Αμέσως μετά τη λήξη του άτυπου δείπνου της Νέας Υόρκης και παρά το γεγονός ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία για τη διευρυμένη άτυπη συνάντηση, με την εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων, υπάρχει μια κινητικότητα σε επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των μερών, με πρώτη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να δείχνει ένα πρόσωπο πιο διαλλακτικό από εκείνο του Ερσίν Τατάρ.
Αυτή βεβαίως είναι η πάγια τακτική την οποία ακολουθεί η τουρκική πλευρά. Παρ όλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φαίνεται να έχει κάνει ξεκάθαρο στον κ. Γκουτέρες ότι τα πάντα γύρω από το κυπριακό, αποφασίζονται στην Άγκυρα.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο Γερμανός Καγκελάριος αναμένεται να μεταβεί στην Άγκυρα όπου το Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και το κυπριακό. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Όλαφ Σολτς για την άτυπη τριμερή συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη. Άλλωστε ο Γερμανός Καγκελάριος ήταν αυτός που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποδοχή από πλευράς Τουρκίας της κυρίας Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.
Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επικοινωνήσει με τον ΓΓ των ΗΕ τόσο για το θέμα του καθορισμού της άτυπης διευρυμένης συνάντησης, αλλά και για τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για καθορισμό της συνάντησης, όπως αποφασίστηκε στη Νέα Υόρκη.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιδιώκει αυξημένο ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο να διαδραματίσει. Πρόσθεσε ότι είχε μια συζήτηση στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, <και θα πρέπει σύντομα να αναμένουμε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς ΕΕ που θα δείχνουν και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει γιατί υπάρχει σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών>.
Μάλιστα όπως είπε αυτές οι ανακοινώσεις θα είναι εντός του 2024 και με αυτές η ΕΕ θα δείχνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην επανέναρξη των συνομιλιών.
Δύο φόρμουλες για να ξεπεραστεί το ζήτημα των εγγυήσεων
Δύο φόρμουλες ξεχωρίζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των εγγυήσεων στις οποίες επιμένει η Τουρκία, σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα.
Αυτές είναι, όπως αναφέρεται, είτε λύση τύπου Σχέδιο Άτσεσον με την οποία θα παραχωρείται στρατιωτική βάση στην Τουρκία παρόμοια με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε ένα μοντέλο με βάση το οποίο η Τουρκία να αποκτήσει κάποια δικαιώματα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που να αφορούν συγκεκριμένα την Κύπρο.
Η εκτίμηση είναι πως η λύση του Κυπριακού είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη, ότι η παρούσα στιγμή είναι μια κρίσιμη συγκυρία και πως οι πλευρές «μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με take it or leave it (πάρτε το ή αφήστε το).
Σε άρθρο του στην έγκυρη ιστοσελίδα Yetkinreport, ο δημοσιογράφος Γιουσούφ Κανλί υποστηρίζει ότι «η παρουσία της Τουρκίας και τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο παραμένουν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στη διαδικασία επίλυσης. Ωστόσο, λύσεις όπως το Σχέδιο Άτσεσον υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να αναδιοργανωθεί το καθεστώς του εγγυητή μέσω μιας de facto διευθέτησης, με την πρόταση να παραχωρηθεί στην Τουρκία μια στρατιωτική βάση παρόμοια με αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου».
Υπενθυμίζει ότι το Σχέδιο Άτσεσον ήταν μια λύση που είχε προτείνει ο Αμερικανός διπλωμάτης, Ντιν Άτσεσον, τη δεκαετία του 1960, η οποία προέβλεπε την παραχώρηση στρατιωτικής βάσης στην Τουρκία στο νησί, παρόμοιας με τις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας. Μια τέτοιου είδους πρόταση διατηρεί ακόμη την ισχύ της ως μια φόρμουλα για την υπέρβαση των προβλημάτων του εγγυητικού καθεστώτος, ικανοποιώντας τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στο νησί, αναφέρει.
Φόρμουλα ΕΕ
Υποστηρίζει, ακόμη, ότι «επιπλέον στο τραπέζι υπάρχει και μια πρόταση για την Τουρκία ώστε να αποκτήσει κάποια δικαιώματα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορούν συγκεκριμένα την Κύπρο.
Ο Γιουσούφ Κανλί αναφέρει ότι «ξεχωρίζει η πρόταση να προσφερθεί στην Τουρκία ένα μοντέλο περιορισμένης εταιρικής σχέσης στο νησί όσον αφορά τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κύπρου”, δηλαδή να παραχωρηθούν στην Τουρκία δικαιώματα τα οποία θα περιορίζονται στο νησί μετά τη διευθέτηση, παρόμοια με το βρετανο-ιρλανδικό παράδειγμα. “Αυτό θεωρείται ως μια φόρμουλα που θα μπορούσε να εγγυηθεί την πρόσβαση της Τουρκίας στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και το πολιτικό καθεστώς της Κύπρου», σημειώνει.
Προσθέτει πως εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπλακεί πιο ενεργά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η ιδέα να αποκτήσει η Τουρκία δικαιώματα ανάλογα με αυτά της Κύπρου στην ΕΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα κέρδος για την Τουρκία.
Ο Γιουσούφ Κανλί υποστηρίζει ότι «η επιθυμία της Τουρκίας να αναζωογονήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και να αποκτήσει ένα κέρδος μέσω της Κύπρου μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία στη διαδικασία επίλυσης. Εάν η ΕΕ επιτρέψει στην Τουρκία να έχει κάποια δικαιώματα στην Κύπρο και υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη στάση στο Κυπριακό, αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ». Ο Γιουσούφ Κανλί εκτιμά ότι «ο ρόλος της ΕΕ θα είναι κρίσιμος σε αυτή τη νέα διαδικασία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ώρα μηδέν για Κρατικό Προϋπολογισμό - Πέραν των 80 οι τροπολογίες - Ποιες οι κυριότερες
• Σοβαρό τροχαίο: Κρίσιμα στο νοσοκομείο 17χρονος - Όχημα συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα του
• Εντόπισαν ναρκωτικά σε ανοιχτό χώρο - Χειροπέδες σε ανήλικο βαποράκι
• Πήραν σβάρνα τα περίπτερα και τα λήστευαν - Χειροπέδες σε τρεις νεαρούς
• Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Σήμερα η απόφαση του Ανωτάτου στο αίτημα Σταυριανού
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις