ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: «Απέρριψα την πρόταση Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία τριών τραπεζιών»

Τατάρ: «Απέρριψα την πρόταση Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία τριών τραπεζιών»

Απέρριψε στην ολότητα την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης για την δημιουργία τριών τραπεζιών υποστηρίζοντας ότι αυτό σημαίνει συνολική διαπραγμάτευση, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με την Κίπρις, ο Τ/κ ηγέτη είπε ότι ο Ε/κ ηγέτης πρότεινε τρία τραπέζια: ένα για τα θέματα διακυβέρνησης με τη μορφή 2+1, ένα τραπέζι για τα θέματα ασφάλειας με τη μορφή 4+1 και ένα για το θέμα των εγγυήσεων με τη μορφή 5+1. Ο κ. Τατάρ είπε ότι απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι αυτά τα θέματα αποτελούν αντικείμενο συνολικής συζήτησης, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ παρέμεινε σιωπηλός, όπως ανέφερε.

Η Κίπρις γράφει ότι οι δηλώσεις του κ. Τατάρ έγιναν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ιστοσελίδας και σχολίαζε δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο για το περιεχόμενο της πρότασης του ΠτΔ.

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι έχει καταγραφεί πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι μια επόμενη συνάντηση θα πρέπει να είναι στη μορφή του 4+1, δηλαδή τα ΗΕ, οι «μητέρες πατρίδες» και οι δύο πλευρές, ώστε να απαντηθεί το ερώτημα εάν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος. Εκτός αυτής της μορφής (4+1) δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία σε άλλα τραπέζια.

Οι Ε/κ συνέχισε, έχουν απαίτηση το Ηνωμένο Βασίλειο να παραστεί στις συναντήσεις, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια χώρα και έχει βάσεις στην Κύπρο. «Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν η Βρετανία να έρθει στο τραπέζι. Όμως εμείς συμφωνούμε μόνο με το να καθίσουμε με τη μητέρα πατρίδα. Ίσως το ΗΒ θα μπορούσε να συμμετάσχει ως παρατηρητής σε υπουργικό επίπεδο. Το συζητήσαμε και με την Τουρκία. Θα δούμε».

Ο κ. Τατάρ επέκρινε το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μια αμερόληπτη στάση. «Ο ΟΗΕ παραμένει στις αποφάσεις του και ασχολείται με τους Ελληνοκύπριους και το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης στο οποίο είμαστε αντίθετοι. Όταν είπαμε ναι στο σχέδιο Ανάν, μας υποσχέθηκαν ότι θα αρθούν οι απομονώσεις, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν το έθεσε καν στην ημερήσια διάταξη. Ο ΟΗΕ έχει πάρει θέση, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι με τον Γενικό Γραμματέα. Τον σέβομαι όχι επειδή είναι με το μέρος μας ή οτιδήποτε άλλο, αλλά επειδή είναι ΓΓ που βλέπει τα γεγονότα και είναι δίκαιος. Ο Γκουτέρες είδε από πρώτο χέρι τι συνέβη στο Κραν Μοντάνα. Μόνο με την παρουσία της Τουρκίας μπορεί να υπάρξει ισορροπία στο τραπέζι. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεχόμαστε μόνο μια συνάντηση σε μορφή 4+1».

Όσον αφορά το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων στη συνάντηση ο κ. Τατάρ είπε ότι στο θέμα αυτό έγινε στην Νέα Υόρκη ένα σωστό βήμα κι επανέλαβε τη θέση του για άνοιγμα σημείου διέλευσης για εμπορικούς λόγους στη Μια Μηλιά, το οποίο θα ήταν επωφελές και για τις δύο πλευρές. Πρόσθεσε ότι οι Ε/κ θα μπορούσαν να θέσουν θέμα διάνοιξης σημείου στην περιοχή Λουρουτζίνας και είπε ότι γίνονται μελέτες σε αυτό το σημείο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Νεκρή 70χρονη που την κατασπάραξαν τα σκυλιά της στην αυλή του σπιτιού της

• Διάσημη τραγουδίστρια κρατούσε κρυφό το παιδί της: Σοκάρουν τα δικαστικά έγγραφα

• Γνωστός πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών πυροβόλησε το όχημά του για να δει αν είναι όντως αλεξίσφαιρο -Βίντεο

• Ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη - Επεκτάθηκε σε αυτοκίνητο και οικία - Μεγάλες οι ζημιές

• Τα νεότερα για την κατάσταση υγείας του 16χρονου μαθητή στην Πάφο

• Αισχροκέρδεια: Βγάζουν προϊόντα σε προσφορά με υψηλότερες τιμές από την αρχική - Προκαλούν σοκ οι αυξήσεις στα τρόφιμα



Οι αναφορές του ΠτΔ πριν την έναρξη του Υπουργικού - «Η δουλειά μας φέρνει αποτελέσματα»

Οι αναφορές του ΠτΔ πριν την έναρξη του Υπουργικού - «Η δουλειά μας φέρνει αποτελέσματα»

Η δουλειά μας φέρνει αποτελέσματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top