Η Άγκυρα πρέπει να παρακολουθήσει στενά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν, δηλώνει η ακαδημαϊκός Τσιντέμ Νας και σχολιάζει ότι μπορεί να θεωρηθεί και ως αποτέλεσμα των βημάτων που έχει κάνει η Τουρκική Δημοκρατία στην εξωτερική της πολιτική και της αντιδυτικής της προσέγγισης.
Σε συνέντευξη της η ακαδημαϊκός Τσιντέμ Νας που δημοσιεύεται στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι «η συνάντηση του Ε/κ ηγέτη Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρώτο Ε/κ ηγέτη που προσκαλείται στον Λευκό Οίκο εδώ και 28 χρόνια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προβλήματα στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον».
Καθώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «ο οποίος έχει καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, αποτελεί μέρος της μεταβαλλόμενης πολιτικής των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, τα χαρτιά της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου γίνονται πιο δυνατά με την επίδραση της διεθνούς αναγνώρισης, της συμμετοχής στην ΕΕ και της προσέγγισης με τον Λευκό Οίκο», αναφέρει η Τζουμχουριέτ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Οικονομικής Ανάπτυξης Αναπλ. Καθηγήτρια Δρ Τσιντέμ Νας δήλωσε ότι η συνάντηση θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά από την Άγκυρα και επεσήμανε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
«Σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής, η Νας δήλωσε ότι η συνεργασία με την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου είναι σημαντική για τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», γράφει η εφημερίδα. Αφού είπε ότι η «νότια Κύπρος» χρησιμεύει ως διάδρομος για τις ΗΠΑ στην περιοχή και ότι οι πολιτικές της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα η άρνησή της να αναγνωρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, είναι απαράδεκτες για τις ΗΠΑ, η Νας δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι «οι πολιτικές της Τουρκίας έχουν περιορίσει τη συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σε περιφερειακές επιχειρήσεις. Είδαμε την πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Όταν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λάβουν την υποστήριξη της Τουρκίας σε περιφερειακά ζητήματα, βρίσκουν νέους συμμάχους ή ενισχύουν τους δεσμούς τους με τους συμμάχους τους. Στρατηγικά, μειώνει την ανάγκη της για την Τουρκία. Η επίσκεψη αυτή είναι ο καρπός μιας μακρόχρονης διαδικασίας. Η Τουρκική Δημοκρατία θα πρέπει να την παρακολουθεί στενά».
Αναφέροντας ότι αυτό «μπορεί να θεωρηθεί και ως αποτέλεσμα των βημάτων που έχει κάνει η Τουρκική Δημοκρατία στην εξωτερική της πολιτική και της αντιδυτικής της προσέγγισης», η Νας υπενθύμισε ότι υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αφορά στενά την ασφάλεια της Άγκυρας.
Επισημαίνοντας ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο Κυπριακό είναι παρόμοια με εκείνη της ΕΕ, η Νας δήλωσε ότι η «νότια Κύπρος», που υποστηρίζεται άμεσα από τις Βρυξέλλες, έχει διαμορφώσει τις ισορροπίες υπέρ της στη διαδικασία. Η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα πάνω στα ήδη άλυτα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στις σχέσεις της με τη Δύση, γράφει η Τζουμχουριέτ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις