Τη δυνατότητα δημιουργίας έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ως ένα κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών.
Ο πρώην Βουλευτής και Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου ο οποίος είχε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, εξήγησε στην Επιτροπή ότι αν υπάρχει διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού η αίτηση για έδρα του ΟΗΕ στην Κύπρο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις συνομιλίες με πιο πιθανή επιτυχή κατάληξη.
Ανέφερε ακόμα ότι για το θέμα έκανε ήδη πολλές συναντήσεις με Υπουργούς Εξωτερικών χωρών, τον Πρέσβη της Τουρκίας στις Βρυξέλλες και ανθρώπους κλειδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είπε επίσης ότι έχει εξασφαλίσει ήδη επιστολή υποστήριξης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ στην Κύπρο είχε συναντήσεις για το θέμα με τον νυν και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους ηγέτες κομμάτων.
Όπως είπε, όλοι δημιούργησαν μια εικόνα στήριξης σε αυτή την ιδέα και από τη Βουλή αναζητεί μια στήριξη που να τη σπρώξει ακόμα λίγο πιο μπροστά. Πρόσθεσε ότι η ιδέα έχει τη στήριξη και του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού, ενώ υπογράφεται από 50 εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου.
Στόχος του, όπως δήλωσε στη συνέχεια, είναι κάτι τέτοιο να συνδράμει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μετά τη λύση πολύ περισσότερο από στρατούς ή εγγυήσεις.
«Νομίζω ότι είναι σωστό να συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι ώστε να συνδεθεί το όνομα της Κύπρου, όχι με τη λέξη πρόβλημα, αλλά να συνδεθεί το όνομα της Κύπρου με τη λέξη ειρήνη», ανέφερε.
Τον κ. Χατζηγεωργίου συνόδευε ως μέλος της ομάδα στήριξης για το θέμα η πρώην Υπουργός και πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης «Πολιτεία» Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, η οποία είπε ότι η δεξαμενή σκέψης που εκπροσωπεί θέλει να συμβάλει πρακτικά σε αυτή την ιδέα που είναι σημαντική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την περιφέρεια.
Ως μέλος της ομάδας στήριξης παρευρέθηκε στην Επιτροπή και ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ Μαρίνος Κλεάνθους, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει αγκαλιαστεί από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΕΛΑΜ. Αυτή η πρόταση, πρόσθεσε, θα δώσει ασφάλεια και αγκαλιάζεται και από την τ/κ πλευρά.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε στην Επιτροπή ότι το Υπουργείο γνωρίζει την πρωτοβουλία και επί της αρχής την αξιολογεί με θετικό πρόσημα. Ωστόσο όπως είπε για να δημιουργηθεί μια έδρα ενός οργανισμού σε μια χώρα, πρέπει να υπάρχει πρωτίστως κάποιο κενό, μια νέα υπηρεσία, αφού είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν οι παλαιότερες.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική την πρωτοβουλία, την ιδέα για την Κύπρο και την περιοχή, μετά τη λύση του Κυπριακού και με τρόπο που θα τονίζει ότι η Κύπρος δεν είναι ένα περιφερειακό πρόβλημα, αλλά ένα κράτος το οποίο μπορεί να συμβάλει στην σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής.
Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε ότι το κόμμα στηρίζει την προσπάθεια αφού συμβάλλει μεταξύ άλλων στην εδραίωση της ασφάλειας στην Κύπρο και με άλλους τρόπους πέραν από τους στρατιωτικούς.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, μιλώντας στην Επιτροπή ζήτησε να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο στη Λευκωσία για να εξεταστούν όλα τα σχετικά με την πρωτοβουλία ερωτήματα.
Η Βουλευτής Λευκωσίας Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι ίσως η παρουσία του ΟΗΕ να μπορεί να γίνει στην Κύπρο με μια περιφερειακή υπηρεσία που να έχει σχέση με την άμεση δράση σε μια εύφλεκτη περιοχή. Ζήτησε η πρωτοβουλία να μπει στην ατζέντα της Βουλής και της πολιτείας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις