ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιλίππα για πυρά που δέχεται ο Φορέας: «Σκοπός τους δεν είναι η διαφάνεια...ο κόσμος καταλαβαίνει» - Η Βουλή έχει πρόσβαση στα στοιχεία

Φιλίππα για πυρά που δέχεται ο Φορέας: «Σκοπός τους δεν είναι η διαφάνεια...ο κόσμος καταλαβαίνει» - Η Βουλή έχει πρόσβαση στα στοιχεία

Απαντήσεις έδωσε η πρώτη Κυρία και Πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη για τα πυρά που δέχεται ο Φορέας όσον αφορά την διαφάνεια.

Στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», μίλησε η κ.Καρσερά Χριστοδουλίδη, για την διαφάνεια όσον αφορά τις εισφορές και δωρητές ποσών στο ταμείο του Φορέα για την οικονομική στήριξη φοιτητών άπορων οικογενειών.

Σημειώνεται ότι η εκάστοτε πρώτη κυρία, προεδρεύει του Φορέα ο οποίος συστάθηκε το 2014, όπως και άλλων φιλανθρωπικών οργανισμών, στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης που αναπτύσσει.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από πρόταση νόμου , προνοεί στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δωρητών που καταβάλλουν χορηγίες πέραν των €5000 προς τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, με σκοπό τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά του Νόμου, παραπέμποντας την τροπολογία για γνωμάτευση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με καταχώριση που έγινε στις 14 Οκτωβρίου. Η εν λόγω παραπομπή στο Ανώτατο, έγινε κατόπιν σύστασης της Νομικής Υπηρεσίας περί ενδεχόμενων αντισυνταγματικών διατάξεων και ως εκ τούτου ο Προεδρος της Δημοκρατίας, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, ανέφερε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον τροποποιητικό Νόμο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Από την πλευρά του το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο καλείται να γνωματεύσει κατά πόσον ο τροποποιητικός Νόμος που ψηφίστηκε με στόχο να υπάρχει διαφάνεια για τους δωρητές μεγάλων ποσών, είναι συνταγματικός.

Όπως αναφέρει η κ. Καρσερά Χριστοδουλίδη, έγιναν αρκετές συζητήσεις με αρμόδιους φορείς όπως και με την Επίτροπο Προσωπικό Δεδομένων, όπου εξέφρασαν ότι η εν λόγω απόφαση για δημοσιοποίηση των στοιχείων δεν συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο δηλαδή το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.

Εν συνεχεία η Πρόεδρος του Φορέα θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο ανέφερε ότι οι εισφορές στο ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης , γίνονται με εμβάσματα στην Κεντρική Τράπεζα όπου ταμίας είναι ο Γενικός Λογιστής και γίνεται έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή.

«Εγώ προσπαθώ ως Πρόεδρος του φορέα να ενισχύσω με την δουλεία μου όσο περισσότερο μπορώ το ταμείο του. Ξέρω ότι είναι απόλυτα διαφανής η διαδικασία βάση του νόμου και δεν θα έμπλεκα ποτέ και δεν θα προσπαθούσα αν δεν ήταν διαφανής και απόλυτα νόμιμη».

Επιπρόσθετα, εξήγησε την σημαντικότητα του φορέα και την βοήθεια που δόθηκε πέρσι σε 930 φοιτητές που φοιτούν σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, διευκρινίζοντας ότι η οικονομική στήριξη, γίνεται απευθείας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για δίδακτρα και στους ιδιοκτήτες των υποστατικών που διαμένουν οι φοιτητές, για ενοίκια.  Η βοήθεια βρίσκει ως δικαιούχους παιδιά για το πρώτο πτυχίο στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

«Ο νόμος στηρίζεται στο νόμο του 2015. Τα κριτήρια και οι κανονισμοί είναι εκεί. Όλες οι χορηγίες μας είναι από φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην κεντρική τράπεζα σε ειδικό λογαριασμό. Ταμίας είναι ο γενικός λογιστής και ελεγχόμαστε από τον γενικό ελεγκτή» .

Τόνισε ότι «Ουδέποτε δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό στους ελέγχους. Όλοι οι χορηγοί είναι επώνυμοι και τα στοιχεία τα έχει αυτός που ελέγχει. Αυτό θα πει διαφάνεια και λογοδοσία , να έχει τα στοιχεία αυτός που ελέγχει. Όχι τα στοιχεία να αναρτώνται σε μόνιμη βάση χωρίς σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα».

«Αυτό που μπορώ να σχολιάσω , είναι ότι φεύγουμε από την ουσία που είναι να βοηθήσουμε την κοινωνία και ότι δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την διαφάνεια , κάθε φορά που θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε κάτι καλό που ωφελεί τον κόσμο».

Η κ. Καρσερά Χριστοδουλίδη κατέληξε εκφράζοντας την άποψη και την απογοήτευση της, αναφέροντας  

«Σε αυτό τον τόπο, αυτό που είναι καλό , αγαθό και προσφέρει στον τόπο οφείλουμε να το προστατέψουμε . Είμαι έντονη γιατί ξέρω ότι στο φορέα δεν τίθεται θέμα διαφάνειας , γιατί όσοι ελέγχουν έχουν τα στοιχεία. Θέλω να σας πω επίσης, ότι η Βουλή δικαιούται για ένα κρατικό ταμείο να έχει ότι στοιχεία επιθυμεί ότι ώρα θέλει, στη βάση της αρχής της εμπιστευτικότητας . Θα μπορούσε χωρίς να γίνει όλη αυτή η φασαρία να έχει όλα τα στοιχεία. Για αυτό το λέω για να δείτε ότι ο σκοπός δεν είναι η διαφάνεια. Ο κόσμος καταλαβαίνει . Ο κόσμος έχει ανάγκη για βοήθεια… Να προσπαθήσουμε ότι εργαλείο είναι στην διάθεση μας να το βελτιώσουμε για τα παιδιά μας».

Δείτε το βίντεο:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στο Ναύπλιο: Αγόρι έπεσε από κερκίδα γηπέδου και έχασε τη ζωή του

• Αβέρωφ: Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με Αναστασιάδη- «Δεν κρατώ βεντέτες» - Βίντεο

• Ψάχνουν για νέο Διευθυντή στον ΟΑΥ – Τα απαιτούμενα προσόντα, ο μισθός και τα επιδόματα – Δείτε την προκήρυξη της θέσης

• Ψάχνει λύσεις για τα παράπονα των καταναλωτών η Βουλή - Ο μήνας που εκτοξεύθηκαν και τι αφορούν

• «Έκρηξη» από Χαραλαμπίδου: «Πολιτική αφέλεια και πολιτική ανωριμότητα για όσους ενεργούν από σήμερα για τις εκλογές του 2028»

• Βασίλης Καρράς: Η σύζυγός του έβαλε τα κλάματα μπροστά στην κάμερα - Βίντεο

• Τραυματισμός 8χρονου : Πως o γονέας διαχειρίζεται το παιδί που βίωσε τραυματικό γεγονός - Ειδικός μιλαει στο Themaonline



Κυπριακό: Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την τριμερή ο ΠτΔ - Οι δηλώσεις των κομμάτων

Κυπριακό: Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την τριμερή ο ΠτΔ - Οι δηλώσεις των κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top