ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίζει το Υπ. Μεταφορών - «Υλοποίηση μέτρων και μετά απαγόρευση οχημάτων με συμβατικά καύσιμα»

Διευκρινίζει το Υπ. Μεταφορών - «Υλοποίηση μέτρων και μετά απαγόρευση οχημάτων με συμβατικά καύσιμα»

Το μέτρο της απαγόρευσης διακίνησης οχημάτων καθορισμένων κατηγοριών που κινούνται με συμβατικά καύσιμα και δεν πληρούν τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα «σίγουρα δεν θα εφαρμοστεί πριν την υλοποίηση σειράς μέτρων που θα προωθήσουν τα οχήματα χαμηλών και μηδενικών ρύπων, θα βελτιώσουν τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές και θα αναβαθμίσουν τις υποδομές για ασφαλή χρήση από πεζούς και ποδηλάτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Προς ικανοποίηση των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εντός του επόμενου έτους προκρίνεται να εφαρμοστεί ο καθορισμός λωρίδας οδού εντός της οποίας δεν θα επιτρέπεται να διακινούνται οχήματα καθορισμένων κατηγοριών και προστίθεται ότι, το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε λεωφορειολωρίδες στη Λευκωσία, γίνεται δε συζήτηση να επιτραπεί και η διακίνηση και αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ή/και οχημάτων χαμηλών ρύπων, αναφέρεται.

Επίσης, προστίθεται, θα γίνει καθορισμός απαίτησης για συμπερίληψη σε διαφημίσεις αγοράς ή χρήσης οχημάτων που τροφοδοτούνται με συμβατικά καύσιμα, περιεχομένου το οποίο προωθεί εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης, περιλαμβανομένου του περπατήματος, της ποδηλασίας και της χρήσης δημόσιων επιβατικών μεταφορών.

«Ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε μέτρα, πολιτικές και σχέδια που προωθούν την πράσινη μετάβαση. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να αξιοποιηθεί το νομοθετικό εργαλείο με τη μέγιστη δυνατή επιτυχία, τόσο στους περιβαλλοντικούς στόχους, όσο και στην ομαλή μετάβαση της κοινωνίας και των πολιτών προς πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς», αναφέρει το Υπουργείο Μεταφορών στην ανακοίνωσή του.

Προσθέτει πως «η μείωση των ρύπων εξακολουθεί να παραμένει ψηλά στις προτεραιότητές μας, καθώς η Κύπρος έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως γιατί η προστασία της υγείας μας και της ποιότητας ζωής μας είναι θεμελιώδους σημασίας».

Αναφερόμενο σε πρόσφατα δημοσιεύματα και σε αναρτήσεις σχετικά με τον περί του Καθορισμού Ειδικών Μέτρων για Μείωση των Ατμοσφαιρικών Ρύπων και των Αερίων του Θερμοκηπίου που Προέρχονται από τις Οδικές Μεταφορές Νόμο του 2023 (Ν. 117(I)/2023), το Υπουργείο Μεταφορών σημειώνει ότι ο νόμος κατατέθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση που ανταποκρίθηκε σε απαιτήσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης τον Μάρτιο 2023, ο Νόμος προωθήθηκε στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου σε πέραν των 10 συνεδριάσεων συζητήθηκαν πρόνοιές του με όλους τους ενδιαφερόμενους, προστίθεται.

Αναφέρει, ακόμα, ότι τον Νοέμβριο 2023 ψηφίστηκε σε Νόμο με 38 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον, ικανοποιώντας υποχρέωση της Κύπρου για το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπως ψηφιστεί εντός του 2023.

«Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκδίδει διάταγμα έπειτα από εισήγηση τεχνικής επιτροπής που διαβουλεύεται με τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Η τοπική κοινωνία εμπλέκεται στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων αυτών με απώτερο στόχο να επωφεληθεί από τέτοιες ρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι η νομοθεσία αυτή λειτουργεί ως ένα επιπλέον εργαλείο που θα ενθαρρύνει την κοινωνία, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να προχωρήσει προς ένα καθαρότερο και χωρίς ρύπους περιβάλλον.

Προσθέτει ότι η καθαρότερη ατμόσφαιρα δεν είναι μόνο μια αναγκαία πολιτική, αλλά μια δέσμευση για την ευημερία των επόμενων γενεών και η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία αυτή, μέσω των αρμόδιων τοπικών αρχών, είναι δεδομένη και απολύτως απαραίτητη.

«Η ενεργή συμμετοχή και οι πρωτοβουλίες της κοινωνίας αποτελούν κεντρικό στόχο της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο μέλλον», αναφέρεται τέλος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χωρίς τέλος το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη στην Ελλάδα - Τα ερωτήματα και το ξέσπασμα της 24χρονης που λέει «δεν είμαι η νέα Πισπιρίγκου»

• Στα χέρια της Αστυνομίας άλλος ένας για την επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό

• Ισραήλ: Τουλάχιστον 35 τραυματίες, οι 6 σοβαρά κοντά στο Τελ Αβίβ - Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου - Δείτε βίντεο

• Φωτογραφίσεις μαθητών στο σχολείο και στις σχολικές γιορτές: Υπάρχει δικλείδα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων για τα παιδιά;

• Αντώνης Αβούρης: Ο Κύπριος που αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας μιλά στο «Τ»

• Μαυρίκιος Μαυρικίου-Ιλάειρα Ζήση: Το πρώτο ταξίδι της κόρης τους στην Ελλάδα - Το βίντεο από το αεροπλάνο



Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Το 2017 στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοουτέρες σε μία από τις δηλώσεις του τότε, έλεγε ότι το πώς θα ζήσουν οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους. Άλλωστε σε εκείνη τη διάσκεψη στην οποία «φτάσαμε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν διανύσαμε το τελευταίο μίλι» όπως λένε διάφοροι εδώ στο νησί, το ζητούμενο ήταν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα κυλούσαν αργά και βασανιστικά, με το κυπριακό να παραμένει στάσιμο και χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και εντός του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο και αυτό έγινε σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top