ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

Η επόμενη μέρα στο Κυπριακό, έπειτα από το άτυπο δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη μονοπωλεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Πέμπτη. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αυξήσεις στις τιμές, η αγορά οπλικών συστημάτων, οι δυνητικοί επενδυτές για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας και οι υποθέσεις με επιθέσεις σε διανομείς φαγητού.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τέρμα στις τριμερείς θέλει τους κηδεμόνες», γράφει ότι το επόμενο στάδιο στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να μπει το Κυπριακό σε διαδικασία λύσης και όχι ατέρμονων διαπραγματεύσεων είναι η διεξαγωγή συναντήσεων με τις εγγυήτριες δυνάμεις, βάζοντας τέλος στις τριμερείς συναντήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισαν και τα καύσιμα να παίρνουν φωτιά, ενώ σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο βρίσκονται οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή, βρέθηκε λύση μόνο για τους μισούς εγκλωβισμένους αγοραστές.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Μικρό βήμα μπροστά αλλά και… ασάφειες» και γράφει πως παρά τα ισχνά αποτελέσματα, η άτυπη τριμερής της Νέα Υόρκης κράτησε ζωντανή τη διαδικασία στο Κυπριακό, με τον ΓΓ να σχηματοποιεί τις επόμενες κινήσεις, αξιοποιώντας και τις θετικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τώρα ο πρώην Επίτροπος Εθελοντισμού Γιαννάκης Γιαννάκη, ο οποίος κατηγορείται για πλαστογραφία. Αλλού γράφει ότι κονδύλι 179,5 εκατ. για αγορά οπλικών συστημάτων περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2025, μέρος του οποίου διατίθεται για παραλαβή έξι γαλλικών μαχητικών ελικοπτέρων για να υποκαταστήσουν την πώληση των ρωσικών MI-35.

Κάτω από τον τίτλο «Συνέχεια με Ντι Κάρλο», «Ο Φιλελεύθερος», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο παίρνει εκ νέου τα ηνία για να προσπαθήσει να πετύχει, μέσα από άτυπες συναντήσεις με τις δύο κοινότητες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην καταστροφή ιστορικού κτηρίου, που κτίστηκε το 1911, στην Πάφο, λόγω ατυχήματος με φουγάρο του χώρου εστίασης. Αλλού γράφει ότι ξεκινά η διαβούλευση με δυνητικούς επενδυτές για το μέλλον του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, με τον Υπουργό Μεταφορών να εκτιμά ότι εντός του 2025 θα υπάρξει το πρώτο κρατικό έργο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ενθάρρυνση από τον ΓΓ του ΟΗΕ και νέα διευρυμένη συνάντηση», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί όλες τις πλευρές να επιτρέψουν μια κινητικότητα που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού και αναφέρεται σε διευρυμένες επαφές και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να ανοίξει ο δρόμος των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση δεν τείνει ευήκοον ους προς τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε άλλο θέμα προβάλλει την καταστροφή μέρους νεοκλασικού κτηρίου στο κέντρο της Πάφου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Πρόεδρος για συνομιλίες: Δεν είμαστε εκεί ακόμη», γράφει ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο κατά πόσον οι δύο ηγέτες είναι πρόθυμοι να εμπλακούν επαρκώς για την πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς, στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων, τους επόμενους μήνες. Αλλού αναφέρεται στη νέα επίθεση σε διανομέα φαγητού στη Λεμεσό εν μέσω συνεχιζόμενων αστυνομικών ερευνών για παρόμοια περιστατικά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις προσπάθειες για σύσταση νέα συνεργατικής τράπεζας στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το άτυπο δείπνο – Τα επόμενα βήματα

• Τι γίνεται τελικά με τις υπεραστικές «express» διαδρομές προς Λευκωσία και τα «park & ride»;

• Νεκρή 54χρονη στη Λεμεσό: Την εντόπισε συγγενικό της πρόσωπο - Τι διερευνά η Αστυνομία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 17 Οκτωβρίου

• Ανείπωτη θλίψη: Νεκρός ο πρώην τραγουδιστής των One Direction, Λίαμ Πέιν



Κυπριακό: Η σύγχυση για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην άτυπη συνάντηση και ο αινιγματικός Γκουτέρες

Κυπριακό: Η σύγχυση για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην άτυπη συνάντηση και ο αινιγματικός Γκουτέρες

Ενώ περνούν οι ώρες από την πραγματοποίηση του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ και με οικοδεσπότη τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όλο και αυξάνονται οι απορίες για το τι μέλλει γενέσθαι και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά, αν φυσικά θα πρέπει να συνεχίσουμε να καθορίζουμε ως αφετηρία τη διάσκεψη του 2017.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top