίντεο

• Μας κάνει τη... χάρη ο καιρός - Πότε θα έρθουν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

• Διακοπές Πάσχα: Άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό

• Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία στη Γάζα - Αγωνιούν οι οικογένειες των ομήρων



Δημήτρης Παπαδάκης στο «T»: «Ήρθε η ώρα μαζί με τους Οικολόγους να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω - Με ενδιαφέρει η Προεδρία, υπό προϋποθέσεις»

Δημήτρης Παπαδάκης στο «T»: «Ήρθε η ώρα μαζί με τους Οικολόγους να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω - Με ενδιαφέρει η Προεδρία, υπό προϋποθέσεις»

Ο τέως Ευρωβουλευτής και ιδρυτής του κινήματος «ΑΙΧΜΗ» Δημήτρης Παπαδάκης, μιλά στο «T» για τη συμπόρευση με το Κίνημα Οικολόγων και απαντά στο ερώτημα κατά πόσο ο ίδιος ενδιαφέρεται για την προεδρία, του νέου σχήματος που θα προκύψει, καθώς για τις σχέσεις του με τους Οικολόγους και για το άνοιγμα προς την κοινωνία. Τι λέει για τη διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και πως σχολιάζει τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, σήμερα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top