Η εκλογή νέου Πλανητάρχη είναι ήδη γεγονός, με τον Ντόναλτ Τραμπ να επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο και να γίνεται ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την σαρωτική νίκη του.
Ο πολιτικός αναλυτής, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, μιλάει στο ThemaΟnline και αναφέρεται στα τέσσερα ανοιχτά κεφάλαια που αφορούν τις υποθέσεις των ΗΠΑ και ταυτόχρονα επηρεάζουν την παγκόσμια σφαίρα, τα οποία θα κληθεί ο Ντόναλτ Τραμπ να διαχειριστεί.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «το πρώτο κεφάλαιο είναι το Μεσανατολικό, το δεύτερο κεφάλαιο είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, το τρίτο, ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ κυρίως σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και ΝΑΤΟ και τέταρτο, το θέμα της επιβολής δασμών σε ασιατικά και ευρωπαϊκά προϊόντα».
Όσον αφορά το Μεσανατολικό, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι, «ο Τραμπ είναι ξεκάθαρα πιο υποστηρικτικός προς το Ισραήλ σε σχέση με τον Τζο Μπάιντεν, και οι θέσεις του είναι πιο κοντά με τις θέσεις του Νετανιάχου». Αυτό κρίνεται, όπως εξήγησε, βάσει δύο στοιχείων – τι έπραξε ο Τραμπ κατά την διάρκεια της δικής του θητείας και από τις δηλώσεις του.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πολιτικός Αναλυτής σημείωσε ότι, «ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι αν ο ίδιος ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ τότε ο πόλεμος δεν θα γινόταν» και πρόσθεσε ότι, «ο Ντόναλτ Τραμπ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο».
Ο κ. Χρυσοστόμου εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Όπως σημείωσε, «η Ουκρανία μπορεί ακόμη να αντιστέκεται στη Ρωσία από την οικονομική και στρατιωτική στήριξη από των ΗΠΑ και της Ευρώπης» και πρόσθεσε πως, «αν ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να περιορίσει την χρηματοδότηση τότε η Ουκρανία θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με την Ρωσία και να δεχθεί τον οδυνηρό συμβιβασμό με τον τερματισμό του πολέμου».
Το τρίτο κεφάλαιο, το οποίο σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Χρυσοστόμου είναι, «οι θέσεις του Τραμπ για τον οικονομικό χαρακτήρα στην προσέγγιση των διεθνών σχέσεων» και εξήγησε την θέση ότι, «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χρηματοδοτούν την άμυνα και ασφάλεια της Ευρώπης ως χρηματοδότης και υποστηρικτής του ΝΑΤΟ» και σημείωσε ότι, «αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει τεράστια πίεση στην Ευρώπη διότι συνεπάγεται με αύξηση των δαπανών για την άμυνα».
«Αν η συγκεκριμένη εξέλιξη», σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, «συνδυαστεί με την πρόθεση του Τραμπ, όπως είχε εξαγγείλει, να επιβάλει δασμούς της τάξης του 10% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις οικονομίες των μεγάλων χωρών της Ευρώπης».
Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε, «η επιβολή δασμών σε ασιατικές χώρες και ειδικότερα στη Κίνα, η οποία είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής των ΗΠΑ, θα επιφέρει περαιτέρω αναταραχή στο διεθνές εμπόριο και επιπτώσεις σε διάφορες χώρες».
Όσον αφορά την Κύπρο και τα ζητήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι, «όλα αυτά βρίσκονται στα πλαίσια της μεγάλης εικόνας η οποία επηρεάζει την περιφερειακή εικόνα της περιοχής».
Συγκεκριμένα για τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, σημείωσε ότι, «είναι αναβαθμισμένες ενώ έχει ξεκινήσει ένας στρατηγικός διάλογος με στόχο να υπάρξει μια συνεργασία σε επίπεδο εταίρων» και συμπλήρωσε ότι «η μεγάλη εικόνα αναμένεται να επηρεάσει και τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ».
Καταληκτικά, εξήγησε ότι, «αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εκτραχυνθεί περισσότερο τότε ο ανθρωπιστικός ρόλος της Κύπρου θα επιταχύνει όλα αυτά που ζητούν οι ΗΠΑ από την Κύπρο μέσα από τον στρατηγικό διάλογο» και σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι μια μικρή παράμετρος του περιφερειακού και όχι του διεθνούς συστήματος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραμπ: Γιατί η δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο δεν θα μοιάζει με την πρώτη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις