Κανείς δεν πρέπει να περιμένει λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Κύπρο, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι ως Τ/κ περιμένουν πλέον να επιλυθούν προβλήματα που έχουν σχέση με ΜΟΕ, κάτι που ζήτησε ο ΓΓ, ο οποίος ζήτησε τουλάχιστον να καταβληθεί προσπάθεια για να γίνουν βήματα που θα διευκολύνουν τη ζωή του λαού, όπως το άνοιγμα σημείων διέλευσης.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τ/κ ηγέτης μίλησε σε Τούρκους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα κατεχόμενα και ισχυρίστηκε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε αμνηστία για τον ισραηλινής καταγωγής Τούρκο επιχειρηματία Σιμόν Αϊκούτ που τελεί υπό κράτηση για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «πάγωσε όταν το άκουσε αυτό» κατά την έκφρασή του.
Κατά τον κ. Τατάρ, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα το 2017. Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ακολούθως ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι ο [τέως Πρόεδρος] Αναστασιάδης γκρέμισε το τραπέζι. Όμως εγώ είπα ότι ο πραγματικός ένοχος είναι εδώ. Και με μία έννοια εξελέγη επειδή οδήγησε το Κραν Μοντάνα σε κατάρρευση. Κανείς να μην περιμένει λύση σύντομα».
Υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χρησιμοποιεί συχνά ως ατού την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και λέει ότι πρέπει να βρίσκεται και η Ένωση στο τραπέζι, ο κ. Τατάρ είπε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «ο λαός μας βλέπει ως ίσους ηγέτες εδώ, όμως γιατί με εμποδίζετε στη διεθνή σκηνή;». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης του απάντησε «να σου εξασφαλίσω ραντεβού από τις Βρυξέλλες να συναντηθείς» και είπε ότι ο ίδιος αντέδρασε διερωτώμενος «μήπως έχει κάποιο παιδί μπροστά του;».
«Δική τους ντροπή είναι το γεγονός ότι δεν μας βλέπει η ΕΕ. Προσπαθείτε να κάνετε να συμφωνήσουν δύο ίσες πλευρές στην Κύπρο. Τότε πρέπει να μας δουν. Όμως, η πρόσθεση των ανθρώπων είναι να μας κάνουν υποτελείς στη νότια Κύπρο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ‘να υπάρχει μια κυρίαρχη ταυτότητα η κυπριακή’. Επομένως, θέλουν να πάμε πίσω και από το 1960. Λέει υπερασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως παραγνωρίζει την ιδρυτική τουρκική παρουσία. Τι θα διαπραγματευτούμε; Το έδαφος, τις περιουσίες, τη σχέση με τη μητέρα πατρίδα, δηλαδή την ασφάλειά μας. Για τον λόγο αυτό θέλουμε τις εγγυήσεις της Τουρκίας και να είναι στο τραπέζι» είπε.
Υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζητά τις εγγυήσεις της ΕΕ επειδή η Ελλάδα είναι μέλος και έτσι προσπαθεί να αποκλείσει την Τουρκία από τις πιθανές διαπραγματεύσεις και την Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι κατά το δείπνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα τερματιστούν την ημέρα που βάλετε την υπογραφή σας επειδή δεν είναι μέλος της ΕΕ». «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις εγγυήσεις. Ο τουρκικός στρατός είναι εδώ, όμως δεν τον βλέπετε. Ξέρει πού θα σταθεί, όμως αν συμβούν επεισόδια ο τουρκικός στρατός κάνει αυτό που χρειάζεται. Γι’ αυτό λέμε κυρίαρχο ίσο κράτος» συνέχισε.
Ο κ. Τατάρ είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους είπε ότι αναμένουν θετική απάντηση από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν στην έκκληση του Τούρκου Προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Ερωτηθείς για την άποψή του σε σχέση με την θέση του προέδρου του ΡΤΚ για λύση ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ο κ. Τατάρ είπε ότι την ίδια λανθασμένη στάση επέδειξαν στο παρελθόν οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντζί και ο Τουφάν Έρχιουρμαν τα λέει αυτά για να εκλεγεί «πρόεδρος». «Εκείνοι λένε πολιτική ισότητα, δεν λένε κυριαρχία. Λέχθηκε τελευταία φορά στο Σχέδιο Ανάν. Οι άνθρωποι δεν σε δέχονται ως βασικό στοιχείο, σε λένε μειοψηφία. Δυστυχώς μας διασπούν εκ των έσω. Πρέπει να είμαστε ομόψυχοι. Ο Τουφάν Έρχιουρμαν πάει και λέει ‘ο Ερσίν Τατάρ είναι άνθρωπος της Τουρκίας’. Κάνουν δολοπλοκίες πίσω από την πλάτη μου. Αυτή είναι προδοσία. Είμαι εκλεγμένος πρόεδρος. Ο άνθρωπος που εξέλεξε ο λαός. Όμως λένε για μένα ότι δεν εκπροσωπώ τους Τούρκους της Κύπρου. Αυτό είναι προδοσία» είπε.
Ο κ. Τατάρ είπε ακόμη ότι στο δείπνο δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη. «Λένε να συσταθεί μια Επιτροπή Αλήθειας. Ποιος θα κατηγορήσει ποιον; Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τέτοια επιτροπή. Πριν το 1974 σκότωναν Τούρκους. Προσπαθούν να βγάλουν τον λογαριασμό σε εμάς, στον τουρκικό στρατό για εκείνους που σκότωσαν στις ημέρες του πραξικοπήματος. Όμως αλληλοσκοτώθηκαν μεταξύ τους».
Αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρότεινε επίσης να γίνει μια κοινή επιτροπή για τους νέους είπε ότι μέσω αυτής της πρότασης θα μπορούν (οι Ε/κ) να προσπαθήσουν να κατευθύνουν την κοινωνία των πολιτών. «Προσπαθούν να τραβήξουν τους ανθρώπους μας προς διαφορετική κατεύθυνση, με έργα της ΕΕ για παράδειγμα. Εμείς έχουμε την Άγκυρα και πηγαίνουμε στην Άγκυρα» είπε.
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλά για τους νέους όμως δεν βρήκε λύση για τα παιδιά μεικτών γάμων που η μητέρα ή ο πατέρας τους ήρθαν από την Τουρκία μετά το 1974. «Αυτά τα παιδιά ούτε να περάσουν στο νότο ούτε να πάρουν διαβατήριο της ΕΕ. Αυτό αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα επίθεση σε διανομέα φαγητού στη Λεμεσό: Έκλεψαν 21χρονο και το έβαλαν στα πόδια
• Σε εξέλιξη οι διεργασίες στο ΣΑ για ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Στήριξη για άτυπες συνομιλίες στο Κυπριακό
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις