ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάλυση: Είναι επαρκή τα μέτρα κατά της ακρίβειας; Τα «ανοικτά μέτωπα» και οι φόβοι - Οικονομολόγος στο «Τ»

Ανάλυση: Είναι επαρκή τα μέτρα κατά της ακρίβειας; Τα «ανοικτά μέτωπα» και οι φόβοι - Οικονομολόγος στο «Τ»

Για τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν, και συγκεκριμένα την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην επαναφορά της κατάργησης μηδενικού ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων, μίλησε στο ThemaOnline o Οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τελώνης, το θέμα της ακρίβειας είναι κάτι που απασχόλει όλη την Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναφέρει ότι είναι μια από τις προτεραιότητες της.

«Δυστυχώς η ακρίβεια παραμένει λόγω των εξωτερικών πιέσεων που δεχόμαστε, οι οποίες μεταφράζονται στην αύξηση τιμών», πρόσθεσε.

Είναι επαρκή τα μέτρα; - Τα «ανοικτά μέτωπα»

Ερωτηθείς για τα μέτρα κατά της ακρίβειας και αν χρειάζονται να ληφθούν περισσότερες αποφάσεις, ο κ. Τελώνης ανέφερε ότι το κομμάτι που η Κυβέρνηση πρέπει να προσέξει περισσότερο είναι ο πληθωρισμός του κέρδους.

«Στα υπόλοιπα είναι περιορισμένη από τους κανόνες αγοράς και τους κανόνες της ΕΕ για να αρχίσει να δίνει επιδοτήσεις. Επιδοτήσεις είδαμε και πιο παλιά που καταλήγουν. Είναι λεφτά που δίνεις, ξεχνιόνται την επόμενη μέρα αλλά η τρύπα μένει και ο φορολογούμενος τα πληρώνει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, η οποία βοήθεια αποφασίζεται πρέπει να είναι στοχευμένη.

«Το θέμα είναι αν θέλω να βοηθήσω, ποιους πρέπει να βοηθήσω στοχευμένα , το οποίο τι σημαίνει; Θα πιάσω ένα κοινό παρονομαστή για όλους, θα βοηθήσω επιλεκτικά τις πιο ασθενέστερες τάξεις και τους ευάλωτους ή να δω αν αξίζουν να βοηθηθούν για παράδειγμα αν κάποιος έχει εισόδημα 1000 ευρώ με διάφορα επιδόματα και δεν πηγαίνει να δουλέψει, δεν του αξίζει. Πρέπει να είμαστε λίγο πιο αυστηροί με το που δίνουμε επιδόματα και ειδικά με επιδόματα που πάνε σε αιτητές ασύλου», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τελώνης, αν η Κυβέρνηση εξετάσει τα πιο πάνω μπορεί να απελευθερώσει περισσοτέρους πόρους για να τα διαμοιράσει εκεί που χρειάζονται, στοχευμένα, στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φόβοι για τις τιμές πετρελαίου

Παράλληλα, πρέπει να δοθεί προσοχή στις τιμές του πετρελαίου.

«Δυστυχώς το πετρέλαιο σχετίζεται με τα αγαθά που εισάγουμε. Εμείς εισάγουμε τα περισσότερα αγαθά μας, ειδικά τα τρόφιμα, και το πετρέλαιο είναι ένα βασικό συστατικό στο τελικό κόστος των τιμών. Η Ευρώπη αυτή το μήνα θα πλημμυρίσει από διυλισμένο πετρέλαιο από Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ. Άρα θα έχει μια τεράστια προμήθεια και εμείς σαν Κύπρος μπορούμε να προαγοράσουμε τώρα που υπάρχουν οι προμήθειες, για να μην υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε.

Χωρίς στήριξη νεαρά ζευγάρια

Όσο αφορά τα κομμάτια που πρέπει να αφαιρεθούν δομικά, ο κ. Τελώνης ανέφερε ότι πρέπει να χαμηλώσουμε το κόστος στέγης και το κόστος ζωής για τα νεαρά ζευγάρια.

«Είναι δυσανάλογο και δυσβάσταχτο για νέες οικογένειές. Επίσης πρέπει να προχωρήσουμε πιο δυναμικά με τα θέματα τη ενέργειας. Πρέπει να κινηθούμε πιο δραστικά γιατί είναι το μεγάλο κόστος και στοίχημα. Εδώ ξεκινά το μεγάλο βάρος της ακρίβειας», επεσήμανε.

«Η ακρίβεια, πρέπει να χτυπηθεί μεθοδικά πρέπει να κοιτάξεις προσεκτικά τις τιμές παράγωγων να συγκριθούν, να υπάρχουν μέτρα διαφάνειας», είπε καταληκτικά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ετοιμαστείτε για βροχές σε αυτές τις περιοχές - Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας - Αναλυτικά η πρόβλεψη

• Δημοτική Εκπαίδευση: Τα δίγλωσσα παιδιά - Ποιοι μαθητές θεωρούνται με μεταναστευτική βιογραφία και χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία;

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Εκτροπή πυροσβεστικού οχήματος - Ένας νεκρός, δύο τραυματίες

• Πώς είναι σήμερα τα αγαπημένα μας «Φιλαράκια» μετά την απώλεια του Matthew Perry;

• Κυκλοφορούσε με χάπια έκσταση στη Λεμεσό: Όσα εντόπισαν στην οικία του - Χειροπέδες σε 22χρονο



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top