ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραήλ: Πώς το drone της Χεζμπολάχ διαπέρασε την αεράμυνα και σκότωσε τέσσερις στρατιώτες - Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων

Ισραήλ: Πώς το drone της Χεζμπολάχ διαπέρασε την αεράμυνα και σκότωσε τέσσερις στρατιώτες - Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων

Έχουν περάσει 24 ώρες από το πλέον πολύνεκρο χτύπημα της Χεζμπολάχ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα ερωτήματα για το τι πήγε λάθος για να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες των IDF και να τραυματιστούν περισσότεροι από 60 παραμένουν αρκετά.

Η έρευνα δεν έχει ανατεθεί μόνο στις υπηρεσίες πληροφοριών και ερευνών του στρατού αλλά μετέχει και η Μοσάντ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το σύστημα εντοπισμού και αναχαίτισης της ισραηλινής αεράμυνας φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε και αναχαίτισε το ένα από τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία πέρασαν σε πολύ χαμηλό ύψος από τον Λίβανο και έφτασαν μέχρι τη στρατιωτική βάση στα νότια της Χάιφα.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και μέσω διαρροών, το Ισραήλ αναφέρει πως για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, που δεν αποκλείεται να είναι βλάβη αλλά και αμέλεια, δεν υπήρξε ενεργοποίηση και δεύτερης συστοιχίας για το δεύτερο drone το οποίο και τελικά βρήκε τον στόχο του. Το σήμα του μοιραίου drone για τους τέσσερις 18χρονους Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν χάθηκε από τα ραντάρ της βάσης και δεν ενεργοποιήθηκε καν το ηχητικό προειδοποιητικό σήμα.

Αναφορικά με τον τύπο των drone το Ισραήλ έχει καταλήξει πως πρόκειται για τα συνηθισμένα ιρανικά Mirsad-1 τα οποία φτάνουν στα οπλοστάσια της Χεζμπολάχ κατά εκατοντάδες και αναχαιτίζονται διαρκώς από το Ισραήλ.

To εν λόγω μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών, έχει τελική ταχύτητα 370 χιλιόμετρα την ώρα και διαθέτει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χιλιομέτρων. Η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί το Mirsad-1 για αναγνωριστικές και επιθετικές επιχειρήσεις από το 2002, χρησιμοποιώντας το συχνά για να διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ επιμένει και σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο ότι στόχος του είναι να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ.

Αυστηρό μήνυμα Νετανιάχου για συνέχιση των επιθέσεων στη Βηρυτό

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ και στη Βηρυτό».

Δείτε βίντεο:

 


«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική βάση που επλήγη την προηγούμενη ημέρα από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξε η λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.

«Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του άξονα του κακού, του Ιράν που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Πληρώνουμε οδυνηρά τιμήματα, αλλά έχουμε τεράστια επιτεύγματα - και θα συνεχίσουμε να τα επιτυγχάνουμε».

Πυραυλικό μπαράζ σε 180 περιοχές του Ισραήλ, έτρεχαν στα καταφύγια οι πολίτες

Νωρίτερα σήμερα, σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και σε 180 κοινότητες του κεντρικού Ισραήλ, με τον IDF να κάνει λόγο για μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να αναλαμβάνει την ευθύνη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σειρήνες ήχησαν λόγω ρουκετών, απειλώντας περιοχές του κεντρικού Ισραήλ όπως και το Τελ Αβίβ, γεγονός που οδήγησε εκατομμύρια Ισραηλινούς σε καταφύγια.

thravsma-rouketas

Σε τελευταία ενημέρωσή του, ο ισραηλινός στρατός σημείωσε πως τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς πυκνοκατοικημένες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ αναχαιτίστηκαν. Στη συνέχεια επισήμανε ότι 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τον βορρά, στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας. Ορισμένες από αυτές αναχαιτίστηκαν, άλλες όμως έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Μέχρι στιγμής, όπως υπογράμμισε ο IDF, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρά τραυματίες. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ένας άνθρωπος χτυπήθηκε καθώς όδευε προς καταφυγιο.

Η προειδοποίηση του Ισραήλ


Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ διεμήνυσε, στο μεταξύ, στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν ότι η ισραηλινή απάντηση στη Χεζμπολάχ θα είναι ηχηρή.

Αναφερόταν στην επίθεση με drones από τη Χεζμπολάχ κατά ισραηλινής στρατιωτικής βάσης το βράδυ του Σαββάτου, κάτι που οδήγησε στον θάνατο τέσσερις στρατιώτες του IDF.

Λίγο νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, εστίασε στη συνομιλία λέγοντας ότι οι ΗΠΑ επιβεβαιώσαν και πάλι την ισχυρή δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ και στη σημασία των διιπλωματικών διεργασιών με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών.

Από την πλευρά του ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου ανέφερε πως μαχητικά του Ισραήλ έπληξαν για πρώτη φορά από την έναρξη των επιχειρήσεων στη χώρα και το Βόρειο τμήμα της.

Συγκεκριμένα με βάση τα όσα αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση έχει χτυπηθεί από μαχητικά του Ισραήλ πολυκατοικία στο χωριό Αιτού στην επαρχία της Σγάρτα. Από το χτύπημα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 18 νεκρούς ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εντοπίστηκαν αποσκευές γεμάτες με ναρκωτικά - Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα - Δείτε φωτογραφίες

• ΥΠΑΝ: Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές - «Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»

• Δίνει οικόπεδα για εκμίσθωση η Κυβέρνηση σε βιομηχανικές περιοχές - Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

• Τζορτζ Μπάλντοκ: Ο Παναθηναϊκός θα τιμήσει το συμβόλαιό του – Τι μεταδίδει η Daily Mail

• Καιρός: Βγάλτε τα χειμωνιάτικα - Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας



Πρόεδρος από Λονδίνο: Στη Νέα Υόρκη με σαφή στόχο - Στην «ίδια σελίδα» με το Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόεδρος από Λονδίνο: Στη Νέα Υόρκη με σαφή στόχο - Στην «ίδια σελίδα» με το Ηνωμένο Βασίλειο

Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται «στην ίδια σελίδα» ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εξερχόμενος της συνάντησης διάρκειας περίπου 40 λεπτών με τον Βρετανό Πρωθυπουργό σερ Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top