ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ «παρέλυσε» το πρόγραμμα παραγωγής πυραύλων της Τεχεράνης με τις επιδρομές του

Το Ισραήλ «παρέλυσε» το πρόγραμμα παραγωγής πυραύλων της Τεχεράνης με τις επιδρομές του

Οι επιδρομές του Ισραήλ κατά του Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου εξουδετέρωσαν κρίσιμο εξοπλισμό για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης, αποκαλύπτει σήμερα το Axios, επικαλούμενο τρεις ισραηλινές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές του site, η καταστροφή του εξοπλισμού αυτού περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα του Ιράν να ανανεώσει το οπλοστάσιο πυραύλων του και πιθανώς να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να εξαπολυθούν νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται, το Ισραήλ έπληξε 12 «αναμίκτες πλανητικής κίνησης» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή στερεού καυσίμου για βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι αποτελούν τον κορμό του πυραυλικού οπλοστασίου του Ιράν. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι το πλήγμα μειώνει σημαντικά την ικανότητα του Ιράν να παράγει νέους πυραύλους.

Οι ισραηλινές πηγές εξήγησαν ότι οι συγκεκριμένοι αναμίκτες είναι εξειδικευμένα μηχανήματα που το Ιράν δεν μπορεί να κατασκευάσει μόνο του και αναγκάζεται να τα προμηθεύεται από την Κίνα. Η επανεγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο.
 
Παρόλο που το Ιράν διαθέτει ακόμη μεγάλο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων, η αδυναμία παραγωγής νέων πυραύλων ενδέχεται να περιορίσει την ικανότητά του να προμηθεύει με πυραύλους τους συμμάχους του, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούθι.


Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση έπληξε επίσης τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, τα οποία βρίσκονταν σε στρατηγικά σημεία, προστατεύοντας την Τεχεράνη καθώς και πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Ο Ιρανικός Στρατός δήλωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα έγινε από τον εναέριο χώρο του Ιράκ και προκάλεσε περιορισμένες ζημιές σε ραντάρ, τα οποία βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αποκατάστασης.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων ή drones, ενώ τονίστηκε ότι το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να «απαντήσει» στην επίθεση.
 
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χωρίς τέλος το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη στην Ελλάδα - Τα ερωτήματα και το ξέσπασμα της 24χρονης που λέει «δεν είμαι η νέα Πισπιρίγκου»

• Στα χέρια της Αστυνομίας άλλος ένας για την επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό

• Ισραήλ: Τουλάχιστον 35 τραυματίες, οι 6 σοβαρά κοντά στο Τελ Αβίβ - Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου - Δείτε βίντεο

• Φωτογραφίσεις μαθητών στο σχολείο και στις σχολικές γιορτές: Υπάρχει δικλείδα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων για τα παιδιά;

• Αντώνης Αβούρης: Ο Κύπριος που αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας μιλά στο «Τ»

• Μαυρίκιος Μαυρικίου-Ιλάειρα Ζήση: Το πρώτο ταξίδι της κόρης τους στην Ελλάδα - Το βίντεο από το αεροπλάνο



Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Το 2017 στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοουτέρες σε μία από τις δηλώσεις του τότε, έλεγε ότι το πώς θα ζήσουν οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους. Άλλωστε σε εκείνη τη διάσκεψη στην οποία «φτάσαμε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν διανύσαμε το τελευταίο μίλι» όπως λένε διάφοροι εδώ στο νησί, το ζητούμενο ήταν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα κυλούσαν αργά και βασανιστικά, με το κυπριακό να παραμένει στάσιμο και χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και εντός του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο και αυτό έγινε σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top