Νέα ειδοποίηση προκειμένου να ενημερωθούν και άλλες χώρες, στις οποίες πωλούνται τα επικίνδυνα αναψυκτικά της Coca Cola εξέδωσε η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα RASFF.
Και ενώ η προηγούμενη ενημέρωση αφορούσε 8 χώρες πλέον περιλαμβάνει 18: Αυστρία Βοσνία, Κροατία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ελβετία, Ουκρανία, Βρετανία και ΗΠΑ.
Πρόκειται για τα αναψυκτικά (Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Coca-Cola Zero Lemon, Coca-Cola Cola Zero Sugar Zero Caffeine, Coca-Cola Light), Fanta (Fanta Orange, Fanta Orange Zero, Fanta Lemon Zero, Fanta Exotic Zero), Sprite (Sprite, Sprite Zero) και MezzoMix, σε πλαστικά μπουκάλια PET 0,5 lt. Τα αναψυκτικά περιέχουν μεταλλικά κομμάτια από τον εξοπλισμό παραγωγής, «λόγω τεχνικού σφάλματος» όπως ενημέρωσε η ίδια η Coca-Cola HBC Austria GmbH.
Τα αναψυκτικά που ανακαλούνται λόγω παρουσίας μεταλλικών κομματιών
Εάν ένα κομμάτι μετάλλου καταλήξει σε ένα προϊόν διατροφής, ο καταναλωτής μπορεί να το καταπιεί. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να τραυματιστεί στο στόμα ή να καταλήξει στα έντερα, όπου μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία ή άλλη βλάβη. Εάν το ξένο σώμα που έχει καταποθεί είναι μεγάλο, αιχμηρό ή τοξικό, μπορεί να απαιτηθεί επείγουσα ιατρική επέμβαση. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάποση ξένου σώματος τείνουν να ποικίλλουν, ανάλογα με το αντικείμενο που καταπίνεται και το πού ακριβώς βρίσκεται στον πεπτικό σωλήνα. Τα σημάδια ότι ένα ξένο σώμα έχει καταποθεί και προκαλεί πρόβλημα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό ή στο στήθος, ένα εξόγκωμα στο λαιμό ή στο στήθος και δυσκολία στην κατάποση.
Πώς μπορούν τα τρόφιμα και τα ποτά να μολυνθούν με κομμάτια μετάλλου
Πολλά εξαρτήματα της γραμμής παραγωγής τροφίμων περιέχουν χάλυβα ή σίδηρο για να διασφαλιστεί η αντοχή τους. Ωστόσο, εάν κάτι πάει στραβά και ένα μέρος του εξοπλισμού σπάσει κομμάτια μετάλλου μπορεί να εισέλθουν στο προϊόν. Επίσης ο κραματοποιημένος χάλυβας είναι κοινός στις κατασκευές, οι σωλήνες νερού μπορεί να περιέχουν χυτοσίδηρο και τα καρφιά και οι αλυσίδες μπορεί να έχουν σφυρήλατο σίδηρο. Όλα αυτά μπορεί να βρουν το δρόμο τους μέσα ή γύρω από κτίρια επεξεργασίας τροφίμων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μπουν στο τρόφιμο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Μερικές φορές, όμως συμβαίνουν λάθη και τα μέταλλα μπορεί να εισέλθουν και στις πρώτες ύλες τροφίμων πριν καν φτάσουν στην εγκατάσταση επεξεργασίας. Εάν δεν εντοπιστούν, θα παραμείνουν στο τρόφιμο.
Πηγή: cibum.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις