Θέματα του τομέα της υγείας που αφορούν τους ηλικιωμένους και «που χρονίζουν και διαιωνίζονται» παρουσίασε το Συντονιστικό Σώμα της Βουλής των Γερόντων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας την Πέμπτη, καταθέτοντας και σχετικό έγγραφο με 13 σημεία με τις θέσεις του σώματος.
Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής των Γερόντων, Ηλίας Δημητρίου, είπε σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή ότι υπάρχει σωρεία προβλημάτων και θεμάτων, «τα οποία νιώθουμε έντονα ότι πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει στην επίλυσή τους, γιατί ακριβώς βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που αφορά την τρίτη ηλικία, που δεν μπορεί αυτά τα προβλήματα να διαιωνίζονται».
Σημείωσε ότι τη συζήτηση απασχόλησε το νομοσχέδιο για τον συνήγορο του ασθενή και το θέμα της επιδότησης των συνοδών στο εξωτερικό, «όπου οι άνθρωποι επιβαρύνονται με ένα μεγάλο οικονομικό κόστος και έρχονται να τους πληρώσουν μετά από αρκετό καιρό».
Συγκεκριμένα, είπε ότι από τον Απρίλιο υπάρχουν αιτήσεις που ακόμη να απαντηθούν. «Αυτό δεν είναι ούτε ανθρώπινο, ούτε λογικό», είπε. Ερωτηθείς για τη θέση του σώματος για το ποιο Υπουργείο θα έπρεπε να είναι αρμόδιο για το θέμα, είπε ότι το ζήτημα πρέπει να πάει στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. «Θεωρούμε ότι είναι πιο λογικό και πιο δομημένο για να λειτουργήσει. Η διάσπαση σε πολλά Υπουργεία, πολλά τμήματα των διαφόρων υπηρεσιών δυσκολεύουν αφάνταστα τον πολίτη», σημείωσε.
Ο κ. Ηλία είπε ότι στις 25 Νοεμβρίου που θα γίνει η μεγάλη σύνοδος της Βουλής των Γερόντων στο Κοινοβούλιο, αναμένουν ότι ο Υπουργός Υγείας και άλλοι αρμόδιοι φορείς θα έρθουν να δώσουν απαντήσεις. «Θέλουμε λόγια κι όχι μόνο προκηρύξεις», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, είπε ότι τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής διάφορα ζητήματα, όπως η έκδοση παραπεμπτικών, η συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, η κατ’ οίκον επίσκεψη, τα κέντρα αποκατάστασης, οι πρώτες βοήθειες.
«Ως ΔΗΣΥ θέσαμε εκ νέου το θέμα με το κόκκινο κουμπί. Ήταν μία πρωτοβουλία της αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου και με αυτό οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να έχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτη ανάγκη. Ζητούμε από την κυβέρνηση επιτακτικά να υπερβεί τις όποιες δυσκολίες και να προχωρήσει τάχιστα, μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες στην προώθηση και εφαρμογή αυτής της μεγάλης αλλαγής. Το καινοτόμο αυτό εργαλείο που σχεδιάστηκε επί δικής μας διακυβέρνησης πρέπει να υλοποιηθεί», είπε.
Σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί και θα μελετηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γέροντες. «Η συνεδρία ήταν μια προπαρασκευαστική συνάντηση εν όψει της Συνόδου των Γερόντων στην Ολομέλεια της Βουλής. Όλα τα αιτήματα θα τύχουν επεξεργασίας από την Επιτροπή Υγείας και θα αποσταλεί σχετική επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις με βάση χρονοδιαγράμματα».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων είναι σε πολύ δεινή θέση, λόγω της ακρίβειας. «Ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται οριακά ή κάτω από το όριο φτώχειας», ανέφερε.
Είπε ακόμα, ότι στη συζήτηση αναφέρθηκε το ζήτημα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των καινοτόμων φαρμάκων που είναι ακριβά και δεν μπορούν να τα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
«Στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι εκκρεμούν νομοσχέδια που αφορούν την κατ’ οίκον νοσηλεία, την κατοχύρωση του επαγγέλματος του φροντιστή, και ως ΑΚΕΛ θέσαμε επιπλέον ερωτήματα που αφορούν την αναγνώριση της ειδικότητας του γηριάτρου, την εθνική στρατηγική για τους ηλικιωμένους, τις λίστες αναμονής αλλά και την αύξηση της χορηγίας για τα ακουστικά βαρυκοΐας», ανέφερε, καταλήγοντας ότι «είναι τραγικό να καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι ότι υπάρχουν ελλείψεις στα αναλώσιμα γλυκόζης, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις