Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την πραγματοποίηση του άτυπου δείπνου του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, τονίζοντας πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Γκουτέρες και «περαιτέρω ανταλλαγές και βήματα με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών (UN facilitated) και τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτής της συνάντησης».
Ο κ. Στάνο απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη συνάντηση κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος είναι ένα από τα κράτη μέλη» τόνισε ο κ. Στάνο, προσθέτοντας πως «φυσικά, καλωσορίζουμε αυτή την εξέλιξη και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό, και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε περαιτέρω ανταλλαγές και βήματα με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτής της συνάντησης».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε πως «η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ ξεκάθαρη στο θέμα της διευθέτησης του Κυπριακού».
«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επαναδιατυπώσει επανειλημμένα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως δεσμευμένη και υποστηρίζει τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος, και επίσης εξέφρασαν και επανέλαβαν την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων αυτής της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πως η ΕΕ θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Στάνο ανέφερε πως η ΕΕ έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία, αλλά, πρόσθεσε «ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ».
«Έτσι, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες τις δραστηριότητες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ή γενικότερα τις δραστηριότητες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ που βοηθούν να έρθουμε πιο κοντά στην επίλυση αυτού του προβλήματος» συνέχισε.
Όπως είπε, το Κυπριακό είναι θέμα «ζωτικού ενδιαφέροντος» για την ΕΕ καθώς η Κύπρος είναι κράτος μέλος. «Σεβόμαστε και υποστηρίζουμε πλήρως την εν εξελίξει διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών που ελπίζουμε ότι θα φέρει κάποια αποτελέσματα, ελπίζουμε πολύ, πολύ σύντομα» τόνισε.
Γεραπετρίτης: Ικανοποίηση για το ότι επανεκκίνησαν οι άμεσες συζητήσεις για Κυπριακό
Παράλληλα, την ικανοποίηση της Ελλάδας για το ότι «επανεκκίνησαν οι άμεσες συζητήσεις για το Κυπριακό», εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το ζήτημα της ύπαρξης δύο κρατών είναι εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο θέμα, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, σε ερώτηση για την άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Παράλληλα τόνισε ότι η ελληνική πλευρά, σε πλήρη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζει σταθερά ότι η λύση θα πρέπει να υπάρξει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ.
«Πριν από ενάμιση χρόνο το Κυπριακό βρισκόταν σε πλήρη αδράνεια και κάναμε μία πάρα πολύ μεγάλη επένδυση σε ενέργεια, κατά τρόπο ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το ζήτημα αυτό και σήμερα να έχει καταστεί μείζων προτεραιότητα του ΟΗΕ», σημείωσε ο ίδιος.
Όπως ανέφερε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας το έχει αναλάβει ως ένα προσωπικό έργο και έχουμε καταφέρει - και θα μου επιτρέψετε να πω ότι σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων - να μπορούμε και πάλι να φέρουμε στο προσκήνιο το Κυπριακό».
Παράλληλα, ερωτηθείς για τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς περί κυριαρχικής ισότητας και ύπαρξης δύο κρατών, επανέλαβε ότι «είναι εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου».
«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σαφείς και ομιλούν για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Δεν θα μπορούσε ούτε ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος είναι ακριβώς ο εκφραστής και ο αντιπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να αποστεί από αυτό», επισήμανε.
«Η θέση μας είναι πάρα πολύ σαφής και διαυγής και πάντοτε σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία. Λύση θα πρέπει να υπάρξει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Είναι χρήσιμο να συζητούν οι κοινότητες. Κανένα πρόβλημα δεν έχει βρει τη λύση του αν δεν έχει υπάρξει παραγωγική συζήτηση. Και ελπίζουμε ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για μία βιώσιμη λύση», ανέφερε.
Στο ζήτημα της επικείμενης συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στις 8 Νοεμβρίου, ο κ. Γεραπετρίτης επέμεινε στην αξία του διαλόγου και της διαβουλευτικής δημοκρατίας.
«Βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο, στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή», εξήγησε ο ίδιος.
«Η παραπομπή στη Χάγη είναι το τελικό στάδιο, το οποίο θα μπορούσε δυνητικώς να υπάρξει, εφόσον υπάρξει ένα συνυποσχετικό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να καταλήξουν σε ό,τι αφορά το εύρος της διαφοράς, το οποίο άγεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Επαναλαμβάνω ότι για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μόνον το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό θα ήταν η κατάληξη μιας συζήτησης, αλλά αυτό είναι και το όριο της δικής μας διαπραγμάτευσης», ανέφερε για το ευρύτερο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Παράλληλα, ερωτηθείς για το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει την κυριαρχία της, το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια».
«Αυτό είναι κάτι, το οποίο το διατηρούμε ως δικαίωμα. Δεν έχει ασκηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια προφανώς της μεταπολίτευσης, αλλά αυτό δεν απεμπολεί, ούτε κατά διάνοια, το δικαίωμα, το οποίο απορρέει αυτοτελώς από το διεθνές δίκαιο», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις