ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτο: Νεκρή για πάνω από 150 χρόνια, ταυτοποιήθηκε 45 χρόνια μετά την εύρεση του κρανίου της

Απίστευτο: Νεκρή για πάνω από 150 χρόνια, ταυτοποιήθηκε 45 χρόνια μετά την εύρεση του κρανίου της

Πριν από 45 χρόνια, βρέθηκε κρανίο έφηβης σε τοίχους κατά την ανακαίνιση σπιτιού στα προάστια του Σικάγο. Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας DNA, το όνομά της επιτέλους αποκαλύφθηκε.

Η Έσθερ Γκράνγκερ ταυτοποιήθηκε από το Ιατροδικαστικό Γραφείο της Κομητείας Κέιν την Πέμπτη. Το κρανίο της νεαρής γυναίκας είχε βρεθεί το 1978, αλλά υπολογίζεται ότι ήταν νεκρή για περισσότερα από 150 χρόνια.

Η Γκράνγκερ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1848 στην Ιντιάνα και ήταν μόλις 17 χρονών το 1866, τη χρονιά που πέθανε. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε επιπλοκές κατά τον τοκετό, όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Ρόμπερτ Ράσελ σε συνέντευξη τύπου.

Το σώμα της είχε ταφεί στο Μέριλβιλ της Ιντιάνα, αλλά αργότερα το κρανίο της βρέθηκε σε ένα σπίτι περίπου 80 μίλια βορειοδυτικά, στη Μπαταβία του Ιλινόι, ένα προάστιο δυτικά του Σικάγο.

Το 1978, ένας κάτοικος της Μπαταβίας βρήκε ένα κρανίο μέσα στον τοίχο του σπιτιού του, καθώς το ανακαίνιζε, εξήγησε ο Ράσελ. Ο κάτοικος ενημέρωσε την αστυνομία και ξεκίνησε η έρευνα. Οι αρχές προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία DNA της εποχής, αλλά κατάφεραν μόνο να προσδιορίσουν ότι ανήκε σε νεαρή γυναίκα, πιθανώς γύρω στα 20 της, που είχε ζήσει πριν από το 1900. Η υπόθεση τελικά μπήκε στο αρχείο.

Το κρανίο αποθηκεύτηκε στο Μουσείο Σταθμού της Μπαταβίας και οι εργαζόμενοι το βρήκαν ξανά τον Μάρτιο του 2021, κατά τη διάρκεια καθαρισμού, ανέφερε ο Ράσελ.

Οι εξελίξεις στην εγκληματολογική τεχνολογία και η χρήση της δικανικής ερευνητικής γενετικής γενεαλογίας, που συνδυάζει ανάλυση DNA με παραδοσιακή γενεαλογική έρευνα, συνέβαλαν καθοριστικά στη συλλογή στοιχείων DNA.

Το 2023, οι αρχές της Κομητείας Κέιν επικοινώνησαν με την Othram, μια εταιρεία του Τέξας που ασχολείται με άλυτες υποθέσεις σε όλη τη χώρα, για να βοηθήσει με το τεστ DNA.

Οι ειδικοί της Othram δημιούργησαν ένα γενετικό προφίλ της γυναίκας, εντοπίζοντας το οικογενειακό της δέντρο και συγγενείς της που ήταν ακόμα ζωντανοί. Οι αρχές επικοινώνησαν με τον τρισέγγονό της, Γουέιν Σβιλάρ, ο οποίος έδωσε δείγμα DNA για την ταυτοποίηση, η οποία βγήκε θετική, σύμφωνα με τη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης.

Ο Σβιλάρ, 69 ετών, είπε ότι δεν πίστευε τα νέα όταν η αστυνομία επικοινώνησε μαζί του τον Απρίλιο σχετικά με την προ-προγιαγιά του.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστέψαμε λέξη», είπε. «Χρειάστηκαν 2-3 κλήσεις για να το συνειδητοποιήσω».

Ο Σβιλάρ, συνταξιούχος αρχιφύλακας από το Πόρτλαντ του Όρεγκον, δήλωσε πως ένιωσε ένα σοκ, ενώ η ταυτοποίηση τού έδωσε μια αίσθηση κλεισίματος ενός κεφαλαίου. Πρόσθεσε ότι μετά τη συμμετοχή του στην ταυτοποίηση, ξεκίνησε εθελοντικά να εργάζεται στο τμήμα ανεξιχνίαστων υποθέσεων της Κομητείας Μούλτνομα.

Σχετικά με το πώς το κρανίο της Γκράνγκερ κατέληξε 80 μίλια μακριά από τον τόπο ταφής της, οι αρχές δεν είναι βέβαιες αλλά πιστεύουν ότι ίσως έπεσε θύμα σύλησης.

«Δεν υπάρχει τίποτα βέβαιο για το πώς η Έσθερ κατέληξε σε αυτόν τον τοίχο ή πού βρίσκεται το υπόλοιπο σώμα της, αλλά το ενδεχόμενο της σύλησης είναι το πιο πιθανό», δήλωσε ο Ράσελ.

Οι αρχές επίσης θεωρούν πιθανό το σενάριο οι ληστές να πούλησαν τη σορό της για χρήση στην ιατρική. Η σορός της ξαναθάφτηκε στο νεκροταφείο της δυτικής Μπαταβίας.

Πηγή: ertnews.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τροχαίο με αναποδογυρισμένο όχημα στον αυτοκινητόδρομο - Δείτε βίντεο

• Αυτή είναι η εγκύκλιος για την απαγόρευση κινητών στα σχολεία - Οι ποινές που προνοούνται

• Jumbo: Άνοιξε τις πύλες του το νέο κατάστημα στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

• Έτοιμος για γάμο ο Φειδίας! Πότε αναμένεται να παντρευτεί την Στυλιάνα - Η απόφαση να απέχουν από το σεξ

• Μονή Αββακούμ: Εκδικητικά αλληλοφαγώματα στους κόλπους της Εκκλησίας - Τα απειλητικά μηνύματα - Βίντεο

• Φιληθείτε γιατί... χανόμαστε – Δεν αρκεί το πεταχτό - Σε τι μας κάνει καλό ένα φιλί

• Χειμερινός τουρισμός στην Κύπρο - Οι πρώτες ενδείξεις και οι επιπτώσεις από την κρίση στη Μ. Ανατολή



Υπουργικό: Αυτοί τοποθετούνται ως Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων - Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα

Υπουργικό: Αυτοί τοποθετούνται ως Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων - Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα

Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε χθες υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού μελέτησε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της Δημόσιας Υπηρεσίας, αποφάσισε την τοποθέτηση/μετακίνηση των πιο κάτω Γενικών Διευθυντών, με ισχύ από την  01.11.2024, ως ακολούθως:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top