ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φαίδωνας Φαίδωνος: Να ληφθούν αποφάσεις για έργα στο δίκτυο ομβρίων άμεσα

Φαίδωνας Φαίδωνος: Να ληφθούν αποφάσεις για έργα στο δίκτυο ομβρίων άμεσα

Την άμεση ανάγκη για λήψη αποφάσεων, τόσο από το κεντρικό κράτος, όσο και από τις τοπικές αρχές, για εκτεταμένα έργα στο δίκτυο ομβρίων υδάτων, υπογράμμισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, καθώς η Πάφος προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Φαίδωνος, υπάρχουν στην πόλη 20 σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε τέτοιες συνθήκες, αφενός λόγω αγροτεμαχίων δεκάδων στρεμμάτων, που δεν έχουν διαχωριστεί, ώστε να γίνουν έργα οδικού δικτύου και δικτύου ομβρίων υδάτων, αλλά και λόγω του ότι έχουν στενέψει οι κοίτες ρεμάτων που διασχίζουν την πόλη, λόγω οικοδομικών αδειών που δόθηκαν πριν 40-50 χρόνια.

Όσον αφορά τα τεμάχια στα οποία δεν έχουν γίνει έργα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είναι στην πλειοψηφία τους τ/κ ιδιοκτησίας. Ενδεικτικά ανέφερε, ότι σε ένα από τα 20 προβληματικά σημεία, υπάρχει δίπλα του τεμάχιο της εκκλησίας και, σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, απαγορεύτηκε στον Δήμο να εισέλθει για να κάνει τα απαραίτητα έργα για όμβρια ύδατα. Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί εχθές μία τεράστια λίμνη εκεί, προκαλώντας προβλήματα σε ιδιωτικές περιουσίες, όπως είπε.

«Πρέπει το κράτος και ο Δήμος να αποφασίσουμε να γίνουν οδικά δίκτυα σε αυτές τις περιοχές και κατά συνέπεια να γίνουν και τα δίκτυα ομβρίων υδάτων», είπε, αναφέροντας ότι σε τέσσερα – πέντε από αυτά τα 20 σημεία, εφόσον γίνουν μικρές αλλαγές, μπορεί να μην παρατηρηθεί το χθεσινοβραδινό φαινόμενο. «Στα υπόλοιπα σημεία πρέπει να γίνουν σημαντικά έργα, ακόμη και να κατεδαφιστούν οικίες, γιατί πριν 40-50 χρόνια οι αρμόδιες αρχές έδωσαν άδειες και ενέταξαν σε οικιστικές ζώνες τις κοίτες των αργακιών», είπε.

Στο θέμα αυτό, συνέχισε ο κ. Φαίδωνος, «και ο Δήμος Πάφου και ο ΕΟΑ και το κράτος πρέπει να είμαστε πλέον αμείλικτοι, δεν μπορεί ο καθένας να χτίζει όπου θέλει». Εξήγησε ότι, αφού έχουν χτιστεί τα οικόπεδα, τα νερά ψάχνουν διέξοδο στους δρόμους. «Επειδή στένεψαν τα ρέματα, εάν εχθές η βροχή ήταν τρεις ώρες, κάποια σπίτια θα πλημμύριζαν ή και θα κατεδαφίζονταν από την ορμή του ποταμού», είπε. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο κάποιες οικείες να απαλλοτριωθούν και να κατεδαφιστούν.

«Όπως είναι η κατάσταση σήμερα, δεν μπορεί η πόλη να διαχειριστεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα», σημείωσε ο Δήμαρχος, εξηγώντας ότι τα δίκτυα ομβρίων υδάτων είναι σχεδιασμένα για να απορροφούν ανά ώρα 30-50 mm βροχής, όμως όταν η βροχόπτωση φτάνει τα 100-200 mm όπως εχθές, μαζί με χαλαζόπτωση, που έριξε κλαδιά και χλωρά φύλλα δέντρων, φράζοντας τα φρεάτια, δεν μπορούν να αποφευχθούν οι καταστροφές.

Ο κ. Φαίδωνος εξέφρασε την άποψη ότι μόνο λόγω της σχετικά μικρής διάρκειας των φαινομένων δεν υπήρξαν σοβαρότερες καταστροφές, που θα κόστιζαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν, ή ακόμα και τραυματίες και θύματα. «Ήμασταν τυχεροί γιατί οι ζημιές ήταν μικρές και υλικές και κατά 95% θα αποκατασταθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες», είπε, σημειώνοντας ότι η εύρυθμη λειτουργία της πόλης έχει ήδη αποκατασταθεί.

Υπάρχουν κακοτεχνίες στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, είπε ο Δήμαρχος

Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, ο κ. Φαίδωνος είπε ότι απευθύνει εκκλήσεις για την κατάσταση του εδώ και μία πενταετία περίπου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κτίριο είναι «σαράβαλο» και ότι οι οροφές έσταζαν και τα προηγούμενα χρόνια, μετά από βροχοπτώσεις.

«Πολλά κτίρια είναι 35 χρονών και δεν έχουν τέτοια προβλήματα», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό το νοσοκομείο χτίστηκε με πολλές κακοτεχνίες και ότι ουδέποτε κάποιος ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό, για να σχεδιάσει μία σοβαρή ανακαίνιση, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να αποκατασταθούν. Πρόσθεσε, δε, ότι αν μείνει έτσι, δεν πρόκειται να γίνει πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Ο κ. Φαίδωνος έκανε λόγο και για διαχρονικές σκοπιμότητες, σημειώνοντας ότι «ειδικά τώρα με το ΓεΣΥ κάποιους βολεύει τα κρατικά νοσοκομεία να μη λειτουργούν σωστά, για να επωφελούνται κάποιοι άλλοι». Ανέφερε, τέλος, ότι «γενικά υπάρχει μία τρομερή αναποτελεσματικότητα στο κράτος και στις εκάστοτε κυβερνήσεις σε αυτά τα θέματα», εκφράζοντας την άποψη ότι εάν εχθές συνέχιζε η βροχή, θα πλημμύριζαν όλοι οι όροφοι και θα γινόταν λίμνη το νοσοκομείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top