ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάμε σε πενταμερή με βάρκα την ελπίδα - Στο ακουστικό η Λευκωσία για την εμπλοκή της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο

Πάμε σε πενταμερή με βάρκα την ελπίδα - Στο ακουστικό η Λευκωσία για την εμπλοκή της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο

Με μια δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε την Τετάρτη πως η πρόταση για τα «τρία τραπέζια» προκειμένου να μπορέσει η διαδικασία στο Κυπριακό να κινηθεί προς τα εμπρός, ήταν δική του ενημερώνοντας και τα μέλη του εθνικού συμβουλίου στη συνεδρίαση, της περασμένης Τρίτης.

Η δήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη έγινε ώστε να ξεκαθαρίσει η παρεξήγηση ανάμεσα σε κάποια μέλη του σώματος, τα οποία είχαν τη λανθασμένη εντύπωση ότι η πρόταση προερχόταν από τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ. Σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρώτο τραπέζι θα αφορά  τη διακυβέρνηση με σύνθεση 2+1,θα συμμετάσχουν οι δύο κοινότητες και τα ΗΕ, στο δεύτερο τραπέζι θα συζητηθούν οι εγγυήσεις με σύνθεση 5+1, θα συμμετάσχουν οι δύο κοινότητες, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συν τα ΗΕ και στο τρίτο τραπέζι θα συζητηθεί η ασφάλεια με σύνθεση 4+1, θα συμμετάσχουν οι δύο κοινότητες, η Ελλάδα και η Τουρκία, συν τα ΗΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια περιήγησης με τον εκλεγμένο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ανέφερε πως στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ των ΗΕ κάνει αναφορά και στην ετοιμότητά του για συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ το συντομότερο δυνατόν, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή, θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, ο Ερσίν Τατάρ επιμένει σε άτυπη σύνοδο 4+1 απορρίπτοντας το Ηνωμένο Βασίλειο, βάζοντας στο τραπέζι την πρόταση για συμμετοχή της Βρετανίας ως παρατηρητή. Μάλιστα ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε πως αλλάζουν πλέον οι κανόνες του παιχνιδιού κατά την έκφρασή του, λέγοντας πως «λέμε τώρα όχι σε μια διαπραγμάτευση  εντός του ομοσπονδιακού πλαισίου».

Αναφερόμενος στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ είπε ότι αυτά μπορούν να αλλάξουν «εν μία νυκτί», εφόσον είναι επιθυμητή μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη συμφωνία, κατά την έκφρασή του.

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για την εμπλοκή της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η οποία θα κινήσει τις διαδικασίες για τα επόμενα βήματα, πληροφορίες φέρουν τα ΗΕ να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το άτομο που θα έχει αυτόν τον ρόλο.

Μωσαϊκό οι θέσεις των κομμάτων

Μπορεί στο εθνικό συμβούλιο να έγινε συζήτηση ή ενημέρωση από πλευράς του Νίκου Χριστοδουλίδη ακόμα και για την πρόταση που κατέθεσε ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες, τα κόμματα ωστόσο άλλα κατάλαβαν. Πέραν τούτου, φάνηκε για ακόμα μια φορά, πως ούτε και σήμερα, υπάρχει ομογνωμία όλων των δυνάμεων γύρω από το κυπριακό και για τα επόμενα βήματα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου στο ΣΙΓΜΑ, ο οποίος ερωτηθείς αναφορικά με τα «τρία τραπέζια» απάντησε πως διαφορετική εντύπωση αποκόμισε εντός του εθνικού συμβουλίου. Επί της ουσίας, ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως έχει σημασία η διαδικασία, η οποία θα πρέπει να είναι «διασταυρούμενη» εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο, δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Αίτημα όπως το Κυπριακό εγγραφεί προς συζήτηση στο τέταρτο κεφάλαιο της ολομέλειας της βουλής, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, υπέβαλε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς. Το θέμα τιτλοφορείται «οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας  για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του κυπριακού προβλήματος και οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από τη στάση της Τουρκίας για λύση εντός του πλαισίου των ΗΕ».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κυβερνοεπιθέσεις: «Γίνονται γενικά καθημερινά» - Πώς να προστατευτείτε - 3+1 βασικές αρχές

• Το πρόβλημα με το βάρος της σχολικής τσάντας - Αυτές είναι οι οδηγίες του ΥΠΑΝ

• Παιδιά Στόχοι και Θεατές στον Σχολικό Εκφοβισμό: Στρατηγικές Υποστήριξης και Πρόληψης

• «Ακέφαλη» η Χεζμπολάχ: Οι IDF σκότωσαν και τον διάδοχο του Νασράλα - Συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα στη Βηρυτό

• Καιρός: Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι το Σάββατο



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top