ΚΟΣΜΟΣ

1.25 κατομμύρια πρόπερσι τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων παγκοσμίως

1.25 κατομμύρια πρόπερσι τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων παγκοσμίως

Τη ζωή τους έχασαν 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο το 2013 εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων, με τους αφρικανικούς δρόμους να παραμένουν οι πιο επικίνδυνοι, βάσει έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών από τα τροχαία παραμένει σχετικά σταθερός την τελευταία οκταετία, παρά την αύξηση του πληθυσμού και του αριθμού των οχημάτων στον κόσμο, επισημαίνει ο ΠΟΥ, προσθέτοντας και ότι η Αφρική έχει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από τροχαία.

Συγκεκριμένα στην Αφρική, ο αριθμός των νεκρών είναι ο πιο υψηλός στον κόσμο, 26,6 κάτοικοι ανά 100.000, σε σύγκριση με 9,3 κατοίκους ανά 100.000 στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στην άλλη άκρη της κλίμακας.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, σημείωσε ότι ο φόρος αίματος στους δρόμους της Αφρικής είναι πολύ υψηλότερος από αυτό τον αριθμό. "Τα τροχαία δυστυχήματα προκαλούν έναν φοβερό αφανισμό, ιδιαίτερα μεταξύ των φτωχών πληθυσμών των φτωχών χωρών", σημείωσε σχετικά.

Τα μισά θύματα των τροχαίων είναι μοτοσικλετιστές (23%), πεζοί (22%) και ποδηλάτες (4%), δείχνει επίσης η έκθεση του ΠΟΥ. Η Αφρική είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 43% των θυμάτων.

Πάντως, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η κατάσταση βελτιώθηκε στις χώρες που υιοθέτησαν νόμους για τη συμπεριφορά των οδηγών ώστε να περιοριστούν 5 παράγοντες κινδύνου: η ταχύτητα, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η μη χρήση κράνους, ζωνών ασφαλείας και παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου.

Βάσει πάντα της έκθεσης, η κατάσταση βελτιώθηκε σε 17 χώρες (αντιπροσωπεύουν περίπου 409 εκατομμύρια ανθρώπους) οι οποίες ενίσχυσαν επί τούτου τη νομοθεσία τους.

Για τον ΠΟΥ, η μέγιστη ταχύτητα στις πολεοδομικές ζώνες θα πρέπει να είναι κατώτερη ή ίση των 50 χλμ/ώρα. Ωστόσο μόνον 47 χώρες (αντιπροσωπεύουν 950 εκατομμύρια ανθρώπους) σέβονται τη σύσταση αυτή.

Αναφορικά με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι νέοι που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν ατυχήματα από τους μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς που έχουν καταναλώσει την ίδια ποσότητα.

Έτσι, ο ΠΟΥ συστήνει μια προσαρμογή των νόμων ώστε να ορίζουν ως ανώτατο όριο τα 0,02 γραμμάρια αλκοόλ στο αίμα των νεαρών οδηγών όπως και αυτών που έβγαλαν μόλις δίπλωμα.

Συνολικά 21 ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει τη σχετική νομοθεσία, η οποία θα πρέπει σύμφωνα με τον ΠΟΥ να επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε ότι δε αφορά τα κράνη, η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμόζεται στο σύνολο των οδηγών και των επιβαινόντων σε οχήματα με δύο τροχούς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συστήνει επίσης ο ΠΟΥ. 44 μόνο χώρες (που αντιπροσωπεύουν 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους) έχουν νομοθεσία για τη χρήση κράνους.

Σε ότι αφορά τη χρήση ζώνης, 105 χώρες (που αντιπροσωπεύουν 4,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους) έχουν κανόνες που υποχρεώνουν τη χρήση ζώνης στο μπροστινό και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει ότι τα οχήματα που πωλούνται στο 80% των χωρών στον κόσμο δεν σέβονται τις βασικές προδιαγραφές της ασφάλειας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή

• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

Back to top