ΥΓΕΙΑ

Hangover: Το φυσικό αναλγητικό που μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων

Hangover: Το φυσικό αναλγητικό που μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων

Το hangover είναι η απτή απόδειξη ότι μια νύχτα ξέφρενης διασκέδασης μπορεί εύκολα να μετατρέψει το επόμενο πρωινό σε εφιάλτη, όσο ο οργανισμός μάς εκδικείται με πονοκέφαλο, ναυτία και κόπωση για τις όμορφες στιγμές που περάσαμε.

Μπορεί να υπάρχουν υποτιθέμενες «θεραπείες» για το hangover, όπως η κατανάλωση ενός πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όμως η τακτική άσκηση, όπως αναδεικνύει πρόσφατη μελέτη που παρουσιάζoυν η Δρ Athalie Redwood-Brown, Ανώτερη Λέκτορας στην Ανάλυση της Απόδοσης του Αθλητισμού και ο Jen Wilson, Ανώτερος επαγγελματίας άσκησης και υγείας από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent με άρθρο τους στο The Conversation, είναι η μέθοδος-κλειδί για την ανακούφιση του ανυπόφορου hangover.

Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addictive Behaviours, συμμετείχαν 1.676 προπτυχιακοί φοιτητές που είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα hangover τους τελευταίους τρεις μήνες. Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης την εβδομάδα. Έπειτα, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του hangover.

Τα ευρήματα έδειξαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και των συμπτωμάτων hangover. Ειδικότερα:

όπως ήταν αναμενόμενο, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ βίωναν συχνότερα και με μεγαλύτερη σοβαρότητα το hangover,
τα συμπτώματα του hangover, μειώθηκαν σε άτομα που ασχολούνταν με έντονη σωματική δραστηριότητα (όπως τρέξιμο), υποδεικνύοντας ότι τα υψηλότερα επίπεδα άσκησης θα μπορούσαν να ελαττώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του hangover.
Ενώ η μελέτη διαπίστωσε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της άσκησης και της μειωμένης σοβαρότητας του hangover, διάφοροι μηχανισμοί μπορούν να εξηγήσουν γιατί η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα του hangover.

Πώς η σωματική δραστηριότητα μετριάζει τα συμπτώματα του hangover

Ρυθμίζει τον μηχανισμό της απόκρισης στον πόνο: Το αλκοόλ αφυδατώνει και, ως αποτέλεσμα, επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε πονοκέφαλο. Επιπλέον, ενισχύοντας τη φλεγμονή, ωθεί στην απελευθέρωση μορίων του ανοσοποιητικού (κυτοκίνες), προξενώντας έτσι μυϊκούς πόνους. Έτσι λοιπόν η άσκηση, μέσα από την απελευθέρωση φυσικών «παυσίπονων» (ενδορφίνες), κατευνάζει το αίσθημα της καταπόνησης.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Παράλληλα, το αλκοόλ απορρυθμίζει την κατάσταση ύπνου REM που ξεκουράζει τον οργανισμό και βοηθά τον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να ανακάμψει. Επιπλέον, οδηγεί το σώμα σε απώλεια υγρών και συνεπώς σε συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα. Ως από μηχανής θεός, έρχεται η άσκηση σε αυτή τη δυσλειτουργία, η οποία ρυθμίζει εκ νέου τον κιρκάδιο ρυθμό και κατ’επέκταση τα μοτίβα ύπνου.
Δυναμώνει το μεταβολισμό: Η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνει το μεταβολισμό, διευκολύνοντας την πιο αποτελεσματική επεξεργασία του αλκοόλ από το σώμα. Παρόλο που το ήπαρ είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό του αλκοόλ, ένας καλός ρυθμός μεταβολισμού μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή του αλκοόλ και των υποπροϊόντων του, όπως η ακεταλδεΰδη, η οποία προκαλεί τα συμπτώματα του hangover. Η άσκηση επίσης ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, συνεισφέροντας στην ταχύτερη αποβολή αυτών των τοξινών.
Μειώνει τη φλεγμονή: Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα, που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του hangover, όπως πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση και ευαισθησία στο φως και τους ήχους. Αυτό συμβαίνει λόγω της απελευθέρωσης κυτοκινών, οι οποίες προάγουν τη φλεγμονή. Όμως η άσκηση «βάζει φρένο» σε αυτή την ενόχληση, λόγω των αποδεδειγμένων αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Επομένως, όσοι αθλούνται τακτικά, βιώνουν πιο ανώδυνα το hangover.

Προτιμήστε έναν περίπατο ή yoga

Ωστόσο, οι ειδικοί που υπογράφουν το άρθρο σημειώνουν ότι η άσκηση δεν αποτελεί πανάκεια για το hangover. Tονίζουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προλάβετε το hangover είναι να πίνετε με μέτρο – ή να το αποφεύγετε εντελώς.

Αντίστοιχα, επισημαίνουν ότι η άσκηση όσο έχετε ήδη hangover ενδεχομένως να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, επειδή το σώμα είναι αφυδατωμένο και υπό πίεση. Λόγω ορισμένων περιορισμών της έρευνας ως προς την ανοχή του κάθε οργανισμού, τη συχνότητα της άσκησης αλλά και την ηλικία των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες προτείνουν ως εναλλακτική λύση στο hangover τις ήπιες και χαλαρής έντασης ασκήσεις, όπως ένας περίπατος ή η yoga, για την τόνωση της διάθεσης.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κυβερνοεπιθέσεις: «Γίνονται γενικά καθημερινά» - Πώς να προστατευτείτε - 3+1 βασικές αρχές

• Το πρόβλημα με το βάρος της σχολικής τσάντας - Αυτές είναι οι οδηγίες του ΥΠΑΝ

• Παιδιά Στόχοι και Θεατές στον Σχολικό Εκφοβισμό: Στρατηγικές Υποστήριξης και Πρόληψης

• «Ακέφαλη» η Χεζμπολάχ: Οι IDF σκότωσαν και τον διάδοχο του Νασράλα - Συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα στη Βηρυτό

• Καιρός: Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι το Σάββατο



Ξεκαθαρίζει ο ΠτΔ - «Δεν έγινε πρόταση από τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ»

Ξεκαθαρίζει ο ΠτΔ - «Δεν έγινε πρόταση από τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκλελεγμένος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, μετέβησαν σήμερα στην εντός των τειχών Λευκωσία, όπου περιηγήθηκαν κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top