ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυσκολίες στέγασης και ενοικίασης στην ΕΕ – Στην πρώτη πεντάδα η Κύπρος – Τα ποσοστά και οι ηλικίες

Δυσκολίες στέγασης και ενοικίασης στην ΕΕ – Στην πρώτη πεντάδα η Κύπρος – Τα ποσοστά και οι ηλικίες

Δυσκολίες στέγασης αντιμετώπιζε το 2023, περίπου το 4,9 % των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω σε ολόκληρη την ΕΕ κατά τη διάρκεια της ζωής τους (κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν είχε δικό του τόπο και αναγκάστηκε να παραμείνει σε προσωρινό κατάλυμα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού με ποσοστό 8,5 %.

Από την άλλη πλευρά, μόνο το 3,9 % των ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τι συμβαίνει στις χώρες της ΕΕ

Οι πέντε πρώτες χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά στεγαστικών δυσκολιών μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν:

- H Δανία με 18,4 %

- Η Φινλανδία με 17,5 %

- Η Γαλλία με 17,1 %

- Η Σουηδία με 16,9%

- Η Κύπρος με 15,2%

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (1,9 %), την Ιταλία (2,0 %) και την Ουγγαρία (2,1 %).

Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ανέφεραν τα χαμηλότερα ποσοστά δυσχερειών ενοικίασης

Σε επίπεδο ΕΕ, τα άτομα ηλικίας 16 έως 29 και 30 έως 54 ετών ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά δυσχερειών ενοικίασης με ποσοστά 14,8 % και 14,7 % αντίστοιχα.

Για άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 12,8 % ενώ για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω το ποσοστό δυσχερειών ενοικίασης έπεσε στο 6,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε όλες τις ηλικίες υποφέρουν περισσότερο από δυσκολίες ενοικίασης. Ωστόσο, αυτό το μοτίβο μειώνεται με την ηλικία.

Όσον αφορά τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι δυσκολίες ενοικίασης ήταν υψηλότερες στο 27,7 % για τα άτομα ηλικίας 30-54 ετών, ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών με ποσοστό 24,0 % και στη συνέχεια έρχονται τα άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών με ποσοστό 22,1 %.

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, φαίνεται να έχουν το χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού με 12,9% ενώ ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες μίσθωσης.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top