ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικά ΜΜΕ: Υπόσχεση Σολτς για παράδοση Eurofighter στην Τουρκία

Γερμανικά ΜΜΕ: Υπόσχεση Σολτς για παράδοση Eurofighter στην Τουρκία

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην επίσκεψη του στην Τουρκία και στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Ερντογάν επαίνεσε τις καλές οικονομικές σχέσεις και υποσχέθηκε παράδοση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Ο Όλαφ Σολτς είπε ότι οι νέες διαβουλεύσεις για το θέμα της πώλησης των Eurofighters στην Τουρκία βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αλλά θα συνεχιστούν με κινητήρια δύναμη τη Μεγάλη Βρετανία. Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι η αμυντική συνεργασία Γερμανίας και Τουρκίας έχει αναθερμανθεί και αυτό είναι ένα καλό βήμα.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του ελπίζει ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα του παρελθόντος στο θέμα των εξοπλισμών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει το ερχόμενο έτος περίπου 43 δισ. ευρώ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, 17% περισσότερο από ό,τι αυτόν τον χρόνο.

Όπως σημειώνεται, Σολτς και Ερντογάν συμφώνησαν σε πολλά ζητήματα, ακόμη και στην αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν τις βαθιές διαφορές τους στο θέμα της Μέσης Ανατολής να καταστρέψουν την καλή διάθεση στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις.

Ο Σολτς δεν σχολίασε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε και πάλι το Ισραήλ για γενοκτονία και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ότι θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην περιοχή. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και τόνισε το κοινό αίτημα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους.

Επίσης, ο Eρντογάν έκανε λόγο για "στενές σχέσεις ανάμεσα στα δύο μεγάλα κράτη" και είπε ότι η Γερμανία έχει ρόλο-κλειδί στην Ευρώπη.

Σολτς και Ερντογάν δεν έδωσαν συγκεκριμένες υποσχέσεις, ωστόσο  φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η κριτική του Τούρκου Προέδρου στην εχθρική στάση της Ευρώπης απέναντι στο Ισλάμ, κάτι το οποίο αναφέρει σε κάθε συνάντησή του με δυτικούς πολιτικούς, ήταν σχετικά ήπια. Σε αντίθεση με προηγούμενες συναντήσεις, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία δεν έπαιξε αυτή τη φορά κανέναν ρόλο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Καγκελάριος Σολτς, η γερμανική Κυβέρνηση επιθυμεί στενότερες συνομιλίες με την Τουρκία σε όλα τα πολιτικά πεδία. Ο Καγκελάριος προτίθεται να αναβιώσει τις γερμανο-τουρκικές διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, που είχαν λάβει χώρα μόνο μια φορά πριν από οκτώ χρόνια και δεν επαναλήφθηκαν από τότε.

Η εφημερίδα Welt σημειώνει ότι στο φόντο της πολεμικής σύρραξης Ουκρανίας -Ρωσίας η Τουρκία αναδεικνύεται για τη Δύση εκ νέου ως περιφερειακή δύναμη, με την οποία απαιτείται μια συνεργασία στη βάση του ρεαλισμού.

H επίσκεψη Σολτς στην Τουρκία υπογραμμίζει αυτή τη νέα δυναμική, ιδιαίτερα όσον αφορά στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις. Η αλλαγή στις σχέσεις αυτές αποτυπώνεται -υπογραμμίζει η Welt- και στη σχέση με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δύο χώρες συνομιλούν για μια επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε αποκλειστεί το 2019, καθώς είχε αγοράσει ρωσικό σύστημα αεράμυνας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πώς η καλή επικοινωνία μπορεί να σώσει μια σχέση: Ειδικός διηγείται την ιστορία δυο Κυπρίων και δίνει λύσεις

• Αυτές οι περιφέρειες της ΕΕ δέχονται τους περισσότερους ξένους τουρίστες - Ποια η θέση της Κύπρου

• Θρίλερ με τη διαρροή των αμερικανικών εγγράφων για την ισραηλινή επίθεση - Προβληματισμός στις μυστικές υπηρεσίες

• «Επίθεση» Μαυρογιάννη σε ΠτΔ: «Ούτε ικανός είναι,ούτε ηγετική φυσιογνωμία»- Βίντεο

• «Μυστήρια» φώτα στον ουρανό της Αγίας Νάπας - Η εξήγηση - Δείτε βίντεο

• Σάλος με φωτογραφία της χήρας του Σινουάρ να κρατά σε τούνελ τσάντα €30.000 μία μέρα πριν από την επίθεση στο Ισραήλ

• Viral βίντεο: Έκανε τη Βίσση να χάσει τα λόγια της - Βγήκε στη σκηνή και του είπε «Ούτε μπαλαρίνα δεν σε πιάνει εσένα»



Ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας: Οι κυβερνοεπιθέσειις επηρέασαν την κατάσταση

Ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας: Οι κυβερνοεπιθέσειις επηρέασαν την κατάσταση

Αυξημένα τα προληπτικά μέτρα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά τις τελευταίες κυβερνοεπιθέσεις σε διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top