Έντονο προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους πολίτες το θέμα με τους ελαττωματικούς αερόσακους «Takata», μετά τα θανατηφόρα τροχαία που προκλήθηκαν από αυτούς. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι στάλθηκαν ειδοποιήσεις για περίπου 55.000 οχήματα, ενώ 12.000 από αυτά δεν έχουν ακόμη οδηγηθεί στις αντιπροσωπείες.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο τεχνικός μηχανικών κ. Σωκράτης Σωκράτους, ανέφερε ότι ένας τρόπος για να βρεις αν το όχημα σου έχει ελαττωματικούς αερόσακους τύπου «Takata» πρέπει να ψάξεις στο διαδίκτυο. «Υπάρχει τεράστια αρθρογραφία από το εξωτερικό που σου δίνει την μάρκα και το μοντέλο που είναι κάποιας περιόδου», είπε συγκεκριμένα και σημείωσε πως ένας άλλος τρόπος, είναι πάρουμε το όχημα μας στην αντιπροσωπία και να το βρουν μέσω του σειριακού αριθμού του αυτοκινήτου.
Ερωτηθείς για το αν είναι όλοι οι αερόσακοι «Takata» ελαττωματικοί, ο κ. Σωκράτους απάντησε πως: «οι ελαττωματικοί αερόσακοι είναι συγκεκριμένης παρτίδας και κατασκευάστηκαν σε μια περίοδο που ήταν ανοιχτή η εταιρία και δημιουργούσε τους αερόσακους που είχαν αυτό το πρόβλημα, το οποίο ήταν η ελαττωματική κατασκευή»
Ο λόγος που έκλεισε το 2018 η συγκεκριμένη εταιρία, σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, είναι γιατί «χαμήλωσαν το κόστος, άλλαξαν τα υλικά και είχε ως αποτέλεσμα να συμβεί όλη αυτή η κατάσταση.»
Σε ό,τι αφορά τους μηχανικούς για το αν μπορούν να ελέγξουν πως ένα όχημα έχει ελαττωματικούς αερόσακους, ο κ. Σωκράτους είπε ότι: «ο μηχανικός θα πρέπει να μπει στην διαδικασία έρευνας στο διαδίκτυό, να μελετήσει τα άρθρα τα οποία δημοσιεύθηκαν από διάφορες μηχανολογικές εφημερίδες και περιοδικά και να κοιτάξει αν το συγκεκριμένο μοντέλο αερόσακων εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.
Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν γνωρίζει την προϊστορία του οχήματος του, ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι: «αν θέλει ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος που εισήχθη στην Κύπρο να ελέγξει αν υπάρχουν ελαττωματικοί αερόσακοι, τότε η αντιπροσωπία τον υποχρεώνει να πληρώσει το ποσό των 150-160 ευρώ περίπου, για να εγγραφεί το αυτοκίνητο μέσα στο μητρώο της εταιρίας με σκοπό να γίνει ο έλεγχος».
Σε ερώτηση για το πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν το όχημα μας ήρθε στην Κύπρο από την Ευρώπη ή την Ιαπωνία, ο κ. Σωκράτους απάντησε ότι: «τα οχήματα που εισάγονται από την Ιαπωνία φτάνουν μέχρι τα 180 χιλιόμετρα την ώρα, σε αντίθεση με αυτά της Ευρώπης και της Αμερικής που η ταχύτητα τους ξεπερνά τα 180 χιλιόμετρα»
Καταληκτικά ο κ. Σωκράτους είπε: «Πρέπει όσοι έχουν τους συγκεκριμένους αερόσακους, να πάνε στην αντιπροσωπία και να ζητήσουν να αντικατασταθούν. Όλοι οι κατασκευαστές, θέλοντας να μειώσουν κόστος χαμηλώνουν την ποιότητα ασφάλειας του κάθε οχήματος, γιατί δυστυχώς σε αυτή την περίοδο που ζούμε τα πάντα είναι χρήμα.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανείπωτη τραγωδία: Πρώτος θάνατος βρέφους από RSV - Κατέληξε στο Μακάρειο
• Γρίπη: Αυξήθηκαν στους δέκα οι θάνατοι στην Κύπρο
• Θάνατος 24χρονου: Δηλώνουν «στοχοποιημένοι» από την Αστυνομία οι τουρκοκύπριοι καταζητούμενοι
• Επαναπροκηρύσσεται με βελτιώσεις το στεγαστικό σχέδιο για νέα ζευγάρια - Δείτε τα ποσά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις