ΔΙΕΘΝΗ

Ανάλυση: Γιατί το Ισραήλ δεν θα βρει την ειρήνη μετά τον θάνατο του Σινουάρ - «Ο πόλεμος δεν θα λήξει σύντομα»

Ανάλυση: Γιατί το Ισραήλ δεν θα βρει την ειρήνη μετά τον θάνατο του Σινουάρ - «Ο πόλεμος δεν θα λήξει σύντομα»

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μία ευκαιρία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά η ιστορία δείχνει ότι το Ισραήλ και οι εχθροί του δεν σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν αυτό το άνοιγμα.

Αυτή είναι η εκτίμηση του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ Ράιαν Κρόκερ στο Politico, ενός βετεράνου διπλωμάτη γνωστού ως "ο Λόρενς της Αραβίας" της Αμερικής, εξαιτίας της βαθιάς του γνώσης της Μέσης Ανατολής.

Ο Κρόκερ πέρασε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της Αμερικής στον αραβικό κόσμο, υπηρετώντας ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και το Κουβέιτ, καθώς και στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Τώρα που έχει συνταξιοδοτηθεί, ο Κρόκερ πιστεύει ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και της Χεζμπολάχ - καθώς και του Ιράν - δεν θα τελειώσουν σύντομα.

Ο θάνατος του Σινουάρ, ο οποίος ακολούθησε τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα τον περασμένο μήνα μαζί με πολλούς άλλους ανώτερους διοικητές, θα έχει ως αποτέλεσμα κυρίως τη συνέχιση του ανταρτοπόλεμου, εκτός αν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εργαστούν σκληρά για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, λέει ο Κρόκερ. Και αυξάνει επίσης την πιθανότητα ότι το Ιράν θα επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η σημερινή κατάσταση μοιάζει πάρα πολύ με αυτό που συνέβη πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν οι Ισραηλινοί εισέβαλαν στον Λίβανο, λέει ο Κρόκερ. "Αυτή η εισβολή και η επακόλουθη ισραηλινή κατοχή δημιούργησαν τη Χεζμπολάχ. Η τωρινή εισβολή δεν πρόκειται να την τερματίσει". Και προσθέτει: "Ένα πράγμα που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είναι ότι η έννοια της ήττας ενός αντιπάλου έχει νόημα μόνο στο μυαλό του συγκεκριμένου αντιπάλου. Εάν αυτός ο αντίπαλος αισθάνεται ότι ηττήθηκε, τότε είναι ηττημένος. Αν δεν το νιώθει, τότε απλά δεν είναι".

Τι αλλάζει ο θάνατος του Σινουάρ

Ο Κρόκερ δήλωσε πως ο λόγος που ο Σινουάρ άντεξε τόσο πολύ όσο είναι παρόμοιος με τον λόγο που ο Οσάμα Μπιν Λάντεν άντεξε επίσης για πολύ καιρό. "Αυτές οι οργανώσεις λειτουργούσαν χωρίς την καθοδήγηση του ηγέτη. Δεν θα έβλεπα πολλές αλλαγές στο ίδιο το πεδίο της μάχης. Τούτου λεχθέντος, γνωρίζουμε ότι η Χαμάς έχει χάσει την οργανωτική της ικανότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό θα συνέβαινε με ή χωρίς τον Σινουάρ" είπε ερωτώμενος σχετικά.

Αναλύοντας την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρεσβευτής δεν συμφωνεί τα λεγόμενα του Νετανιάχου, που θεωρεί ότι η ισορροπία των δυνάμεων έχει αλλάξει στην περιοχή.

"Θα έλεγα ότι αυτό είναι πρόωρο. Είναι σαφές ότι η Χεζμπολάχ συνεχίζει να μάχεται. Οι ρουκέτες εξακολουθούν να πετούν πέρα από τα σύνορα, όπως και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σαφώς η Χαμάς, όπως και η Χεζμπολάχ, είναι αποκεντρωμένες οργανώσεις. Σίγουρα έχουν υποβαθμιστεί όσον αφορά την ικανότητά τους να δώσουν μια ουσιαστική απάντηση. Αλλά προβλέπω μια πολύ μακρά εξέγερση της Χαμάς" ξεκαθάρισε.

Όσον αφορά την Χεζμπολάχ, τόνισε πως "είναι μια πολύ διαφορετική δυναμική στο βορρά. Κατά μία έννοια ο Νετανιάχου έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, καθώς προσπαθεί να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις με οριστικό τρόπο ώστε 60.000 Ισραηλινοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το μόνο που έχει να κάνει η Χεζμπολάχ είναι να συνεχίσει να ρίχνει αρκετούς πυραύλους πέρα από τα σύνορα για να κάνει δύσκολο το ισραηλινό έργο".

Τι πρέπει να κάνει τώρα το Ισραήλ;

Ο Κρόκερ πιστεύει πως οι Ισραηλινοί θα πρέπει απλά να κηρύξουν ότι είναι νικητές και να εργαστούν στην κατεύθυνση της εκεχειρίας.

"Στο βορρά έχετε το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ στο τραπέζι, όπως είναι από το 2006 [που ζητά την απόσυρση της Χεζμπολάχ νότια του ποταμού Λιτάνι στο Λίβανο, τον αφοπλισμό και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το Λίβανο]. Και ένα άλλο ψήφισμα του ΟΗΕ από το 2004 με παρόμοια διατύπωση. Αυτά είναι τα σημεία αναφοράς, τα σενάρια για όλους τους εμπλεκόμενους. Ίσως χρειαστεί κάποια σκληρή αμερικανική διπλωματία ώστε να μεσολαβήσει τουλάχιστον μια κατάπαυση του πυρός στο βορρά. Και στη Γάζα νομίζω ότι όλα πρέπει να κατευθυνθούν προς την επιστροφή των ομήρων" είπε.

"Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστούμε. Αυτό μπορεί να είναι ένα διάστημα κατά το οποίο η Χεζμπολάχ και το Ιράν για τους δικούς τους λόγους μπορεί να θέλουν μια κατάπαυση του πυρός. Έτσι, αν μπορέσετε να το πετύχετε αυτό - μία παύση των εχθροπραξιών αρκετή ώστε να επιτραπεί στους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους - τότε ίσως μπορέσετε να προχωρήσετε σε κάποιου είδους εφαρμογή του 1701. Αυτός θα ήταν επίσης ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του Ιράν" υποστήριξε ο Κρόκερ.

Δύσκολη η προσέγγιση Ισραήλ-Παλαιστινίων

Ο Κρόκερ εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός ότι μπορεί να προκύψει κάτι ουσιαστικό από μια ισραηλινο-παλαιστινιακή διαπραγμάτευση, επικαλούμενος τις ενέργειες των Ισραηλινών στην Δυτική Όχθη, όπου προσπαθούν να ξεριζώσουν βίαια τον εκεί παλαιστινιακό πληθυσμό.

"Θυμάμαι όταν πιστεύαμε ότι η ισραηλινή εισβολή του 1982 και η εκκένωση των Παλαιστινίων με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα έθετε τις βάσεις για μια συνολική ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αυτή ήταν η περίφημη Πρωτοβουλία του Ρέιγκαν. Αλλά τελείωσε σχεδόν πριν αρχίσει. Και δεν το βλέπω αυτό πολύ πιο ελπιδοφόρο. Επιστρέφω σε αυτό που έμαθα μέσα από την πικρή εμπειρία. Αν ο εχθρός σου δεν αισθάνεται ηττημένος, δεν είναι" κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Οι παγίδες που εντοπίζονται σε καταστήματα και το «πρόβλημα» των Shein-Temu - Ξεκίνησαν ήδη οι καταγγελίες

• Τραγωδία στο Φρέναρος: Σήμερα το τελευταίο αντίο στους τρεις νεαρούς - Η παράκληση των οικογενειών

• Χειροπέδες σε 47χρονο - Τον έψαχναν στη Ρωσία για απάτη και τον συνέλαβαν στην Πάφο

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Νοεμβρίου

• Μουντό το σκηνικό του καιρού: Πότε και σε ποιες περιοχές αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση



ΔΗΣΥ: Πρώτη συνεδρίαση του σκιώδους Υπουργικού Συμβουλίου - Ξεκινά η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου

ΔΗΣΥ: Πρώτη συνεδρίαση του σκιώδους Υπουργικού Συμβουλίου - Ξεκινά η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου

Εννέα ημέρες μετά την δημοσιοποίηση από την πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου του σκιώδες συμβουλίου παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και των στελεχών που το αποτελούν, σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top