Σε δύο εβδομάδες από σήμερα οι κάλπες στις 50 πολιτείες θα είναι έτοιμες και τα εκλογικά κέντρα θα βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να ανοίξουν τις πόρτες τους και να δώσουν την ευκαιρία σε περισσότερα από 240 εκατομμύρια Αμερικανούς να κάνουν μία από τις πλέον κρίσιμες επιλογές τόσο για την χώρα τους όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Παραδοσιακά οι δύο τελευταίες εβδομάδες διαδραματίζουν ρόλο ειδικά στην «δεξαμενή» των αναποφάσιστων, αν και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των περισσότερων ερευνών αυτή η «λεπτομέρεια» δεν περιγράφεται και δεν αναλύεται όσο θα έπρεπε. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν υπολογίσει πλέον «φίλους» κι «εχθρούς» έχουν συλλέξει τεράστια ποσά από δωρεές και το «παιχνίδι» βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Το σκηνικό της μάχης έχει στηθεί, κι αν για πολλούς έχει πολλές ομοιότητες με τις προηγούμενες εκλογές του 2020 με επτά και πάλι πολιτείες «κλειδιά», αυτή τη φορά οι ιδιαιτερότητες και κυρίως το διακύβευμα είναι μεγαλύτερα. Η πόλωση των τελευταίων 3, τουλάχιστον, ετών έχει αυτή την περίοδο όχι μόνο την ευκαιρία αλλά και τη νομιμοποίηση να εκφραστεί και αυτό από μόνο του αναμένεται να παράξει σημαντικά δεδομένα.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά μπορούμε από σήμερα να αποκτήσουμε μία εικόνα για το πόσο θα κορυφωθεί η ένταση στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου.
Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ διαγκωνίζονται σε πολλαπλά επίπεδα, με τις αμερικανικές ανησυχίες να μην περιορίζονται μόνο στην οικονομία και τη μετανάστευση και τις «κρίσιμες» εκλογικές ομάδες να είναι σε αυτές τις εκλογές περισσότερες ακόμη και από την δεκαετία των ‘60.
Τα δεδομένα – δημοσκοπικά – δείχνουν μία διαρκή εναλλαγή ανάμεσα σε κόκκινο και μπλε μία τάση που αποτυπώνεται με τον πλέον διακριτό τρόπο στις επτά πολιτείες που θα «δώσουν»Πρόεδρο στη χώρα. Οι διαφορές σε αυτές τις κρίσιμες πολιτείες είναι απειροελάχιστες και το σημαντικότερο σε κάποιες από αυτές έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερες από δύο αλλαγές τους τρεις τελευταίους μήνες στα ηνία…
Ένας σημαντικός παράγοντας, τουλάχιστον για την επικράτηση σε Εθνικό επίπεδο – στο σύνολο δηλαδή των καταμετρημένων έγκυρων στη χώρα – είναι η επιστολική ψήφος. Περισσότερα από 17 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες μέχρι σήμερα έχουν κάνει την επιλογή τους και σε αυτό το κομμάτι οι Δημοκρατικοί φαίνεται πως θα έχουν το «πάνω» χέρι όπως και με τον Τζο Μπάιντεν το 2020. Χθεσινή έρευνα από την Ipsos δείχνει πως μετά από αρκετό καιρό στην κορυφή της λίστας με τις αμερικανικές ανησυχίες επέστρεψαν «αγκαζέ» τόσο η οικονομία όσο και το μεταναστευτικό. Αυτό δεν είναι καλή είδηση για το στρατόπεδο της Αντιπροέδρου Χάρις καθώς αυτά τα δύο ζητήματα είναι που την φέρνουν αρκετά πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος να χειριστεί την οικονομία και την παράνομη μετανάστευση» ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται με σχεδόν διψήφια διαφορά.
Ανησυχητικά είναι όμως τα ευρήματα συνολικά για τις ΗΠΑ από την δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Religion Research που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Brookings. Στη συγκεκριμένη έρευνα ένας στους πέντε ερωτηθέντες που τάσσονται υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως εάν ο πρώην Πρόεδρος ηττηθεί ξανά θα πρέπει επίσημα και ανοιχτά να «αμφισβητήσει» το αποτέλεσμα των εκλογών. Το 20% είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ειδικά σε μία χώρα που μόλις τρία χρόνια πριν έζησε μία από τις πιο μαύρες στιγμές της Δημοκρατίας της με την εισβολή στο Καπιτώλιο και το χάος που προκλήθηκε.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Απεβίωσε άλλο ένα πρόσωπο - Στους 4 οι θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο
• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή
• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών
• Αναζητείται ο δράστης από τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Η κατάσταση της υγείας του τραυματία
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις