Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση αλλά και η δημιουργία ενός πραγματικού νομικού συνταγματικού καθεστώτος, το οποίο δεν θα δημιουργήσει στην πορεία οποιαδήποτε προβλήματα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σχετικά με την απόφαση για σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων η οποία θα επεξεργαστεί «τα πολύ λεπτά συνταγματικά θέματα» που εγείρονται μέσα από τα δύο νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με τη συνάντησή του νωρίτερα τη Δευτέρα στη Νομική Υπηρεσία με τον Γενικό Ελεγκτή, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, για τον εκσυγχρονισμό των δύο θεσμών, ο κ. Χαρτσιώτης, ανέφερε ότι «επαναβεβαιώθηκε το γεγονός ότι όλοι συμφωνούμε στην γενικότερη φιλοσοφία των δύο νομοσχεδίων, τόσο σε σχέση με την Νομική Υπηρεσία όσο σε σχέση και με την Ελεγκτική Υπηρεσία».
«Την ίδια ώρα, συζητήθηκε το σοβαρότατο καθεστώς τροποποίησης του Συντάγματος, γιατί όπως είχα πει και παλαιοτέρα, τα δύο αυτά νομοσχέδια άπτονται σοβαρότατων συνταγματικών θεμάτων αφού πρόκειται για τις πιο σημαντικές συνταγματικές αλλαγές που τροχοδρομηθήκαν τα τελευταία 65 περίπου χρόνια», πρόσθεσε ο Υπουργός.
«Ενόψει του γεγονότος αυτών λοιπόν, των πολύ λεπτών νομικών συνταγματικών θεμάτων, έχει συμφωνηθεί να συσταθεί με πρωτοβουλία της Νομικής Υπηρεσίας, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και, κατ’ ακρίβεια συνταγματολόγων, η οποία θα επεξεργαστεί αυτά τα πολύ λεπτά συνταγματικά θέματα που εγείρονται μέσα από τα δύο δείγματα νομοσχεδίων τα οποία άρχισαν ήδη, όπως γνωρίζετε, να συζητούνται», δήλωσε ο κ. Χαρτσιώτης.
Σημείωσε ότι, η ομάδα εμπειρογνωμόνων «θα ασχοληθεί στοχευμένα» με τα ζητήματα αυτά «ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά να έχουμε και ένα πραγματικό νομικό συνταγματικό καθεστώς, το οποίο δεν θα δημιουργήσει στην πορεία οποιαδήποτε προβλήματα».
Επίσης ανέφερε ότι λέχθηκε στη συνάντηση ότι τα χρονοδιαγράμματα «δεν αλλάζουν», δηλαδή, να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε σχέση με το λεκτικό των νομοσχεδίων εντός του έτους, ώστε να προχωρήσουν σε κατάθεση για νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια στη Βουλή.
Ο ίδιος, όπως είπε, προχωρεί στην ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των ανεξάρτητων βουλευτών και των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «με στόχο να γίνει μια καταρχήν ανταλλαγή απόψεων, αφού τους ενημερώσω για τη φιλοσοφία, να τύχω και των δικών τους θέσεων, το πως αντιλαμβάνονται τον εκσυγχρονισμό από τη δική τους σκοπιά».
Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι έχει υπόψη του ότι κάποια κόμματα έχουν εκφραστεί, με την έννοια ότι και αυτά έχουν ήδη μελετήσει στο πρόσφατο παρελθόν κάποια σχετικά σχέδια εκσυγχρονισμού, «οπότε θα είναι πολύ χρήσιμο να ανταλλάξουμε αυτές τις απόψεις».
Σημείωσε επίσης ότι, κατά τη συνάντηση, «επιβεβαιώθηκε και επαναλήφθηκε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν τους συγκεκριμένους αξιωματούχους», και εξήγησε ότι οι νέοι αξιωματούχοι θα διοριστούν με το νέο καθεστώς και ότι, οι όποιες αλλαγές δεν αγγίζουν τους υφιστάμενους αξιωματούχους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις