ΕΛΛΑΔΑ

Ο κακός χαμός στην Βουλή των Ελλήνων με τους Χρυσαυγίτες για το Μακεδονικό

Ο κακός χαμός στην Βουλή των Ελλήνων με τους Χρυσαυγίτες για το Μακεδονικό

Μείζον θέμα με απόρρητη επιστολή Κοτζιά για το Μακεδονικό στη Βουλή των Ελλήνων

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε χθες βράδυ στην Βουλή των Ελλήνων η δημοσιοποίηση από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής εμπιστευτικής επιστολής που έστειλε στους αρχηγούς όλων των κομμάτων σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Μετά από οξύτατες αντεγκλήσεις και με εκπροσώπους άλλων κομμάτων, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως ακριβώς επειδή η Χρυσή Αυγή παραβίασε την αρχή της εμπιστευτικότητας απορρήτου έγγραφου εθνικής σημασίας,  δεν είναι σε θέση να καλέσει ξανά εκπροσώπους της στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
 
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας αποκλείσει», αντέταξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, συμπληρώνοντας ότι η επιστολή Κοτζιά δημοσιοποιήθηκε «διότι  όλα πρέπει να γίνονται ανοικτά και να τα  γνωρίζει ο λαός»
 
Κατά τη συζήτηση χθες στη Βουλή για το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα του 3ου Μνημονίου, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), αποκαλύπτοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, του έστειλε επιστολή με την οποία του ζητούσε να καταθέσει προτάσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας.
 
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Μαθαίνουμε ότι στις συναντήσεις του έγινε συζήτηση και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων». 

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής είπε τα περί επιστολής που του έστειλε ο ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας: «Κανένας συμβιβασμός για τη Μακεδονία μας. Ούτε σύνθετο, ούτε παράγωγο, ούτε τίποτα. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε μία τέτοια λύση θα έχει μαζί της τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά θα έχει απέναντί της την πλειοψηφία του λαού».
 
Η επίμαχη επιστολή έφτασε στα χέρια δημοσιογράφων, και δημοσιεύτηκε αυτούσια σε ενημερωτικούς ιστότοπους.
 
Σχεδόν αμέσως, ετέθη σχετικό ερώτημα στον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα, ο οποίος παραδέχτηκε την ύπαρξή της λέγοντας:
 
«Στο πλαίσιο του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (22.07.2015), οι συζητήσεις στο οποίο προβλέπονται από τον Νόμο και είναι απόρρητες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε από τους Εκπροσώπους των παρισταμένων κομμάτων να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η απάντησή τους για το θέμα αυτό».
 
Μετά από αυτήν την διευκρίνιση, το θέμα ετέθη ξανά στην Βουλή, αυτήν την φορά από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος κρατώντας και αυτός την ίδια επιστολή που εστάλη στο κόμμα του από τον κ. Κοτζιά, τον ερώτησε «τι είναι αυτό το χαρτί, κύριε Υπουργέ;», εγκαλώντας τον εν συνεχεία για το γεγονός ότι κοινοποιεί επιστολές για ένα τόσο λεπτό, εθνικής σημασίας ζήτημα.
 
«Εκείνο που έκανα», απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών, «ήταν να υπενθυμίσω στους αρχηγούς των κομμάτων, με απόρρητο έγγραφο, την υποχρέωσή τους να τοποθετηθούν, όπως συμφωνήσαμε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δηλαδή για ένα θέμα που το ΥΠΕΞ δεν θέλει να πάρει από μόνο του αποφάσεις χωρίς πρώτα να ακούσει τις απόψεις όλων».
 
Και στη συνέχεια, αναφερόμενος στον κ. Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής που έθεσε το θέμα, o κ. Κοτζιάς εξέφρασε την απορία: «από πότε εκπρόσωποι κομμάτων κάνουν ερώτηση στην Βουλή που αφορά απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ;».
 
Ο κ. Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ επανήλθε λέγοντας πως ο Υπουργός «υπέπεσε σε γκάφα ολκής» διότι η διαβάθμιση ενός εγγράφου (αν είναι δηλαδή απόρρητο, άκρως απόρρητο, εμπιστευτικό, κλπ) αναγράφεται πάντοτε επί του εγγράφου, κάτι το οποίο, συμπλήρωσε, δεν συμβαίνει με την επιστολή που έστειλε ο κ. Κοτζιάς προς τους αρχηγούς των κομμάτων.
 
Κρατώντας την επίμαχη επιστολή,  ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι «είναι πλήρως αδιαβάθμητο», και χαρακτήρισε «κίνηση επιπόλαιη» την πράξη του Υπουργού Εξωτερικών.
 
Εκείνος, παίρνοντας ξανά τον λόγο μέσα σε μια εξαιρετικά φορτισμένη ατμόσφαιρα και με το προεδρείο της Βουλής να υπενθυμίζει «κύριοι, προσέξετε γιατί μιλάμε για πολύ λεπτά και σημαντικά εθνικά θέματα εδώ», είπε ότι εξ ορισμού, όλα τα έγγραφα που εκδίδονται έπειτα από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής «είναι εξ ορισμού απόρρητα, και δεν χρειάζονται διαβάθμιση».
 
Και κατέληξε ο κ. Κοτζιάς λέγοντας πως «ακριβώς επειδή η Χρυσή Αυγή παραβίασε τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, δεν είμαι σε θέση να τους ξανακαλέσω».
 
«Απίθανη, αφελή και επικίνδυνη» χαρακτήρισε την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών στα κόμματα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
 
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «για εμάς δεν υπάρχει η επιστολή» και ταυτοχρόνως διαμήνυσε ότι για τη Ν.Δ. ισχύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
«Μην κάνετε βήμα από κει. Μην τολμήσετε να το σκεφτείτε. Είναι επικίνδυνα παιχνίδια. Η Μακεδονία είναι ελληνική. Τα ζητήματα αυτά, τα έχουμε συζητήσει τα έχουμε λύσει και βγάλτε τα από το διάλογο του πολυνομοσχεδίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
 
Το θέμα έκλεισε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είπε πως «το πρέπον θα ήταν, για να προστατεύσουμε τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ για ένα πολύ σημαντικό εθνικό θέμα, να διακοπεί αμέσως αυτή η κουβέντα και να δεσμευτεί ο κ. Κοτζιάς ότι το ταχύτερο δυνατόν θα συγκαλέσει σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση επί του θέματος».
 
Το αίτημα έγινε δεκτό από όλες τις πλευρές, εκτός από την Χρυσή Αυγή που διαμαρτυρήθηκε για «τον διαφαινόμενο αποκλεισμό μας» από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, «που κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει, παρά μόνο ο λαός».
 
Επίσης, και το ΚΚΕ εξέφρασε δυσαρέσκεια που εστάλη και προς αυτό η επιστολή Κοτζιά, μολονότι είναι γνωστό, όπως τόνισε, «ότι εμείς δεν συμμετέχουμε στο Συμβούλιο».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Νέα αναβολή πήραν οι μοναχοί Νεκτάριος και Πορφύριος - Πότε ορίστηκε η νέα ημερομηνία

• Υπόθεση Ποταμιάς: «Κλειδί» ο 39χρονος από το Καμερούν - Άρχισε να «κελαηδάει» στις Αρχές – Αλλάζει τους ισχυρισμούς του – Βίντεο

• Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για ηλεκτρονικές ταυτότητες σε Κύπριους - Το έξυπνο κίνητρο της Κυβέρνηση για τις πρώτες 100.000

• Μιχάλης Σοφοκλέους: Αποκάλυψε on air φωτογραφία όταν έπαιζε ποδόσφαιρο - «Ήμουν ένα πουλί των Κυπριακών γηπέδων» - Βίντεο

• Κεντρικές Φυλακές: Βρήκαν σπασμένο κινητό στο κελί του ισοβίτη που έκανε podcast – Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έλαβε χρήματα για τη συνέντευξη



Τα 9 οδοφράγματα για διελεύσεις στην Κύπρο, το χρονικό της διάνοιξης και στοιχεία της εποχής

Τα 9 οδοφράγματα για διελεύσεις στην Κύπρο, το χρονικό της διάνοιξης και στοιχεία της εποχής

Εννέα είναι τα οδοφράγματα που λειτουργούν μέχρι σήμερα για διελεύσεις μεταξύ των ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου. Με αφορμή τη συζήτηση για άνοιγμα νέων διόδων και τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην νεκρή ζώνη, το ΚΥΠΕ παρουσιάζει μια χρονική αναδρομή της διάνοιξης των οδοφραγμάτων με στοιχεία και αριθμητικές κυρίως αναφορές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top