ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων - «Έχετε 30 μέρες διορία»

Γάζα: Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων - «Έχετε 30 μέρες διορία»

Οι ΗΠΑ με επίσημο τρόπο ενημέρωσαν πριν από μερικές ώρες το Ισραήλ πως έχει 30 ημέρες προθεσμία να λύσει το πρόβλημα με την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προβλέπει αμερικανική νομοθεσία.

Η σημαντικότερη από αυτές τις συνέπειες είναι το εμπάργκο όπλων μία κίνηση που θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τόσο την κυβέρνηση Νετανιάχου όσο και τις πολεμικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη.

Αναλυτικότερα με βάση το ρεπορτάζ των ισραηλινών μέσων πριν από μερικές ημέρες κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Γίοαβ Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομολόγό του Λόιντ Όστιν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Γκάλαντ πως εντός του Λευκού Οίκου υπάρχουν πλέον έντονες πιέσεις αναφορικά με τον τρόπο που το Ισραήλ διαχειρίζεται την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Συγκεκριμένα ο Λόιντ Όστιν σημείωσε προς τον Γκάλαντ πως ειδικά το στρατόπεδο της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις πιέζει προκειμένου να υπάρξουν άμεσα κυρώσεις προς το Ισραήλ αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Ο Λόιντ Όστιν ζήτησε από τον Γκάλαντ να επικοινωνήσει το ζήτημα άμεσα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ να περάσει εντός του Παλαιστινιακού θύλακα χωρίς εμπόδια.

Λίγα 24ωρα μετά το συγκεκριμένο τηλεφώνημα φαίνεται πως οι ΗΠΑ προχώρησαν σε επίσημη ενημέρωση προς το Ισραήλ στέλνοντας επιστολή αναφορικά με τις προθέσεις τους και στον υπουργό Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ισραήλ Ρον Ντερμέρ δίνοντας ένα σαφές χρονικό - και πιεστικό - πλαίσιο προκειμένου να προωθήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ισραηλινά μέσα μεταδίδουν πως στην επιστολή υπάρχει το χρονικό περιθώριο ενός μήνα για την άμεση κινητοποίηση του Ισραήλ και περιλαμβάνεται και η ειδική παράγραφος σε περίπτωση που αυτά τα βήματα δεν γίνουν. Σε αυτή την παράγραφο αναφέρεται πως οι ΗΠΑ σύμφωνα με το νομικό τους πλαίσιο θα επιβάλλουν κυρώσεις προς το Τελ Αβίβ. Η σημαντικότερη των συγκεκριμένων κυρώσεων είναι και το «πάγωμα» αποστολής όπλων προς το Ισραήλ.

Εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ έχει ζητήσει για τον ίδιο λόγο και ο Εμανουέλ Μακρόν πριν από μία εβδομάδα δημιουργώντας ρήγμα με το Ισραήλ και φέρνοντας στα «χαρακώματα» Παρίσι και Τελ Αβίβ. Πολιτική αναταραχή έχει φέρει εσχάτως η πώληση όπλων προς το Ισραήλ και στην Γερμανία με την αντιπολίτευση να ζητά εγγυήσεις από την Κυβέρνηση πως τα Γερμανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν από τον ισραηλινό στρατό κατά αμάχων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φαίνεται πως το τρίτο κομμάτι των εξελιγμένων αντιαεροπορικών αμερικανικών συστημάτων που στέλνουν οι ΗΠΑ φτάνει σήμερα στα εδάφη του Ισραήλ και τις επόμενες ημέρες η συστοιχία θα αναπτυχθεί σε σημείο που θα υποδειχθεί από τον στρατό της χώρας στην ομάδα των 100 Αμερικανών που έχουν τον έλεγχο και την ευθύνη του χειρισμού του.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στον… ορίζοντα νέο σκάνδαλο: Άλλοι δυο ιερωμένοι αναμένονται ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής - Αφορά μηνύματα απρεπούς περιεχομένου

• Πτώση οροφής: Η ανακοίνωση του καταστήματος - Ανεστάλη η λειτουργία του

• Μέσι Vs Ρονάλντο: Το βιβλίο που δεν πρέπει να χάσεις

• Ξεσπά η αδερφή της «Gigi» μετά το podcast με τον Φειδία - Δείτε βίντεο

• Έρχονται προαγωγές υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά – Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν

• Θα έχουμε τελικά τεχνητή βροχή στην Κύπρο; Ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας και οι κίνδυνοι - Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»



Έφτασε στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ: «Στόχος η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων»

Έφτασε στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ: «Στόχος η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αφίχθη σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη, όπου θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ersin Tatar. Το δείπνο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 (ώρα Νέα Υόρκης) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top