ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψάχνει λύσεις για τα παράπονα των καταναλωτών η Βουλή - Ο μήνας που εκτοξεύθηκαν και τι αφορούν

Ψάχνει λύσεις για τα παράπονα των καταναλωτών η Βουλή - Ο μήνας που εκτοξεύθηκαν και τι αφορούν

Αύξηση κατέγραψαν τα παράπονα των καταναλωτών για το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την έκθεση του Συνδέσμου Καταναλωτών να αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Τρίτη (22/10) στη Βουλή.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου ανέφερε ότι δόθηκε τώρα η ευκαιρία να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή.

«Η πρώτη μας έκθεση παραπόνων δημοσιεύτηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024 ενόσω η Βουλή ήταν κλειστή. Η Βουλή, βλέποντας την αύξηση που καταγράφεται σε διάφορες κατηγορίες, ήθελε να εντάξει το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κα. Χρήστου, η έκθεση παραπόνων και οι μελέτες του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών για τα έτη 2023 και 2024 θα τεθούν προς συζήτηση στην σημερινή συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (ώρα 10:30).

Ειδικότερα, η συζήτηση θα αφορά τόσο τα παράπονα που υποβάλλονται από τους καταναλωτές όσο και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από τα εν λόγω παράπονα.

Τα παράπονα που έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2024

Υπενθυμίζεται ότι δόθηκαν στην δημοσιότητα οι βασικές κατηγορίες των παραπόνων (γραπτών και τηλεφωνικών) που υποβλήθηκαν στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών (ΚΣΚ) και αφορούν την περίοδο 01 Ιανουαρίου 2024 - 30 Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τον πίνακα είναι η συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση του αριθμού παραπόνων από τους καταναλωτές και η ανάγκη στήριξης του ΚΣΚ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα των καταναλωτών.

Οι τέσσερις κατηγορίες παραπόνων που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είναι οι κατηγορίες «Δικαιώματα Επιβατών / Οργανωμένα ταξίδια» με ποσοστό αύξησης της τάξεως του 75.58%, «Διαδικτυακές απάτες & Απάτες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων» με ποσοστό αύξησης 51.56%, «Ακρίβεια και κόστος ζωής» με ποσοστό αύξησης 41.46%,«Πολιτική Επιστροφών» με ποσοστό αύξησης 34.76%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Αύγουστος ήταν ο μήνας που εκτοξευθήκαν τα παράπονα και αφορούσαν παράπονα για αεροπορικές εταιρείες.

Δείτε στον πιο κάτω πίνακα όλα τα παράπονα που έγιναν:

Η κατηγορία «Δικαιώματα Επιβατών & Οργανωμένα ταξίδια» παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, κυρίως λόγω των συνεχών απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία και Γερμανία, αλλά και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις πτήσεις της Ευρώπης.

Τα παράπονα που έλαβε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024 αφορούν ακυρώσεις πτήσεων από και προς τους Διεθνείς αερολιμένες της Λάρνακας και Πάφου, καθυστέρηση στην επιβίβαση, υπερπλήρεις πτήσεις (overbooking) με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αναγκαστούν να ταξιδέψουν σε άλλη ημερομηνία και ώρα από την καθορισμένη ημερομηνία αναχώρησης τους, εσφαλμένος χειρισμός αποσκευών, υπερχρέωση επιβατών κατά την διάρκεια του check-in λόγω μη λειτουργίας της εφαρμογής (application) της αεροπορικής εταιρείας, καθώς και καθυστέρηση αποζημίωσης στους παραπονούμενους (πέραν των 5 μηνών).

Ως προς τα οργανωμένα ταξίδια, τα παράπονα επικεντρώνονταν στη μονομερή τροποποίηση των όρων του συμβολαίου μεταξύ καταναλωτή – διοργανωτή (πχ. αλλαγή της διαδρομής, αφαίρεση γευμάτων, επιπρόσθετη χρέωση καταναλωτή για εκδρομές που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική συμφωνία).

Ως προς την κατηγορία «Διαδικτυακές απάτες & απάτες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων», τα παράπονα διακρίνονται ως εξής: ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) προσωπικών δεδομένων, απάτες με ψευδείς διαγωνισμούς για δωροεπιταγές από άγνωστες αλυσίδες καταστημάτων, διαδικτυακές απάτες που υπόσχονται δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, απάτη με ταξιδιωτικά πακέτα διακοπών, απάτες για χορήγηση δανείων από μη αδειοδοτούμενους φορείς, διαδικτυακές αγορές προϊόντων όπου οι επιχειρήσεις απενεργοποιούν τον λογαριασμό των καταναλωτών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματα τους πίσω και/ή να μην παραλαμβάνουν τα προϊόντα με την ολοκλήρωση της παραγγελίας.

Σε σχέση με την κατηγορία «Ακρίβεια και κόστος ζωής», τα παράπονα των καταναλωτών αφορούσαν αυξήσεις σε τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων κυρίως μετά την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων, το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίων, αδυναμίες στην αποπληρωμή δανείων σε πιστωτικά ιδρύματα, ενεργειακή φτώχεια, δυσκολίες για αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών, ανάγκη για επέκταση του καταλόγου των δικαιούχων για την Ειδική Διατίμηση (Ταρίφα 08) της ΑΗΚ, ώστε να περιληφθούν και άλλες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων καταναλωτών μεταξύ των οποίων οι χαμηλοσυνταξιούχοι και κατηγορίες ασθενών, όπως π.χ. οι καρκινοπαθείς.

Η κατηγορία «πολιτική επιστροφών» αφορά παράπονα καταναλωτών, κυρίως σε σχέση με επιστροφές προϊόντων κατά τη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων.

Στην κατηγορία «Ενέργεια (Σχέδια Χορηγιών ΥΕΕΒ, ΑΗΚ, ΑΠΕ)», τα παράπονα των καταναλωτών εστιάζονταν στο σχέδιο της κυβέρνησης «Φωτοβολταϊκά για Όλους» βάση του οποίου, και ως μας αναφέρθηκε, το όριο των 4,16 κιλοβατώρων (kWh) ανά κατοικία είναι μικρό, κυρίως για μια τρίτεκνη ή πολύτεκνη οικογένεια. Επίσης, παράπονα υπήρξαν και για το ότι κάποιες εταιρείες που συμμετέχουν στο σχέδιο επιδότησης «Φωτοβολταϊκά για όλους», δεν παρέχουν την εγγύηση των εφτά χρόνων που υποχρεωτικά παρέχεται στους καταναλωτές με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο. Επιπρόσθετα, παράπονα λήφθηκαν και από ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζητώντας ως περιληφθούν στο σχέδιο επιδότησης.

Στην κατηγορία «Πωλήσεις εξ αποστάσεως και αγορές εκτός εμπορικού καταστήματος (δικαίωμα υπαναχώρησης)», αφορά αγορές που πραγματοποιηθήκαν διαδικτυακά κυρίως από πλατφόρμες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τρίτες χώρες, όπου και οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τα δικαιώματα των καταναλωτών δεν τυγχάνουν εφαρμογής.

Στην κατηγορία «Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές» καταγράφονται παράπονα καταναλωτών που αφορούν: παραπλάνηση αυτών σε σχέση με τις εκπτώσεις από τις επιχειρήσεις, τα προγράμματα επιβράβευσης πελατών, τις συνοδευόμενες με δώρο προσφορές και τις κρατήσεις σε κλίνες ξενοδοχειακών μονάδων όπου δεν ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά που προβλέπονται από τη σχετική ανάρτηση των επιχειρήσεων.

Τα παράπονα που αφορούν την κατηγορία «Ασφάλεια τροφίμων» επικεντρώνονται στα ακόλουθα: εκδήλωση δηλητηριάσεων από κατανάλωση τροφίμων, τρόφιμα που παρουσιάζουν αλλοιώσεις, τρόφιμα με ξένα σώματα και τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία ανάλωσης τους έχει παρέλθει και εκτίθενται προς πώληση με έκπτωση χωρίς να πληροφορείται ο καταναλωτής για την παρέλευση της ημερομηνίας διατηρισιμότητας (expiry date), γενικά τρόφιμα τα οποία δεν είναι της φύσης ή της ποιότητας που ο καταναλωτής αναμένει, τρόφιμα με λανθασμένη ή ελλιπή σήμανση τρόφιμα με ετικέτα που αναγράφει λανθασμένη/ψευδή χώρα προέλευσης, πώληση συμβατικών προϊόντων σαν βιολογικά.

Η κατηγορία «Εγγυήσεις προϊόντων» συνεχίζει να καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό παραπόνων οι οποίες επικεντρώνονται στην άρνηση των επιχειρήσεων προς συμμόρφωση τους με τον νόμο σχετικά με την επιδιόρθωση ελαττωματικών προϊόντων. Τα παράπονα επίσης εστιάζονται στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση από πλευράς των επιχειρήσεων ως επιδιορθώσουν ένα ελαττωματικό προϊόν, παρά τις σχετικές πρόνοιες του πιο πάνω νόμου βάση του οποίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται εντός 25 ημερολογιακών ημερών να επιδιορθώσουν και να επιστρέψουν το προϊόν στον καταναλωτή. Επιπρόσθετα, καταγράφηκαν περιπτώσεις αδικαιολόγητης χρέωσης των καταναλωτών για επιδιόρθωση ελαττωματικών προϊόντων που ήταν εντός εγγύησης 2 ετών, καθώς και χρέωση της έκθεσης του τεχνικού για τις επιδιορθώσεις που έγιναν στο ελαττωματικό προϊόν.

Σημειώνεται ότι μείωση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφουν οι κατηγορίες «Καταχρηστικοί όροι σε καταναλωτικές συμβάσεις» και «Τηλεπικοινωνίες».

Η κατηγορία «Άλλα» περιλαμβάνει γενικά παράπονα που υπέβαλαν οι καταναλωτές και αφορούν, μη εξυπηρέτηση τους από κρατικά τμήματα και υπηρεσίες, παράπονα για λανθασμένες χρεώσεις σε λογαριασμούς του νερού, παράβαση των δικαιωμάτων των ασθενών από τα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα, καθυστέρηση στην λήψη καταθέσεων από την Αστυνομία Κύπρου, δυσκολίες επικοινωνίας με κρατικά τμήματα, εξώδικα και κάμερες, απόρριψη αιτημάτων λήψης επιδόματος, κτλ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τα νεότερα με την κατάσταση της υγείας του 19χρονου που απεγκλωβίστηκε από το όχημά του

• Θλίψη για την άτυχη 19χρονη Στυλιανή - Σήμερα το τελευταίο «αντίο»

• Ψάχνουν για νέο Διευθυντή στον ΟΑΥ – Τα απαιτούμενα προσόντα, ο μισθός και τα επιδόματα – Δείτε την προκήρυξη της θέσης

• Σύγκρουση τρένων στην Ουαλία: Ένας νεκρός και 15 τραυματίες

• Ιδιοκτήτης Tesla ανέβασε στο Twitter τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και ο κόσμος έπαθε σοκ



Ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ - Τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης της ΝΥ και τα επόμενα βήματα

Ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ - Τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης της ΝΥ και τα επόμενα βήματα

Τον λόφο του προεδρικού θα ανέβουν στις 10.30 τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, λίγες ημέρες μετά την άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top