Συνολικά 315 καταγγελίες έχουν υποβληθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, όπως ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Αρχής για το 2025 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Είπε ακόμη πως πέντε έρευνες ολοκληρώθηκαν ενώ έξι είναι σε εξέλιξη.
Ο Επίτροπος ανέφερε ότι παρόλο που η Αρχή δεν ανταποκρίνεται όπως θα ήταν επιθυμητό στις ανάγκες που υπάρχουν, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες συντομεύθηκε σημαντικά η διαδικασία εξέτασης καταγγελιών, χάριν και στην απασχόληση λειτουργών μέσω δημοσίων συμβάσεων.
Εξέφρασε, όμως, έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο ανακοίνωσε τον Οκτώβριο τερματισμό πληρωμών προς λειτουργούς που συνεργάζονται στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων με την Αρχή, σημειώνοντας ότι δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το ζήτημα από το Γενικό Λογιστήριο.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι από τις 315 καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Αρχή (230 επώνυμες και 85 ανώνυμες) έχουν διερευνηθεί 90 καταγγελίες, και ότι πέντε έρευνες ολοκληρώθηκαν ενώ έξι είναι σε εξέλιξη.
Σημείωσε, δε, ότι χάριν στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, η υπηρεσία κατάφερε να επιταχύνει το τελευταίο διάστημα διαδικασία διερεύνησης καταγγελιών που λαμβάνει, καθώς και να εξοικονομήσει πόρους, καθώς οι συμβασιούχοι λειτουργοί κάνουν πολλή δουλειά στο πλαίσιο του προκαταρτικού ελέγχου. Επεσήμανε, όμως, ότι η άρνηση του Γενικού Λογιστηρίου να πληρώνει πέντε από τα εφτά άτομα που συνεργάζονται μέσω δημοσίων συμβάσεων με την Αρχή, μπορεί να πλήξει τον σχεδιασμό που έχει βάλει η υπηρεσία για πρόοδο στις υποθέσεις που εξετάζει.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε με μέλη της Επιτροπής και απαντώντας σε ερωτήματα Βουλευτών, ο κ. Πογιατζής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καθυστέρηση της εξέτασης καταγγελιών είναι ένας λόγος για τον οποίο χάνει η Αρχή την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι εάν συνεχιστεί η διεκπεραίωση υποθέσεων με τους ρυθμούς που είχε το τελευταίο διάστημα, αυτή η εντύπωση θα αλλάξει.
Ο κ. Πογιατζής υπογράμμισε ότι η Αρχή χρειάζεται είτε μόνιμο προσωπικό, είτε τη συνέχιση σύναψης δημοσίων συμβάσεων, για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στο έργο που ανέλαβε, καθώς σήμερα στελεχώνεται μόνο από ένα μόνιμο υπάλληλο, με αρμοδιότητες κλητήρα, από μία λειτουργό με απόσπαση και από τέσσερα άτομα εναλλάξιμου προσωπικού. Σημείωσε, άλλωστε, ότι για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, η Αρχή ακολούθησε το μοντέλο που εφαρμόζεται και από άλλους 12 οργανισμούς που συνεργάζονται με επαγγελματίες στο πλαίσιο αυτό.
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Αρχής, ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι κονδύλι περίπου €1 εκ., που αντιστοιχεί στο 48% του συνόλου, αφορά τόσο στον διορισμό λειτουργών επιθεώρησης, όσο και στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με επαγγελματίες οι οποίοι, όπως εξήγησε, συμβάλλουν στη συντόμευση της διερεύνησης καταγγελιών.
Πάντως, με παρέμβασή της για το θέμα της πληρωμής των επαγγελματιών αυτών, η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ζήτησε να δοθεί γραπτή ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών για το τι συνέβη, τόσο προς τη Βουλή, όσο και προς την Αρχή κατά της Διαφθοράς, εικάζοντας ότι ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποιο λάθος ο τερματισμός πληρωμών, εφόσον το κονδύλι για είχε εγκριθεί στον προϋπολογισμό του 2024.
Ανησυχίες Χριστοφίδη για την καθυστέρηση διερεύνησης καταγγελιών για Ν. Αναστασιάδη
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, τόσο κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, όσο και σε δηλώσεις του μετά, για την πορεία διερεύνησης καταγγελιών που είχε υποβάλει στην Αρχή και αφορούν τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, καταθέτοντας προβληματισμό σε σχέση με τη λειτουργία της Αρχής.
Σημείωσε ότι μεσολάβησαν δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά την υποβολή των τριών καταγγελιών, οι δύο εκ των οποίων αφορούν άμεσα στον κ. Αναστασιάδη, όπως είπε, ενώ η άλλη τον εμπλέκει έμμεσα.
«Ακούω εδώ και πολλούς μήνες την επαναλαμβανόμενη θέση από τον Επίτροπο Διαφάνειας και Πρόεδρο της Αρχής κατά της Διαφθοράς ότι ο κύριος Αναστασιάδης δεν είναι υπό διερεύνηση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοφίδης, θέτοντας ακολούθως το ερώτημα «αν ο κύριος Αναστασιάδης δεν είναι υπό διερεύνηση, οι δικές μου καταγγελίες σε ποιον αφορούν;»
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ δήλωσε, ακόμα, ότι μετά τις ανησυχίες το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τη διαδικασία, η προηγούμενη διαδικασία κατέρρευσε και ότι ξεκίνησε εξ αρχής τον περασμένο Σεπτέμβριο μία άλλη διαδικασία.
Ο κ. Πογιατζής, απαντώντας στον κ. Χριστοφίδη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, επιβεβαίωσε ότι είχαν γίνει κάποια λάθη στην έρευνα για τις εν λόγω καταγγελίες και ότι τώρα προχωρά η έρευνα με τρεις λειτουργούς. Ο κ. Χριστοφίδης , κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής έθιξε και το ζήτημα της επιλογής των λειτουργών, αναφέροντας ότι ένας από αυτούς που διορίστηκαν ήταν πρώην αξιωματούχος, διορισμένος από τον Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κ. Πογιατζής απάντησε ότι πάντα εξετάζεται το ενδεχόμενο διασύνδεσης λειτουργών με πολιτικά κόμματα, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο συμβαίνει συχνά να υπάρχει κάποια διασύνδεση και προσθέτοντας ότι άλλος λειτουργός, όπως ο ίδιος ανέφερε κατά τη συνέντευξή του στην υπηρεσία, στο παρελθόν είχε σχέση με την ΕΔΟΝ.
Ο κ. Χριστοφίδης υπογράμμισε ιδιαίτερα την καθυστέρηση που, όπως είπε, παρατηρήθηκε στην πρόοδο της διερεύνησης των καταγγελιών, αναφέροντας ότι «ο χρόνος είναι καθοριστικός παράγοντας, καθώς χρειαζόμαστε μαρτυρία για να στοιχειοθετηθεί υπόθεση αδικήματος».
Πρόσθεσε πως αυτή η καθυστέρηση «δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με την πραγματική βούληση για διερεύνηση των καταγγελιών, τουλάχιστον αυτών που αφορούν στον κ. Αναστασιάδη».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εντοπίστηκαν 30 κιλά κάνναβης στην Πάφο – Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα
• Nemo: Η κρυφή συνάντηση με τη Μαρίνα Σάττι λίγες ώρες πριν βγει στη σκηνή του MadWalk 2024
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις