ΥΓΕΙΑ

Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα

Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα

Η άνοια είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, την σκέψη και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Η ανάγκη για προληπτικές λύσεις είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς έως και 4 στις 10 περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Μια σειρά από μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, τη διάθεση και επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης. Πιο πρόσφατα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όσο πιο νωρίς αρχίσουμε να τρώμε υγιεινά, τόσο πιο πιθανό είναι να εξασφαλίσουμε την καλή εγκεφαλική υγεία στα 70 έτη και μετά. Τι θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει στο διατροφικό πλάνο;

Η κορυφαία ψυχολόγος και διατροφολόγος, Kimberley Wilson, η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της στη μελέτη του πώς η διατροφή επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, αποκάλυψε πώς συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και να διατηρήσουν την εγκεφαλική μας υγεία σε βάθος χρόνου.

Λιπαρά ψάρια και χόρτα

Ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά μυστικά που αναφέρει η Wilson είναι η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι και το λάχανο. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Η φλεγμονή, σύμφωνα με το Alzheimer’s Society, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της άνοιας. Η Wilson εξηγεί ότι τα πράσινα λαχανικά, ιδιαίτερα, φαίνεται πως περιορίζουν το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μούρα

Οι πολυφαινόλες, φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε τροφές όπως τα μούρα, είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι καθοριστική για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και τη διατήρηση της διανοητικής μας υγείας. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε τροφές όπως οι φράουλες, οι μελιτζάνες και τα άλλα πολύχρωμα λαχανικά και βοηθούν να διευρύνονται τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποτρέψει τις μορφές της άνοιας που σχετίζονται με κακή κυκλοφορία του αίματος, όπως η αγγειακή άνοια.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Όταν διασπώνται στο έντερο, παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο βοηθά στην προστασία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβείς ουσίες. Εάν αποδυναμωθεί, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Παρόλο που οι φυτικές ίνες δεν επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου.

Περιορισμός των σακχάρων

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών δεν επηρεάζει μόνο το βάρος μας, αλλά και την εγκεφαλική μας υγεία. Η Wilson εξηγεί ότι, ενώ τα σάκχαρα από μόνα τους δεν προκαλούν άμεσα τη φλεγμονή, η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και η αύξηση του βάρους που τη συνοδεύει μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την άνοια. Τα σακχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, έχουν συνδεθεί άμεσα με την αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών σε νέους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνες.

Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Η κατάθλιψη σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που συνδύασε αποτελέσματα από 27 ερευνητικές μελέτες, εξηγεί το Alzheimer’s Society.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διάθεσης, θα μπορούσε επίσης να παρουσιάσει κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη. Από την άλλη, όταν πρόκειται για την κατανάλωση γρήγορου φαγητού και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η παρουσία τους ή η απουσία πιο υγιεινών τροφών ευθύνεται για την αλλαγή της διάθεσης, εξηγεί η Wilson.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πυρκαγιά στην περιοχή του Φράγματος του Κούρη - Δείτε βίντεο

• Στο νοσοκομείο μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στη Λευκωσία - Στο σημείο Αστυνομία

• Χειροπέδες σε 51χρονο: Δάγκωσε πολίτη στη Λεμεσό που τον καταδίωξε όταν ξάφριζε οικίες

• Απαντά ο ΟΚΥπΥ: Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί συγκάλυψης στην καταγγελία γυναίκας για σεξουαλική παρενόχληση από γιατρό

• Αμερικανικές εκλογές 2024: Θρίλερ με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις - Ο Τραμπ προηγείται στις πολιτείες-κλειδιά σύμφωνα με τον Economist



Εξήγγειλε 20+ δράσεις αξίας πέραν των €30 εκατ. για την ορεινή ύπαιθρο Τροόδους ο ΠτΔ

Εξήγγειλε 20+ δράσεις αξίας πέραν των €30 εκατ. για την ορεινή ύπαιθρο Τροόδους ο ΠτΔ

Περισσότερα από είκοσι σημαντικά έργα και πακέτο πολιτικών δράσεων για την αναζωογόνηση της ορεινής υπαίθρου Τροόδους, με προϋπολογιζόμενο κόστος πέραν των €30 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης από την κοινότητα Αμιάντου, πρώτο σταθμό της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους των τοπικών Αρχών, εκπροσώπων φορέων και οργανωμένων συνόλων της ορεινής υπαίθρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Κάτω Αμίαντο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αφού προέβη σε μια πρώτη αξιολόγηση της πορείας προόδου των δράσεων που αναλήφθηκαν και προωθήθηκαν την κυβέρνηση τους τελευταίους 19 μήνες, εξήγγειλε νέα έργα και πολιτικές δράσεις για ενίσχυση των ορεινών, στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης, στο πλαίσιο ευρύτερου κεντρικού σχεδιασμού που γίνεται για όλες τις επαρχίες. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν εννιά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, και πολυάριθμη ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top