ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα αποσμητικά σπρέι είναι πιο επιβλαβή για την υγεία απ’ ότι πιστεύαμε

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα αποσμητικά σπρέι είναι πιο επιβλαβή για την υγεία απ’ ότι πιστεύαμε

Τα σύγχρονα προϊόντα προσωπικής φροντίδας χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση κοινών αναγκών, όπως ο έλεγχος της οσμής του σώματος, η μείωση του ιδρώτα, η ενυδάτωση του δέρματος, το styling των μαλλιών και η προσθήκη ευχάριστων αρωμάτων.

Τα προϊόντα αυτά όμως συχνά περιέχουν πολυάριθμες χημικές ενώσεις, ορισμένες από τις οποίες φαίνεται πως ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και οι ενώσεις που θεωρούνται ασφαλέστερες μπορούν τελικά να αλληλεπιδράσουν με περιβαλλοντικά στοιχεία, δημιουργώντας ενδεχομένως νέους ρύπους με αβέβαιη τοξικότητα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, μια ομάδα ερευνητών από το École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) στην Ελβετία μελέτησε τις εκπομπές από διάφορα δημοφιλή προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως αποσμητικά σπρέι, και ανέλυσε πώς αντιδρούν σε τυπικούς εσωτερικούς χώρους. Οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από 200 διαφορετικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) σε αξιοσημείωτες συγκεντρώσεις. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις ενώσεις θεωρούνται ακίνδυνες σε χαμηλά επίπεδα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες αντιδρούν γρήγορα με στοιχεία που υπάρχουν στον αέρα, παράγοντας δευτερογενή οργανικά αερολύματα που μπορεί να παρουσιάζουν κινδύνους για την υγεία.

Για παράδειγμα, η έρευνα εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το όζον, που συχνά υπάρχει σε εσωτερικούς χώρους λόγω εξοπλισμού όπως εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα και παραδόξως από συσκευές καθαρισμού αέρα, αλληλεπιδρά με τις πτητικές οργανικές ενώσεις από προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Τα πειράματα έδειξαν ότι η εισαγωγή όζοντος προκάλεσε το σχηματισμό λεπτών σωματιδίων, εκτός από την περίπτωση των αποσμητικών roll-on. Αυτό δείχνει ότι η χρήση προϊόντων όπως τα αρώματα και τα σπρέι μαλλιών σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να συμβάλει στη ρύπανση του αέρα, επηρεάζοντας δυνητικά την υγεία, αφού τα σωματίδια που σχηματίζονται μπορεί να φτάσουν βαθιά στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τον μηχανικό της EPFL, Dusan Licina, οι πλήρεις επιπτώσεις αυτών των ρύπων στην υγεία δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, αλλά θα μπορούσαν να είναι πιο επιβλαβείς από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, ιδίως δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται συχνά κοντά στο σημείο όπου αναπνέουμε.

ΠΗΓΗ: Unboxholics.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σεισμός στην Κύπρο: Η περιοχή που επηρεάστηκε και πόσα Ρίχτερ ήταν

• Ανείπωτη θλίψη για τον ξαφνικό χαμό 22χρονου στην Κύπρο - Άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του

• Έτσι έγινε το τροχαίο με το όχημα του Γενικού Εισαγγελέα στη Λεμεσό - Η κατάσταση υγείας του αστυνομικού

• Επεισόδιο στη νεκρή ζώνη: Τούρκος στρατιώτης απείλησε με όπλο Ε/κ γεωργό στη Δένεια

• Ομάδα «Ζευς»: Το μήνυμα του πιλότου που συγκίνησε την Ελλάδα - «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα έρθουν και θα περάσουν»

• Σάβια Ορφανίδου: Η στιγμή που προσπαθεί να πείσει την κόρη της να... χορέψει - Δείτε το γλυκό βίντεο

• Θύρα 7 για το λάθος στο πανό για την κατοχή - «Ζητάμε συγγνώμη…»



ΠτΔ για συνάντηση με Μπάιντεν: «Από την πρώτη μέρα τοποθετηθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»- Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις

ΠτΔ για συνάντηση με Μπάιντεν: «Από την πρώτη μέρα τοποθετηθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»- Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα τον χαιρετισμό της μαθητικής/φοιτητικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top