H Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που καταβάλλουν οι εταίροι της, όπως η Γαλλία, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για στήριξη του λαού του Λιβάνου, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Κόμπος ανέφερε ακόμη ότι η διπλωματική οδός και η πλήρης εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από όλα τα μέρη, αποτελούν τη μόνη λύση.
Είπε ακόμη ότι, επίσης ότι εξετάζεται η αποστολή πακέτου βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειας στον Λιβανο, συμπεριλαμβανομένης και βοήθειας προς τις Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις και ότι σχεδόν 4.000 άτομα από 29 χώρες επαναπατρίστηκαν από τον Λίβανο στις χώρες τους μέσω Κύπρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη Διεθνή Διάσκεψη για στήριξη του λαού του Λιβάνου, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσικαι που συγκλήθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, συμμετείχαν Υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ, της Ομάδας των G20 και αραβικών χωρών, καθώς και εκπρόσωποι περιφερειακών οργανισμών, του ΟΗΕ, και μη κυβερνητικών οργανισμών.
Αναφέρεται ότι, στην παρέμβασή του, ο κ. Κόμπος «υπογράμμισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που καταβάλλουν οι εταίροι μας, όπως η Γαλλία, και σημείωσε ότι η διπλωματική οδός και η πλήρης εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από όλα τα μέρη, αποτελούν τη μόνη λύση».
«Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου, καθώς και τη στήριξη στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», προστίθεται. Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης «στον κρίσιμο ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) και στην ανάγκη ασφάλειας και προστασίας της, καταδικάζοντας τις επανειλημμένες επιθέσεις κατά της UNIFIL», αναφέρεται.
«Επί της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα, ο κ. Κόμπος τόνισε ότι χρήζει άμεσης, συντονισμένης και συλλογικής δράσης προς αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Υπενθύμισε, προστίθεται, ότι ο Λίβανος είναι γεωγραφικά ο πλησιέστερος γείτονας της Κύπρου στη Μέση Ανατολή, «και επί τούτου αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποστολή φορτίου ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας από την Κύπρο, δηλώνοντας επίσης ότι εξετάζεται και η αποστολή πακέτου βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης και βοήθειας προς τις Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην κοινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βηρυτό τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία ανακοινώθηκε το συνολικό πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ της ΕΕ προς τον Λίβανο.
«Πέραν τούτου, η συνεισφορά της Κύπρου, πρόσθεσε, επεκτάθηκε και στη διευκόλυνση του επαναπατρισμού πολιτών τρίτων χωρών, σημειώνοντας ότι, μέχρι σήμερα, σχεδόν 4.000 άτομα από 29 χώρες επαναπατρίστηκαν από τον Λίβανο στις χώρες τους μέσω Κύπρου», αναφέρεται.
Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Μακρόν για τη σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης, «υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται συλλογική δράση προς αντιμετώπιση της εν εξελίξει κρίσης».
Τον Λίβανο, αναφέρεται, εκπροσώπησαν ο Πρωθυπουργός της χώρας, Νατζίμπ Μικάτι, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Ρασίντ Μπου Χαμπίμπ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Ταξίαρχος Χασάν Οντέ.
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Κόμπος είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπι Μικάτι, την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις