ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενδεχομένως να δεχθεί και άλλες κυβερνοεπιθέσεις η Κύπρος - «Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός»

Ενδεχομένως να δεχθεί και άλλες κυβερνοεπιθέσεις η Κύπρος -  «Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός»

Ενδεχομένως να σημειωθούν και άλλες κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πανικός».

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τις τρεις κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκαν η Hermes Airports, η Τράπεζα Κύπρου και η ΑΗΚ, και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες κυβερνοεπιθέσεις», για να προσθέσει ότι «δεν θα ήταν σωστό να πει κάποιος ότι τώρα μπορώ να είμαι ήσυχος».

Επιθέσεις ανά πάσα στιγμή

Σε ερώτηση η Κύπρος έχει γίνει στόχος λόγω της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, που κλιμακώνεται και αν αναμένονται περισσότερες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Κύπρου, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «επιθέσεις μπορούν να υπάρξουν ανά πάσα στιγμή», αλλά τόνισε ότι «εμείς είμαστε σε συνεχή εγρήγορση».

Όπως επεσήμανε, «εμείς δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Δουλεύουμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επί 7 ημέρες εβδομάδα, με συνεχή καθημερινή επικοινωνία με αυτές τις υποδομές. Δεν άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας μας».

Κληθείς να αναφέρει αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, για την αντιμετώπιση και άλλων κυβερνοεπιθέσεων, ο Επίτροπος ανέφερε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά βεβαίως κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένος, γιατί αυτός που λέει αυτό σίγουρα είναι το επόμενο θύμα».

Τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι έτοιμος, εφόσον έχεις δεχτείς επίθεση, να ανακάμψεις το γρηγορότερο δυνατόν, δηλαδή να επαναφέρεις την υπηρεσία σου γρήγορα και να ανακτήσεις τα δεδομένα σου».

Αναφερόμενος στις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων δύο ημερών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «δεν επηρεάστηκαν οι πολίτες», τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να ανακάμψεις ή να αποκρούσεις την επίθεση έγκαιρα».

Οργανισμοί περισσότερο ή λιγότερο προετοιμασμένοι

Απαντώντας σε ερώτηση αν στην περίπτωση που η Κύπρος αντιμετωπίσει μαζικό αριθμό κυβερνοεπιθέσεων υπάρχουν Οργανισμοί που δεν είναι έτοιμοι να αποκρούσουν ή να ανακάμψουν, είπε: «Δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ αυτό. Βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν Οργανισμοί που είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο προετοιμασμένοι».

«Όπως και να έχουν τα πράγματα», σημείωσε, «όποτε υπάρξει περιστατικό εμείς ως Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας θα βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του».

Επιπροσθέτως, είπε ότι η Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας είναι μέλος ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον συντονισμό της υλοποίησης της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας, σημειώνοντας ότι ανά πάσα στιγμή δίνει βοήθεια σε άλλες χώρες και αυτό συμβαίνει και στη δική της την περίπτωση.

Κανένας πανικός

Κληθείς να σχολιάσει τη δημόσια τοποθέτηση της ομάδας χάκερς LulzSec Black ότι θα στοχεύσει τις κρίσιμες υποδομές της Κύπρου, ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πανικός», αλλά σημείωσε «πρέπει απλώς να είμαστε προετοιμασμένοι».

«Αυτοί για να κάνουν την ανακοίνωση είναι κατά αρχήν για να προκαλέσουν πανικό. Διαφορετικά δεν θα έκαναν τις ανακοινώσεις», είπε.

Πρόσθεσε ότι ήρθαν εις γνώση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας οι απειλές της συγκεκριμένης ομάδας, για να σημειώσει πως ειδοποίησαν τις επίσημες υποδομές της Κύπρου, ενώ τους δόθηκαν συμβουλές για τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να λάβουν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καταζητείται ο 27χρονος Μεχμέτ Νικόλας για την απόπειρα φόνου έξω από μπαρ στη Λεμεσό - Δείτε φωτογραφία

• Παράξενο πράσινο φως στον ουρανό «σήκωσε στο πόδι» τη Λεμεσό - Οι πιθανές εξηγήσεις - Δείτε βίντεο

• Σε τραγική κατάσταση το σπίτι της 3χρονης Στέφανης στη Λεμεσό με λευχαιμία - «Ψάχνουμε εθελοντές κτίστες για επιδιορθώσεις»

• Ευχάριστα νέα για την 5χρονη Ελευθερία από το Ξυλοφάγου - Βγήκε νικήτρια μετά από μια δύσκολη μάχη υγείας

• Ποιες οι υποχρεώσεις εργοδότη προς έγκυες και ποιες ενέργειες θεωρούνται παράνομες

• Δημόσιο: Πότε και πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί των υπαλλήλων - Το παρασκήνιο της ψήφισης και οι αντιδράσεις



Επιτεύχθηκε παραβίαση από τις κυβερνοεπιθέσεις; - Πώς απαντά το Υφ. Έρευνας για τους στόχους των χάκερ

Επιτεύχθηκε παραβίαση από τις κυβερνοεπιθέσεις; - Πώς απαντά το Υφ. Έρευνας για τους στόχους των χάκερ

To Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρει σε ανακοίνωση ότι το είδος των κυβερνοεπιθέσεων που δέχθηκαν συστήματα στην Κύπρο χθες, ονομάζεται DDOS (distributed denial of service attack)», τονίζοντας πώς «καμία παραβίαση δεν έχει επιτευχθεί».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top