Στην εξωτερική πολιτική δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Κύπρος «είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και «η στάση αυτή ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού που παραμένει υπαρξιακό για εμάς ζήτημα».
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο Υπουργός προέβη σε μια αξιολόγηση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί το επιστέγασμα «της σαφούς πολιτικής επιλογής για περαιτέρω ανάπτυξη του στρατηγικού χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ».
Μιλώντας μερικές μέρες μετά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, ο κ. Κόμπος χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «μια ιστορική στιγμή, μια επιτυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Έγινε συστηματική εργασία ώστε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το επιστέγασμα της σαφούς πολιτικής επιλογής για περαιτέρω ανάπτυξη του στρατηγικού χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ», είπε προσθέτοντας ότι η σταθερότητα και η αξιοπιστία της Κύπρου ως εταίρου στην περιοχή μας, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, αναγνωρίζεται πλήρως από την Ουάσιγκτον.
Συναφώς, συνέχισε, αταλάντευτος στόχος της εξωτερικής πολιτικής μας παραμένει η παραγωγή απτών αποτελεσμάτων και παραδοτέων στο αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου και της πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών μας.
Ερωτηθείς «τι κρατά» από τη συνάντηση, ο ΥΠΕΞ ανέδειξε ως σημαντικότερο την «αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή μας, μία περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας».
«Η στρατηγική μας φέρνει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις στην εξωτερική πολιτική. Ξεκάθαρος είναι ο προσανατολισμός μας. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτή η στάση μας ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού που παραμένει υπαρξιακό για εμάς ζήτημα. Αυτή ήταν από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του η κατεύθυνση που έθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης», είπε.
Σε ερώτηση γιατί αναδεικνύονται ως σημαντικές οι αναφορές του Τζο Μπαιντεν για το Κυπριακό, ο κ. Κόμπος είπε ότι οι σαφείς θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με βάση τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς διατυπώνονται από τα πιο επίσημα χείλη αμέσως μετά την άτυπη τριμερή και εν μέσω των διεργασιών για τα επόμενα βήματα.
Σημείωσε δε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν «αναφέρθηκε επανειλημμένα στον εποικοδομητικό σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, μια πραγματικότητα που σίγουρα όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει όχι μόνο να δύναται να συνεχισθεί μετά από μια ενδεχόμενη λύση του ζητήματος, αλλά και να υπάρχουν τα εχέγγυα για μια πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρο ώστε να μπορεί να ενισχυθεί ο ρόλος αυτός ακόμη περισσότερο».
Αναφορικά με το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα μετά το άτυπο δείπνο του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη, ο κ. Κόμπος είπε ότι θα πρέπει πρώτα να διοριστεί το άτομο που θα αναλάβει την προετοιμασία των επόμενων βημάτων που φαίνεται πως θα είναι η Αναπληρώτρια ΓΓ ΟΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις κ. Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.
«Θέση μας είναι να προχωρήσουμε το συντομότερο στα επόμενα βήματα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γκουτέρες πρότεινε διευρυμένη συνάντηση την οποία εμείς έχουμε αποδεχθεί και θεωρούμε ότι θα είναι πενταμερής. Αυτή την θέση ασπάζεται και η Βρετανία, την οποία ο ΠτΔ επισκέφθηκε την παραμονή της άτυπης συνάντησης όπου κατέστη απόλυτα σαφές», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση προόδου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή πολιτική για την Τουρκία, ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως το «πλέον σημαντικό νέο στοιχείο της φετινής Έκθεσης είναι η αναφορά σε σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη επανεμπλοκή της ΕΕ με την Τουρκία, ως έχει αποφασιστεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Απριλίου 2024, σε συνέχεια της στοχευμένης προσέγγισης που έχουμε ακολουθήσει».
«Επί τούτου», πρόσθεσε, «σημειώνεται ότι η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η προσπάθεια, και τονίζεται η σημασία που αποδίδεται στην επανέναρξη και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».
Ανέδειξε επίσης τις αναφορές ότι η Τουρκία καλείται να δεσμευτεί και να συμβάλει στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμβατή με το κεκτημένο και τις αρχές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών και την προτροπή προς την Άγκυρα «να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να υπονομεύσουν την επανέναρξη των συνομιλιών».,
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις