ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση επιτοκίων: Αυτός είναι ο λόγος που δεν έγινε «αισθητή» στους Κύπριους δανειολήπτες – Τι ισχύει για το νέο σχέδιο επιδότησης

Μείωση επιτοκίων: Αυτός είναι ο λόγος που δεν έγινε «αισθητή» στους Κύπριους δανειολήπτες – Τι ισχύει για το νέο σχέδιο επιδότησης

Συνεχίζουν οι αντιδράσεις και τα σχόλια Κυπρίων δανειοληπτών μετά την τελευταία μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ χθες Πέμπτη (17/10) αναφορικά με το πότε θα φανούν οι μειώσεις στους λογαριασμούς και στις δόσεις τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε χθες (17/10) να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%. Πρόκειται για την τρίτη μείωση των επιτοκίων εντός του 2024 και τη δεύτερη συνεχόμενη (πρώτη back-to-back μετά από 13 χρόνια).

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Ανδρέας Κωστουρής μιλώντας στο Sigma, στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» ανέφερε ότι «έχουμε μπει σε ένα κύκλο μειώσεων. Μέσα σε τρεις μήνες έχει περιοριστεί το επιτόκιο που αφορά τα δάνεια από την ΕΚΤ κατά 1,1%, το οποίο είναι σημαντικό ποσοστό σε σχέση με τα δάνεια ενώ την ίδια ώρα δίνονται νέα δάνεια στην αγορά τα οποία κατά μέσο όρο για στεγαστικούς σκοπούς είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έστω και οριακά»

Η διαφορά Κύπρου - Ευρωζώνης

«Η διαφορά στην Κύπρο είναι ότι έχουμε τα πλείστα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο κάτι που καθιστά πιο συχνές τις αυξομειώσεις. Η διαφορά με την Ευρωζώνη είναι ότι υπάρχουν μικρότερης διάρκειας δάνεια, 10 ή 15 χρόνια με σταθερό επιτόκιο αντί 25 και 30 χρόνια διάρκειας που είναι στην Κύπρο. Ο δανειολήπτης με σταθερό επιτόκιο ίσως συνολικά να πληρώνει κάτι περισσότερο αλλά δεν είναι εκτεθειμένος στις αυξομειώσεις, Ο δανειολήπτης στην Κύπρο για 10 χρόνια πλήρωνε πολύ χαμηλό επιτόκιο αλλά την τελευταία διετία εκτέθηκε στις απότομες και σημαντικές αυξήσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί δεν ρίχνουν τα επιτόκια οι Κυπριακές τράπεζες ο κύριος Κωστουρής ανέφερε ότι «υπάρχουν 3 κατηγορίες δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, η πρώτη κατηγορία είναι αυτές με Euribor που είναι οι πιο συνηθισμένες, η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή με το επιτόκιο της και η τρίτη είναι αυτή με το επιτόκιο της κάθε τράπεζας ξεχωριστά, ένα βασικό επιτόκιο»

«Το Euribor υπολογίζεται ανά 3μηνο, ανά 6μηνο και ανά χρόνο. Εάν παρατηρήσει κάποιος το Euribor θα δει ότι μειώνεται συνεχόμενα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα όμως στον πελάτη θα φανεί ανάλογα. Δηλαδή εάν για παράδειγμα έχει Euribor 6μηνιαίο, θα φανεί η μείωση στο 6μηνο που έκανε την σύμβαση του. Και στην αύξηση το ίδιο γινόταν», εξήγησε.

«Πολύς κόσμος νομίζει ότι το Euribor είναι το επιτόκιο της ΕΚΤ αλλά δεν είναι το ίδιο. Το Euribor είναι ένα ιδιωτικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού το οποίο λειτουργεί μόνο του. Συνήθως ακολουθεί την τάση του επιτοκίου της ΕΚΤ αλλά σε αυτή τη συγκυρία που ζούμε σήμερα, προηγήθηκε, δηλαδή ξεκίνησε από πριν να μειώνεται. Όσοι ήταν με Euribor 3μηνιαίο ήδη ξεκίνησαν να πληρώνουν λιγότερη δόση από εκείνους που ήταν με 6μηνο Euribor», συμπλήρωσε.

Όσο αφορά αυτούς που είναι με το βασικό της ΕΚΤ ο κύριος Κωστουρής σημείωσε ότι «τον ίδιο μήνα που ανακοινώνεται η μείωση ή η αύξηση, τον ίδιο μήνα αυξάνεται ή μειώνεται και η δόση τους. Υπάρχουν διαφορές που είναι πρακτικές γι΄ αυτό και μπορεί να υπάρχει αυτή η χρονική καθυστέρηση»

«Στην Κύπρο έχουμε κυρίως κυμαινόμενα με Euribor, το οποίο είναι τριών, έξι, εννέα μηνών ή ενός χρόνου και έτσι δεν έχει έρθει η περίοδος ανατιμολόγησης του καθενός και για αυτόν τον λόγο δεν φάνηκε ακόμα η μείωση στον λογαριασμό τους. Είναι θέμα σύμβασης», τόνισε

Παράλληλα, επισήμανε ότι «πολύς κόσμος δε γνωρίζει τι τύπο δανείου έχει για να ξέρει το πότε θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η δόση του. Καλό θα ήταν να πάρουν την τράπεζα και να ρωτήσουν και αν δεν είναι ικανοποιημένοι με τους όρους της σύμβασης τους να δουν αν μπορούν να αλλάξουν κάτι. Όποιος είναι συνεπής δεν έχει κάποιο πρόβλημα»

Έρχεται το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων

«Το σχέδιο αυτό τρέχει από την Κυβέρνηση. Τώρα έχουν σταλεί οι επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείο προς τις τράπεζες. Από αυτά που έχουμε ενημερωθεί, όλες οι τράπεζες που έχουν λιανική παρουσία, θα συμμετάσχουν στο σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Πότε θα υλοποιηθεί και ποια δάνεια θα αφορά

«Θα δούμε να υλοποιείται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Δεν αλλάζει το εάν θα εφαρμοστεί εντός Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου ή Ιανουαρίου διότι η επιδότηση θα αφορά τα δάνεια του 2022-2023 με επιδότηση μέχρι 2 ποσοστιαίες μονάδες για να καλύψει μερικώς την αύξηση των επιτοκίων»

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα εισοδηματικά κριτήρια που θα έχει το σχέδιο καθώς και στον σκοπό οποίος είναι όπως ξεκαθάρισε «να στηριχτεί το μέσο νοικοκυριό-πολίτης-δανειολήπτης που επηρεάστηκε από την αύξηση των επιτοκίων»

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ξύλο μέχρι τελικής πτώσης ανάμεσα σε μαθητές σε Γυμνάσιο - Πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα - Δείτε βίντεο

• Κεραυνός για επιπρόσθετα μέτρα κατά της ακρίβειας - «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με σοβαρό τρόπο»

• Πότε μια μητέρα ή ένας πατέρας θεωρείται μονογονιός και δικαιούται επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας;

• Κάμερες: Σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν στα λεωφορεία - Πώς θα λειτουργούν

• Ανείπωτη θλίψη: Έφυγε από την ζωή η 19χρονη Μαριάννα - «Φώτιζε το δωμάτιο με το καταπληκτικό της χαμόγελο»

• Ζημιές προκάλεσαν άγνωστοι στα γραφεία του Άντρου Καραπατάκη - Δείτε φωτογραφία



Αυξημένο ενδιαφέρον από την ΕΕ για το Κυπριακό αναμένει η Λευκωσία - Στην Άγκυρα ο Γερμανός Καγκελάριος, βλέπει Ερντογάν και τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες-Φιντάν

Αυξημένο ενδιαφέρον από την ΕΕ για το Κυπριακό αναμένει η Λευκωσία - Στην Άγκυρα ο Γερμανός Καγκελάριος, βλέπει Ερντογάν και τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες-Φιντάν

Αμέσως μετά τη λήξη του άτυπου δείπνου της Νέας Υόρκης και παρά το γεγονός ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία για τη διευρυμένη άτυπη συνάντηση, με την εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων, υπάρχει μια κινητικότητα σε επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των μερών, με πρώτη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να δείχνει ένα πρόσωπο πιο διαλλακτικό από εκείνο του Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top