ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου

Το Κυπριακό, η έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής της αύξησης για τους μισθούς στο δημόσιο, οι επαφές της Κυβέρνησης για νέο πακέτο μέτρων στήριξης, η μείσωη των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι προσπάθειες για ίδρυση νέας συνεργατικής τράπεζας, και ο μεγάλος αριθμός δικηγόρων στην Κύπρο, είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα στις εφημερίδες την Παρασκευή.

Προβάλλουν επίσης, μεταξύ άλλων, το θέμα της αφαλάτωσης, τη δίκη της Γερμανίδας που κατηγορείται για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση, τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, και το θέμα του πέναλτι του 12% στις συντάξεις.

«Πολυμέτωπες πιέσεις σε Τατάρ για Κυπριακό» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η «Αλήθεια», και γράφει ότι η Άγκυρα διοχετεύει σενάρια για πρόωρες "εκλογές" και η "αντιπολίτευση" τον καλεί σε παραίτηση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκη Γαβριήλ, σημειώνοντας ότι η χώρα θα είναι χωρίς κινητές μονάδες αφαλάτωσης το 2025. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να ρίξει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αλλά θα νοιώσουμε την νέα μείωση πάλι με καθυστέρηση.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Κοινωνική αλλά και πολιτική πίεση για νέο πακέτο μέτρων», γράφει ότι η Κυβέρνηση ξεκινά μπαράζ επαφών την επόμενη εβδομάδα για το θέμα των μέτρων στήριξης των εισοδημάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι ξεκάθαρη η Βρετανία υπέρ μια πενταμερούς συνάντησης, παρά τις «ερμηνείες» του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.  Αλλού γράφει ότι η Γερμανίδα που κατηγορείται για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα δήλωσε μη παραδοχή χθες.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Γκρίνιαξαν μα ψήφισαν τις αυξήσεις» και γράφει ότι με πολλή ένταση λήφθηκε η τελική απόφαση της Βουλής για τις αυξήσεις στους υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, και πως αυτοί θα λάβουν αυξήσεις μεταξύ €18,40 και €90 τον μήνα από την 1η Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο Κυπριακό και γράφει ότι η προσοχή στρέφεται στις Βρυξέλλες αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προανήγγειλε ανακοινώσεις από την ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει για ποινές τσεκούρι για πρόκληση πυρκαγιών.

«Η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια και οι κυπριακές τράπεζες τα αυξάνουν!», τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η «Χαραυγή», αναφέροντας ότι η ΕΚΤ προέβη σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες ενώ οι κυπριακές τράπεζες τα αύξησαν κατά 65. Αλλού αναφέρεται σε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ότι τέσσερις στους 10 αδυνατούν να καλύψουν έκτακτη ανάγκη, και γράφει ότι το ΑΚΕΛ συνεχίζει να πιέζει την Κυβέρνηση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της ακρίβειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η στεγαστική κρίση πλήττει τους νέους, τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

«Πάρα πολλοί δικηγόροι αλλά η δικαιοσύνη εξακολουθεί να υστερεί», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της αγγλόγλωσσης «Cyprus Mail», η οποία αναφέρεται σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και σημειώνει ότι το 2022 η Κύπρος είχε διαθέσει προϋπολογισμό €95.988.137 για το δικαστικό της σύστημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ισραήλ λέει ότι είναι νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ. Αλλού αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση σε στρατιωτικό υλικό και προσωπικό στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με μελέτη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Πρόσω ολοταχώς για νέα συνεργατική τράπεζα», γράφει ότι είναι στην τελική ευθεία οι διεργασίες για το στήσιμο νέας συνεργατικής τράπεζας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο Κυπριακό και ότι είναι σε πολύ χειρότερο σημείο και από την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς και πως οι δύο ηγέτες διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το τί συμφώνησαν με τον ΓΓ των ΗΕ. Αλλού αναφέρεται στο θέμα κατάργησης του πέναλτι του 12% για τις συντάξεις και γράφει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα "καταγγέλλει τους κυβερνητικούς εκβιασμούς".

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Κυπριακό: Οι συνέπειες ενός δύσπεπτου δείπνου», και γράφει ότι "ήταν αναμενόμενο να πέσει στην πρώτη παγίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας" καθώς οι δικοί του χειρισμοί είναι που έφεραν ως αποτελέσματα το άτυπο δείπνο και τις συνέπειές του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αντίστροφη μέτρηση για το κυνήγι εξωγήινης ζωής σε ένα μακρινό φεγγάρι. Αλλού γράφει για το ποιά χώρα έχει τον πιο ισχυρό στρατό ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ξύλο μέχρι τελικής πτώσης ανάμεσα σε μαθητές σε Γυμνάσιο - Πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα - Δείτε βίντεο

• Κεραυνός για επιπρόσθετα μέτρα κατά της ακρίβειας - «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με σοβαρό τρόπο»

• Πότε μια μητέρα ή ένας πατέρας θεωρείται μονογονιός και δικαιούται επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας;

• Κάμερες: Σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν στα λεωφορεία - Πώς θα λειτουργούν

• Ανείπωτη θλίψη: Έφυγε από την ζωή η 19χρονη Μαριάννα - «Φώτιζε το δωμάτιο με το καταπληκτικό της χαμόγελο»

• Ζημιές προκάλεσαν άγνωστοι στα γραφεία του Άντρου Καραπατάκη - Δείτε φωτογραφία



Αυξημένο ενδιαφέρον από την ΕΕ για το Κυπριακό αναμένει η Λευκωσία - Στην Άγκυρα ο Γερμανός Καγκελάριος, βλέπει Ερντογάν και τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες-Φιντάν

Αυξημένο ενδιαφέρον από την ΕΕ για το Κυπριακό αναμένει η Λευκωσία - Στην Άγκυρα ο Γερμανός Καγκελάριος, βλέπει Ερντογάν και τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες-Φιντάν

Αμέσως μετά τη λήξη του άτυπου δείπνου της Νέας Υόρκης και παρά το γεγονός ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία για τη διευρυμένη άτυπη συνάντηση, με την εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων, υπάρχει μια κινητικότητα σε επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των μερών, με πρώτη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να δείχνει ένα πρόσωπο πιο διαλλακτικό από εκείνο του Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top