ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Ολοκληρώθηκε το δείπνο - Πάμε σε πολυμερή συνάντηση- Συμφωνήθηκαν άτυπες συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις

Κυπριακό: Ολοκληρώθηκε το δείπνο - Πάμε σε πολυμερή συνάντηση- Συμφωνήθηκαν άτυπες συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3:30 ώρα Κύπρου το άτυπο δείπνο μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη, του Ερσίν Τατάρ και του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη  Νέα Υόρκη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρει τα εξής:

«O Γενικός Γραμματέας παρέθεσε σήμερα άτυπο δείπνο στον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ.

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση της προσωπικής απεσταλμένης για την Κύπρο κας Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία του υπέβαλε την τελική της έκθεση τον Ιούλιο. Εξέφρασε τη λύπη του που παρά τις προσπάθειες και τη δέσμευση της προσωπικής απεσταλμένης του με τους δύο ηγέτες, πολιτικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών στο νησί, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών στην πορεία προς το κυπριακό ζήτημα.

Ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη για να επιτρέψουν την κίνηση που οδηγεί σε διευθέτηση.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες διελεύσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενεών»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δεν είμαστε ακόμη στο σημείο επανέναρξης των συνομιλιών

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το δείπνο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε μια ανοιχτή συζήτηση. Σε κάποια σημεία, είπε, εποικοδομητική, «δεν άκουσα κάτι καινούργιο από τον κύριο Τατάρ»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο επανέναρξης των συνομιλιών. Ερωτηθείς για τον όρο «διευρυμένες συναντήσεις», εξήγησε ότι πρόκειται για συναντήσεις με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, προσθέτοντας ότι η θέση της Αθήνας και του Λονδίνου, είναι θετική.

Συζήτηση για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τη Νέα Υόρκη, η Λευκωσία κατέθεσε προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπάρξει συνάντηση στην Κύπρο με τον Ερσίν Τατάρ, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χαμός στους δρόμους της Λεμεσού: Συγκρούστηκε με περιπολικά και πέταξε ναρκωτικά από το παράθυρο - Στο νοσοκομείο αστυνομικός

• Χειροπέδες σε 32χρονο για βομβιστική επίθεση - Τι βρήκαν σε οικία και αποθήκη

• Σεισμός 6 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία

• Εντοπίστηκαν επικίνδυνα προϊόντα: Από τσάντα παραλίας μέχρι πλαστικές παντόφλες

• Να περιμένουμε βροχές μέχρι την Παρασκευή; Πότε πέφτει η θερμοκρασία – Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»

• Καλά νέα για την Μαρινέλλα: Βγήκε από τη ΜΕΘ μετά από 21 ημέρες, διαβάστε το επίσημο ανακοινωθέν



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top