Την θέση ότι η «σελίδα επανένωσης της Κύπρου έχει κλείσει» και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία διαδικασίας διαπραγμάτευσης, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στα «Νέα», λίγο πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα και την αυριανή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη.
«[Θ]α πρέπει πλέον να γίνει κατανοητό ότι η σελίδα της “επανένωσης” του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει», σημείωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η «κατεύθυνση μιας λύσης είναι βεβαίως δυνατή», μέσα από διαφορετικούς τρόπους επίλυσης.
Όπως σημείωσε, «δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης, επειδή υπάρχουν βαθιές διαφωνίες σχετικά με το τι πρέπει να είναι προς διαπραγμάτευση».
«Μάλιστα, έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών. Η ευρείας μορφής άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα θα παρέχει μόνο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.
«Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί. Μπορούν να ζήσουν δίπλα δίπλα με συνεργασία, ως γείτονες. Το πώς θα το πετύχουν αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν από κοινού οι δύο λαοί. Υπάρχει ανάγκη για ένα νέο πνεύμα στο νησί που θα καταστήσει εφικτό τον πλούτο, την ασφάλεια, την ελευθερία, την ειρήνη και την κυριαρχία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε σχετικά ο κ. Φιντάν.
Μιλώντας ευρύτερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έκανε λόγο για «θετικό μομέντουμ», το οποίο, όπως είπε, οφείλεται στην «αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο χωρών».
«Αυξάνουμε τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Βελτιώνουμε τις εμπορικές μας σχέσεις. Ενισχύουμε περαιτέρω την υφιστάμενη φιλία μεταξύ των λαών μας», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Οσο για αυτούς που μας επικρίνουν στις χώρες μας, θα πρέπει να τους εξηγήσουμε καλύτερα ότι τα εθνικά συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας μπορούν να κατοχυρωθούν μόνο με φιλία και συνεργασία», πρόσθεσε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για την ύπαρξη ειλικρινούς διαλόγου με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη «για να μειώσουμε τις πιθανές εντάσεις όσο και για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας», όπως είπε. Την ίδια ώρα, τόνισε τη σημασία συνεργασίας των δύο χωρών και στο μεταναστευτικό ζήτημα.
«Φυσικά, υπάρχουν σημαντικά θέματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά συνεχίζουμε να βλέπουμε τα οφέλη της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και από τις δύο πλευρές», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το ζήτημα του θαλάσσιου πάρκου στο Νότιο Αιγαίο, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε συνεργασία με την Ελλάδα για τα ζητήματα των περιβαλλοντικών πάρκων, τονίζοντας ωστόσο ότι «είμαστε κατά της εκμετάλλευσης οικουμενικών αξιών όπως το περιβάλλον για πολιτικούς σκοπούς».
«Δεν είναι σωστό να ενεργεί κάποιος σαν να μην υπάρχουμε εμείς στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Γιατί επηρεάζει και εμάς το περιβάλλον που πρέπει να προστατεύεται», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένες ευαισθησίες σε αυτό το ζήτημα.
Όσον αφορά την πορεία του διμερούς διαλόγου και τα ζητήματα των εκκρεμών διαφωνιών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι εάν ο τρέχων ελληνοτουρκικός διάλογος δεν οδηγήσει σε ολοκληρωμένες λύσεις, τότε «θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μια ολιστική προσέγγιση».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις