Οι διασυνδέσεις του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ενισχυθεί με την ένταξη, κατά την έκφρασή του, του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ανέφερε σε ομιλία του στην 11η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην Κιργιζία.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην σύνοδο και ευχαρίστησε τον Κιργίζιο Πρόεδρο, Sadır Caparov που τον προσκάλεσε.
Ο λαός της Κιργιζίας, είπε, υπάρχει σε εκείνα τα εδάφη με την ανεξαρτησία του κράτους των Καραχανιδών εδώ και χίλια χρόνια, με τις πολιτιστικές, εθνικές και πνευματικές του αξίες. Μίλησε για μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς του τουρκικού κόσμου και για την σημασία η «τδβκ» να βρίσκεται σε αυτή τη σύνοδο. «Η συνύπαρξη αδελφών χωρών με την ίδια γλώσσα, θρησκεία, πολιτισμό, ρίζες και καταγωγή δίνει δύναμη στον τουρκικό κόσμο», ανέφερε.
Δίδεται σημασία, συνέχισε ο κ. Τατάρ, στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, όπως αναφέρεται στο όραμα του οργανισμού για το 2040 και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση του «ιστορικού δρόμου του μεταξιού» και η «τδβλ» βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι «θεσμοί και οργανισμοί» του ψευδοκράτους, είπε, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, με αποφασιστικότητα θα εργαστούν σε κάθε τομέα που δραστηριοποιείται ο ΟΤΚ. Ο κ. Τατάρ μίλησε επίσης για δήθεν άδικα «εμπάργκο» που πρέπει να αρθούν και είπε ότι η στήριξη προς τους Τ/κ είναι πολύ σημαντική. Είπε επίσης ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου δημιουργούν ευκαιρίες.
Ανέφερε επίσης ότι 3 «πανεπιστήμια» του ψευδοκράτους, που είναι «νησί της εκπαίδευσης», συγκαταλέγονται στα χίλια κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, όπως είπε, λέγοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν βάση εκπαίδευσης.
Μίλησε και για τις δυνατότητες στον αγροτικό τομέα και την επισιτιστική ασφάλεια με το έργο ύδρευσης από την Τουρκία, το οποίο ονομάζεται έργο του αιώνα, όπως είπε. Τόνισε επίσης τη σημασία της συμβολής των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί στον τομέα της ενέργειας.
Το ψευδοκράτος, είπε, με 1 εκ και πλέον τουρίστες το χρόνο, προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στους μελλοντικούς επενδυτές με μια αναπτυγμένη υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό και πολυπολιτισμική δομή.
Το ψευδοκράτος, συνέχισε, είναι ο αντιπρόσωπος και «αδάμαστος θεματοφύλακας των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο» και μίλησε για «κράτος» που ιδρύθηκε το 1983 με δικαίωμα αυτοδιάθεσης που συνεχίζει να προχωρά παρά τις δυσκολίες.
Υπενθύμισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 3 τελευταίες ΓΣ του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για αναγνώριση του ψευδοκράτους και τον ευχαρίστησε γι’ αυτό. «Δίνω σημασία στην υποστήριξή σας προκειμένου να επικεντρωθώ στις πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της τδβκ στον τουρκικό κόσμο και να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό».
Ο Τατάρ μαζί με τον κ. Ερντογάν επισκέφθηκαν χθες το Πανεπιστήμιο Manas στην πρωτεύουσα της Κιργισίας Μπίεσκεκ όπου ο Τούρκος Πρόεδρος τέλεσε σε ζωντανή σύνδεση τα εγκαίνια 110 έργων.
Έρντογαν και Τατάρ συμμετείχαν και στα εγκαίνια του Κρατικού Νοσοκομείου Φιλίας Κιργισίας-Τουρκίας, το οποίο ανεγέρθηκε στο Μπίσκεκ εκ μέρους του Τουρκικού Γραφείου Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις