ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025
Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Μιλώντας στο ThemaOnline ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, κ. Πέτρος Αναγιωτός, ανέφερε ότι πρόκειται για το πιο δημοφιλές κυνήγι και αυτό που εξορμούν οι περισσότεροι κυνηγοί.
Σημείωσε ακόμη πως οι επιτρεπόμενες και απαγορευμένες περιοχές για το κυνήγι είναι δημοσιευμένες στην εφαρμογή ArtemisCy.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει μείωση στους κυνηγούς, ο κ. απάντησε ότι «Φαίνεται μια μείωση τα τελευταία 4-5 χρόνια, με περίπου 500 κυνηγούς πιο λίγους κάθε έτος. Το φαινόμενο αυτό είναι παγκόσμιο λόγω του ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ασχολείται με εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως με την ανάπτυξη της τεχνολογίας».
Η καταγραφή της κάρπωσης θα πρέπει να γίνεται από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Καταγραφή κάρπωσης για όλα τα Θηράματα».
Η δήλωση της κάρπωσης πρέπει να γίνεται πριν την επιβίβαση του κυνηγού σε μεταφορικό μέσο είτε για σκοπούς μετακίνησης του σε άλλη κυνηγετική περιοχή είτε λόγω ολοκλήρωσης της κυνηγετικής του εξόρμησης.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τα πιο πάνω δεν είναι δυνατό να γίνουν τότε ο κυνηγός, μπορεί να στέλνει γραπτό μήνυμα (sms) που θα αναφέρει τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ), το θήραμα και τον αριθμό των θηραμάτων που θήρευσε.
Παράδειγμα γραπτού μηνύματος
000000 Περδίκι 2
Το γραπτό μήνυμα (sms) θα πρέπει να αποστέλλεται στα πιο κάτω τηλέφωνα:
Για κάρπωση στην επαρχία Λευκωσίας: 99201081 & 99201231
Για κάρπωση στην επαρχία Λεμεσού: 99201258 & 99201503
Για κάρπωση στην επαρχία Πάφου: 99201946 & 99202286
Για κάρπωση στις επαρχίες Λάρνακας / Αμμοχώστου: 99202463 & 99203228
Επιπρόσθετα, οι κυνηγοί θα πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη κυνηγετική συνείδηση, να μην δημιουργούν μεγάλες κυνηγετικές ομάδες με μεγάλο αριθμό κυνηγών και κυνηγετικών σκύλων έτσι ώστε το θήραμα να έχει αυξημένες πιθανότητες διαφυγής και να μην ανέχονται τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας καθώς και όσους δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο που διαδραματίζουν οι απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου και το όριο κάρπωσης ανά κυνηγό ανά εξόρμηση.
Επίσης υπενθυμίζεται στους κυνηγούς, που θα κυνηγήσουν με τη συνοδεία σκύλου, ότι ο αριθμός σήμανσης των κυνηγετικών σκύλων, που θα μεταφέρουν στο αυτοκίνητό τους ή θα τους συνοδεύουν κατά την κυνηγετική τους εξόρμηση, θα πρέπει να αναγράφεται στην άδεια κυνηγίου τους και ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας https://gws.moi.gov.cy
1. Το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και της φραγκολίνας θα επιτρέπεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη από τις 3/11/2024 μέχρι και τις 22/12/2024, την Παρασκευή 27/12/2024 καθώς και την Κυριακή 29/12/2024 δηλ. για 17 εξορμήσεις.
2. Πρέπει να φέρουν πάντοτε μαζί τους την ανανεωμένη άδεια κυνηγίου τους, να έχουν εκδώσει την άδεια χρήσης κυνηγετικών σκύλων, όσοι θα κυνηγήσουν με τη συνοδεία σκύλων και να έχουν πάντοτε μαζί τους την άδεια κατοχής του όπλου τους.
3. Το όριο κάρπωσης ανά κυνηγό ανά εξόρμηση, για τους λαγούς είναι ένας (1), για τα περδίκια τέσσερα (4) για τις φραγκολίνες μία (1) και χωρίς όριο για τα υπόλοιπα θηράματα.
4. Το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους απαγορεύεται.
5. Η μεταφορά κυνηγετικού όπλου μέσα σε αγροτικούς ή μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, απαγορεύεται 60 λεπτά πριν και 60 λεπτά μετά των ωρών όπου επιτρέπεται το κυνήγι.
6. Να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου πριν εξορμήσουν. Στην εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα “Artemis Cy”, που δημιούργησε η Υπηρεσία μας, φαίνονται ενδεικτικά τα όρια των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου. Τα ακριβή όρια των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου περιγράφονται στο σχετικό διάταγμα το οποίο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας μας.
7. Να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414.
Λευκωσία 99445697
Λεμεσός 99445728
Λάρνακα / Αμμόχωστος 99634325
Πάφος 99445679
1. Nα φέρουν καπέλο χρώματος κυνηγετικό πορτοκαλί ή 30% του σώματος τους να είναι καλυμμένο με κυνηγετικό πορτοκαλί όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία.
2. Να προστατεύουν τα μάτια τους με ειδικά γυαλιά.
3. Να σχεδιάσουν από πριν την πορεία και το χώρο που θα κυνηγήσουν και να δώσουν στον εαυτό τους αρκετό χρόνο για να προσεγγίσουν το χώρο που θα κυνηγήσουν ή να επιστρέψουν πίσω στο αυτοκίνητό τους.
4. Να αποφεύγουν να κυνηγούν μόνοι και πάντοτε, κάποιο άλλο πρόσωπο, να γνωρίζει το ακριβές σημείο που θα κυνηγήσουν.
5. Να σχεδιάζουν από πριν πως θα ενεργήσουν ή με ποιους θα επικοινωνήσουν σε περίπτωση ενός δυσάρεστου περιστατικού.
6. Να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών διότι μειώνονται οι κυνηγετικές δυνατότητες και τα αντανακλαστικά τους.
7. Να έχουν πάντοτε μαζί τους νερό.
8. Να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους και να κυνηγούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους χωρίς να πιέζουν τον οργανισμό τους.
9. Πριν σηκώσουν το όπλο και πατήσουν τη σκανδάλη, να βεβαιώνονται για το ποιος είναι ο στόχος τους και τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτόν.
10. Ποτέ να μην πυροβολούν χαμηλά και αστραπιαία.
11. Να γνωρίζουν πάντα που βρίσκονται τα μέλη της παρέας τους και οι πλησιέστεροι κυνηγοί.
12. Ποτέ να μην πυροβολούν έχοντας μοναδικό οδηγό το ένστικτο ή την ακοή τους και αν δεν έχουν επιβεβαιώσει οπτικά το στόχο τους και τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτόν.
13. Να αποφεύγουν να πυροβολούν εάν δεν είναι σίγουροι για την ύπαρξη του θηράματος. Οι καλοί και υπεύθυνοι κυνηγοί πάντα βεβαιώνονται πριν πυροβολήσουν και συνήθως, είναι εύστοχοι, λόγω της ψυχραιμίας που διαθέτουν.
14. Ποτέ να μην περπατούν ή να στέκονται έχοντας το δάκτυλο στη σκανδάλη.
15. Όταν κυνηγούν σε ανώμαλα εδάφη με παρέα, να ελέγχουν πάντα την κατεύθυνση που είναι στραμμένη η κάννη του όπλου τους.
16. Ποτέ να μην τρέχουν από το ένα σημείο στο άλλο με γεμάτο όπλο. Καλό είναι, όταν θα πρέπει να διαβούν κάποιο δύσκολο εμπόδιο, να αδειάσουν το όπλο τους και να το αφήνουν με την κάννη στραμμένη μακριά τους και σε σημείο από το οποίο μπορούν εύκολα να το ξαναπάρουν.
17. Η μεταφορά των κυνηγετικών όπλων εντός οχημάτων επιτρέπεται μόνο όταν αυτά είναι αποσυναρμολογημένα μέσα σε θήκη.
18. Να έχουν πάντα υπόψη τους ότι, κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τα σφαιρίδια του φυσιγγίου μετά την εκπυρσοκρότηση. Ένα συνηθισμένο κυνηγετικό όπλο σκοτώνει στα 40 μέτρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατους τραυματισμούς σε απόσταση 100 μέτρων.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις