Τα σύγχρονα προϊόντα προσωπικής φροντίδας χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση κοινών αναγκών, όπως ο έλεγχος της οσμής του σώματος, η μείωση του ιδρώτα, η ενυδάτωση του δέρματος, το styling των μαλλιών και η προσθήκη ευχάριστων αρωμάτων.
Τα προϊόντα αυτά όμως συχνά περιέχουν πολυάριθμες χημικές ενώσεις, ορισμένες από τις οποίες φαίνεται πως ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και οι ενώσεις που θεωρούνται ασφαλέστερες μπορούν τελικά να αλληλεπιδράσουν με περιβαλλοντικά στοιχεία, δημιουργώντας ενδεχομένως νέους ρύπους με αβέβαιη τοξικότητα.
Περνώντας σε λεπτομέρειες, μια ομάδα ερευνητών από το École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) στην Ελβετία μελέτησε τις εκπομπές από διάφορα δημοφιλή προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως αποσμητικά σπρέι, και ανέλυσε πώς αντιδρούν σε τυπικούς εσωτερικούς χώρους. Οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από 200 διαφορετικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) σε αξιοσημείωτες συγκεντρώσεις. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις ενώσεις θεωρούνται ακίνδυνες σε χαμηλά επίπεδα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες αντιδρούν γρήγορα με στοιχεία που υπάρχουν στον αέρα, παράγοντας δευτερογενή οργανικά αερολύματα που μπορεί να παρουσιάζουν κινδύνους για την υγεία.
Για παράδειγμα, η έρευνα εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το όζον, που συχνά υπάρχει σε εσωτερικούς χώρους λόγω εξοπλισμού όπως εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα και παραδόξως από συσκευές καθαρισμού αέρα, αλληλεπιδρά με τις πτητικές οργανικές ενώσεις από προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Τα πειράματα έδειξαν ότι η εισαγωγή όζοντος προκάλεσε το σχηματισμό λεπτών σωματιδίων, εκτός από την περίπτωση των αποσμητικών roll-on. Αυτό δείχνει ότι η χρήση προϊόντων όπως τα αρώματα και τα σπρέι μαλλιών σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να συμβάλει στη ρύπανση του αέρα, επηρεάζοντας δυνητικά την υγεία, αφού τα σωματίδια που σχηματίζονται μπορεί να φτάσουν βαθιά στους πνεύμονες.
Σύμφωνα με τον μηχανικό της EPFL, Dusan Licina, οι πλήρεις επιπτώσεις αυτών των ρύπων στην υγεία δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, αλλά θα μπορούσαν να είναι πιο επιβλαβείς από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, ιδίως δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται συχνά κοντά στο σημείο όπου αναπνέουμε.
ΠΗΓΗ: Unboxholics.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις