Ιστορική από κάθε άποψη χαρακτηρίζεται η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.
Η διασύνδεση του κυπριακού με τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν το επιστέγασμα της συνάντησης των δύο ηγετών. Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο οβάλ γραφείο, ο Αμερικανός Πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο νησί πριν από δέκα χρόνια, σημείωσε πως «δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν τα έθνη να πετύχουν μαζί, το κάνουμε αυτό εδώ και καιρό». Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αισιοδοξία του, για την πιθανότητα όπως είπε, να επανενωθεί η Κύπρος σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν αυτό τον στόχο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Συνάντηση ΠτΔ- Μπάιντεν: Το Κυπριακό και ο στρατηγικός ρόλος της Λευκωσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, η Κυπριακή αποστολή μεταφέρει τη θέση της Αμερικανικής κυβέρνησης, να δοθεί συνέχεια στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και αυτό, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου, μετά τις Αμερικανικές εκλογές. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να εκφράζει ευγνωμοσύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία για την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» μέσω της οποίας έφτασαν 8.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ιδού η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν-Χριστοδουλίδη - Αναφορά και στο Κυπριακό
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος σημειώνεται ότι η επίσκεψη ακολουθεί την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ- Κύπρου που έλαβε χώρα στη Λευκωσία. Νίκος Χριστοδουλίδης και Τζο Μπάιντεν συζήτησαν ανάμεσα στα άλλα, τα ενεργειακά, περιφερειακή ασφάλεια και το Ουκρανικό.
Έντονο ενδιαφέρον ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, ένδειξη όχι μόνο της αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και των όσων συζητήθηκαν κατά τη συνάντησης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου για Κύπριους υπηκόους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να αναφέρεται σε θετικές εξελίξεις, πολύ σύντομα.
Ερωτηθείς αν αναμένουμε κάτι από την Αμερικανική Κυβέρνηση σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ναι, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών. Εκείνο, όμως, που κρατώ ιδιαίτερα είναι τη σύνδεση που έγινε από πλευράς των ΗΠΑ, του Αμερικανού Προέδρου, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, για την ανάγκη μέσα από τη λύση του Κυπριακού, ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να ενισχυθεί περισσότερο. Άρα, οι εξελίξεις στην περιοχή επηρεάζουν ή λαμβάνονται υπόψη και στην οπτική των ΗΠΑ σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού».
Ερωτηθείς από ξένους δημοσιογράφους για τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος είναι το εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ, έχουμε εξαίρετες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και με τη στήριξη των ΗΠΑ αποστέλλουμε πολύ αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή στην περίπτωση που χρειαστεί και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ για να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Πώς είδαν τα κόμματα τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν
Πρώτος ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαιρέτισε τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει πως στην παρούσα κρίσιμη φάση του κυπριακού, η ηγεσία της Κύπρου οφείλει να έχει ζητήσει από όλες τις πλευρές στις ΗΠΑ μια πιο ενεργό εμπλοκή της υπερδύναμης στο εθνικό θέμα. Αναμένουμε δηλαδή, η υποστήριξη του Λευκού Οίκου στη λύση κυπριακού, να αποτυπωθεί με αμερικανικές πρωτοβουλίες προς την τουρκική πλευρά.
Για ιστορική συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως αναφέρει, η πρώτη μετά από 28 χρόνια- η οποία αντικατοπτρίζει την αναβαθμισμένη θέση της Κύπρου στη διεθνή σκηνή σε μια κρίσιμη περίοδο για το κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ΔΗΠΑ κρίνει τη συνάντηση ως μια διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, η οποία επιτεύχθηκε μέσα από συστηματική προσπάθεια. Δεδομένο ότι τίποτα ή ελάχιστα θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν δεν υπήρχε πολιτική συνέπεια και αξιοπιστία και αν δεν αναδεικνύαμε με στοχευμένες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες τον ρόλο μας στην περιοχή, ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις